Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2014

12.12.2014, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde v podstatě není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Canon PowerShot G1 X - recenze


Canon má v nabídce starší dražší profi kompakt PowerShot G1 X. Oproti běžným kompaktům této řady se sice moc nevymyká vzhledem, ale vevnitř přináší mnoho zajímavého. Předně je to velký snímací čip s velikostí 18,3×14 mm a rozlišením 14 megapixelů (pixelová hustota stejná s APS-C zrcadlovkami EOS 600D). Díky tomu i procesoru DIGIC 5 nabízí velmi nízkou hladinu šumu, lepší nastavování expozice i vyvažování bílé.


Canon PowerShot G1 X


Objektiv má 4× optický zoom v rozsahu od 28 do 112 mm, světelnost nabízí hodnoty F2,8 na širokém a F5,8 na nejdelším ohnisku. Opticky je hodně kvalitní, ale makro režim je značně podprůměrný. Máme zde optický průhledový hledáček, plně výklopný displej, sáňky na blesk a Full HD video. Cena fotoaparátu se pohybuje okolo 12.000 Kč s DPH.

Prodává se i novější verze PowerShot G1 X Mark II s 13MPx 1,5" senzorem a objektivem s 5× optickým zoomem, lepším makrem a světelností F2,0-3,9. Za tu zaplatíte 21 tisíc Kč.
 
 
 

Sony Cyber-shot RX100 / RX100 II (recenze RX100)


Profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 je v podstatě splněným snem každého majitele zrcadlovky, který chce do kapsy něco kompaktního a přitom bez výrazných kompromisů v kvalitě obrazu. RX100 se jím víceméně vyrovná, byť i zde pochopitelně musíte počítat s několika kompromisy. Základem je 1" Exmor CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Dynamický rozsah je na úrovni běžných starších zrcadlovek, míra šumu je s ohledem na pixelovou hustotu až překvapivě nízká. Když se k tomu připočte i vysoké rozlišení, případný šum se snadno zamaskuje a ve výsledku tak dostáváte detailnější fotografie než u levných DSLR.


Sony Cyber-shot RX100


To vše je umožněno solidním objektivem Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, který nabídne 3,6× optický zoom v rozsahu 28-100 mm. Díky světelnosti F1,8-4,9 nabízí o 1 až 2 EV lepší světelnost než zrcadlovky se setovým 18-55mm objektivem, což je další důvod toho, proč i za horšího světla fotí překvapivě kvalitně. Bohužel se musíte připravit na nedostatečné makro a trochu slabší výkony objektivu u nižších clon. Full HD video nabízí 1080p50 záznam a spolu s vynikajícím autofokusem a stabilizací se stává jedním z nejkvalitnějších, ne-li nejkvalitnější ve třídě kompaktů. Vysoce nadprůměrný je i LCD displej, expoziční automatika, rychlost přístroje a dobrá je i výdrž na baterie.

Cena dnes činí 10.000 Kč (sleva 2500 Kč), což je vzhledem k možnostem fotoaparátu opravdu velmi pěkná cena. V nabídce je i model Cyber-shot RX100 II, který má výklopný displej, sáňky na příslušenství a novější 20MPx snímací čip s BSI technologií. Ten vás vyjde na 15.500 Kč s DPH, ale i to je vzhledem ke schopnostem přístroje ještě akceptovatelná částka, byť poměr ceny a výkonu je u staršího modelu mnohem lepší. Otázkou však je, zda vám to za sáňky na blesk, výklopný displej a trochu lepší senzor stojí. O nástupci, modelu Cyber-shot RX100 III, budeme hovořit níže.
 
 
 

Nikon Coolpix P7800 (recenze na P7700)


Nikon Coolpix P7800 pokračuje v úspěchu předchozích modelů. Objektiv nabídne výbornou světelnost F2,0 až F4,0 při rozsáhlém 7× optickém zoomu. Díky tomu umožňuje překvapivě dobré hrátky s malou hloubkou ostrosti. Samotný objektiv je poměrně solidní, ve spolupráci s čipem ale nemá rád protisvětlo na širokém ohnisku (ztrácí se zejména tenké větve a podobné věci).


Nikon Coolpix P7700


Jinak lze většinu věcí chválit. Snímací čip má přijatelný šum a nastavitelné odšumování. Nechybí solidní polohovatelný LCD displej, 3EV ND filtr + irisová clona v objektivu, radost udělají i videosekvence ve Full HD formátu včetně možnosti pořizovat zpomalené video. Fotoaparát má také solidní výdrž na baterie, zamrzí pak zbytečně obrovské RAWy a celkově trochu pomalejší odezvy. Starší Coolpix P7700 se už neprodává a v nabídce zůstává novější model Coolpix P7800 za 13,5 tisíce korun, který je vybaven elektronickým hledáčkem s rozumným rozlišením 640×480 pixelů. Cena to není nízká, ale fotoaparát je až na svou pomalost velmi slušný.
 
 
 

Panasonic Lumix LX7 - recenze


Panasonic Lumix LX7 přinesl velmi světelný objektiv při ohniskovém rozsahu 24 až 90 milimetrů. Světelnost činí výborných F1,4-2,3, což jsou rekordní hodnoty. Fotoaparát má velmi kvalitní snímky, objektiv dává nadprůměrně ostré detaily. Stinnou stránkou je vyvažování bílé za horšího počasí, které ladí do hnědozelených odstínů.


Panasonic Lumix LX7


Možnosti nastavení expozice jsou širší díky internímu ND filtru, irisová clona ale zůstala zachována. Podporovány jsou Full HD 1080p60 videosekvence i režimy rychlého sekvenčního snímání. Cena přístroje se pohybuje v různých výšinách, ve větších obchodech jej najdete za velmi pěkných 9500 korun. Výhodou je i intuitivní ovládání a solidní rychlost. Panasonic už představil nástupce (resp. model, který nabídku rozšiřuje směrem výš), Lumix LX100. Ten má velký 4/3" senzor a 24-75mm F1,8-2,7 objektiv. Fotoaparát ale je o něco větší a je znatelně dražší (okolo 23 tisíc Kč).
 
 
 

Canon PowerShot G16 / recenze na G15


Profi kompakt Canon PowerShot G16 navazuje na model G15, který dopadl v našem testu na výbornou, chybiček měl opravdu jen velmi málo. Model G16 disponuje 12MPx CMOS snímačem s 1/1,7" úhlopříčkou, který zajišťuje přijatelný šum a díky citlivému odšumování i dostatečné množství detailů. Nový čip podporuje také snímání kvalitního Full HD videa 1080p60.

Velkým lákadlem je bezesporu také objektiv. Má 5× optický zoom v rozsahu 28-140 mm s výbornou světelností F1,8 - F2,8. Díky tomu nabídne slušné hrátky s malou hloubkou ostrosti (na poměry kompaktů). Mnohé potěší i zachování průhledového hledáčku. Výborné je vysoce nadprůměrné makro, nabídne dobrou výdrž na baterie, naopak jediným větším negativem je tíhnutí k přepalům, což se ale dá vyřešit snímáním do RAWu nebo technologií i-Contrast (za cenu trochu vyššího šumu). Nechybí zde ani dnes tak populární Wi-Fi. Cena modelu G16 se pohybuje okolo hranice 11 tisíc Kč s DPH (sleva 500 Kč). Výše zaměřeným nástupcem je PowerShot G7 X s větším 20MPx 1" senzorem, 4,2× optickým zoomem a světelností F1,8-2,8. Ten ale stojí 17,5 tisíce Kč.
 
 
 

Sony Cyber-shot RX100 III - recenze


Fotoaparát Sony Cyber-shot RX100 III pokračuje v sérii malých kompaktů RX a navazuje na předchozí modely RX100 a RX100 II. Ty byly špičkové a trojková verzi nezůstává pověsti nic dlužna. Oceňuji velký 1" senzor s rozlišením 20 megapixelů, který prokázal své kvality (relativně nízký šum vzhledem k pixelové hustotě a vysoký dynamický rozsah) už u předchozího modelu a i zde nabídne vysokou kvalitu obrazu.


Sony Cyber-shot RX100 III


Novinkou je objektiv ZEISS, který má nyní už jen 2,9× optický zoom, což je krok zpět. Na druhou stranu ale nabídne širší 24mm ohniskovou vzdálenost (maximem je 70 mm) a lepší světelnost F1,8 až F2,8. Konečně také dostal vedle irisové clony i ND filtr. Potěší i kvalitní Full HD 50p video, konečně jsme se dočkali i zpomalených videosekvencí s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps (pouze v XAVC S, k čemuž ale potřebujete minimálně 64GB SDXC kartu), je zde i výklopný elektronický hledáček (EVF), nový procesor BIONZ X, bezdrátové připojení Wi-Fi s podporou NFC. Musíte počítat s dosti vysokou cenou okolo 23.500 Kč s DPH.
 
 



Panasonic Lumix LF1 (recenze na ePhotoZine)


Lumix LF1 jsme zatím neotestovali, ale v jiných recenzích vychází velmi dobře a ostatně i papírově je velmi zajímavý. Disponuje 1/1,7" CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a objektivem Leica se 7× optickým zoomem s rozsahem 28 až 200 milimetrů. Potěší světelností F2,0 na nejširší ohniskové vzdálenosti, nicméně na max. zoomu už má jen slabou světelnost F5,9.





Fotoaparát je velmi netradiční svým elektronickým hledáčkem, má ale malou velikost a nízké rozlišení. K dispozici je i bezdrátové připojení Wi-Fi. Cena tohoto kompaktu činí 9.000 Kč včetně DPH.
 

 
Do prosince 2014 jsme doporučovali Fujifilm X20

Fujifilm X20 / recenze na Fujifilm X10


Velmi zajímavým počinem ve třídě profi kompaktů byl Fujifilm FinePix X10 a dnes se budeme věnovat jeho nástupci X20 (který už byl ale také nahrazen). Přináší velký 2/3" X-Trans CMOS snímač s rozlišením 12 megapixelů. Jak ukazují snímky, míra šumu je opravdu minimální a až překvapivě se blíží CSC fotoaparátům. Své v tom hraje i objektiv Fujinon se 4× optickým zoomem s rozsahem od 28 do 112 milimetrů a výbornou světelností F2,0 až F2,8. Tento kompakt tak zvládne i lehké rozmazávání pozadí téměř na úrovni zrcadlovek se základním setovým objektivem.

Potěší manuální zoomování prstencem, které zároveň i spouští fotoaparát. Nechybí ani sáňky na blesk a podporováno je Full HD video v rozlišení 1920×1080 pixelů se 30 snímky za sekundu. Ceny se většinou pohybují okolo 12 tisíc Kč. Nově se představila verze X30, která ale staví na shodném základu a jen jej dolaďuje např. elektronickým hledáčkem. Cena této novinky se pohybuje okolo 15 tisíc Kč.
 
 

Do listopadu 2014 jsme doporučovali Olympus Stylus XZ-2

Olympus Stylus XZ-2 - recenze


Profi kompakt Olympus Stylus XZ-2 napravil drtivou většinu chyb svého jinak velmi dobrého předchůdce. Velmi dobrý objektiv se 4× optickým zoomem a světelností F1,8-2,5 zůstal, stále je možné ovládat nejen irisovou clonu, ale i ND filtr. Fotoaparát má polohovatelný displej a solidní snímací čip 1/1,7" CMOS BSI s 12 megapixely, byť na dnešní poměry profi kompaktů už docela malý.





Stylus XZ-2 má tedy na svou úhlopříčku rozumnou míru šumu, k dispozici jsou také Full HD videosekvence. Rychlost přístroje je vynikající, stejně tak možnost konfigurace a nastavení. Tomuto fotoaparátu není skoro co vytýkat. Navíc XZ-2 seženete za velmi příjemných 8 tisíc. V kategorii profi kompaktů rozhodně patří k tomu nejlepšímu a vřele doporučuji.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.