Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2014

12.12.2014, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Dnes jsou velmi populární i digitální zrcadlovky, což se týká zejména nižších cenových tříd. Zde se můžete pohybovat dokonce okolo 10 tisíc korun, nicméně nebudeme šetřit na nepravém místě a vybereme ty fotoaparáty, které opravdu stojí za to.


Digitální zrcadlovky a SLT fotoaparáty



Nikon D5100 - recenze


Digitální zrcadlovka Nikon D5100 je sice na trhu už více než tři roky, stále ji to ale neubralo na výhodnosti. Disponuje osvědčeným 16MPx čipem Sony s poměrně nízkým šumem a velmi dobrým dynamickým rozsahem. Nabídne tak velmi kvalitní snímky za poměrně nízké částky. Proti levnějším modelům D3100 a D3200 nabídne trochu lepší ergonomii a více funkcí, např. expoziční bracketing, polohovatelný displej, zdířku pro externí mikrofon i lepší kvalitu obrazu. Přesto je ergonomie asi největším minusem modelu D5100. Grip je malý a ne každému tak může vyhovovat, některá nastavení jako je např. samospoušť nebo přepínání ISO citlivosti mezi ruční a automatickou volbou jsou zakopané hluboko v menu nebo přístupné po mnoha stiscích různých tlačítek.


Nikon D5100


Rozptyl cen je pochopitelně značný. Typická cena těla je 10-12 tisíc korun. Se základním setovým objektivem Nikkor 18-55mm F3,5-5,6 VR se cena pohybuje okolo 13 tisíc (ve větších obchodech). Objektiv to není špatný, ale Nikon nabízí i set s výborným Nikkorem 18-105mm F3,5-5,6 VR, který nabídne univerzálnější 6× zoom, vcelku slušnou optickou kvalitu za hodně příznivou cenu. D5100 s tímto objektivem stojí 14-15 tisíc korun. Najít lze i set s 18-55mm VR a telezoomem 55-300mm VR za 22 tisíc. U tohoto telezoomu ale nečekejte nějak přehnanou optickou kvalitu.
 
 
 

Nikon D5200 - recenze


Digitální zrcadlovka Nikon D5200 je nástupcem modelu D5100 a v podstatě i hodnocení je velmi podobné se všemi pozitivy i negativy. Pozitivem je kvalita obrazu daná novým 24MPx APS-C snímačem, který paradoxně i přes vyšší rozlišení nenavyšuje šum a ani dynamický rozsah nijak neutrpěl. Opravdu povedený senzor a jedinou "slabinou" je jen to, že většina levných objektivů neumí tak vysoké rozlišení až tak dobře vykreslit, byť malý nárůst detailů zaznamenáte i se slabšími objektivy. Ano, dostanete tedy trochu více detailů než u D5100, ale s dobrým objektivem toho zvládne D5200 mnohem více než s těmi setovými.


Nikon D5200


Nevýhoda ve špatné ergonomii zůstala. Grip je i nadále malý a pokud nemáte drobnou ručku nebo naopak pořádnou pracku, můžete mít trochu problém s držením. Ani složité nastavování některých parametrů uživatelskému komfortu moc nepřidá. Tělo vás vyjde na 12,5 tisíce korun, se základním setovým objektivem 18-55mm VR pak na 15 tisíc. Stejně jako u D5100, i zde doporučím zejména set s 18-105mm VR objektivem, tentokrát za 17 tisíc korun. Zajímavý je i set s novým objektivem 18-140mm VR rovněž za 20 tisíc Kč.

Další možností je duální set 18-55mm VR a telezoom 55-200mm VR za 20 tisíc nebo 18-55m VR a 55-300mm VR za 22 tisíc. Oba tyto telezoomy jsou ale na delších ohniskových vzdálenostech poněkud slabší. Novinkou je model D5300, který přišel o AA filtr (může dělat ostřejší fotografie za cenu zvýšeného rizika vzniku moaré efektu, bohužel ale také trpí více na roztřesení závěrky) a naopak získal Wi-Fi. Tento model bych ale zatím nedoporučoval.
 
 
 

Sony SLT-A58 - recenze


Dalším doporučeným fotoaparátem je Sony SLT-A58. Nejde přímo o zrcadlovku, byť má zrcátko, které používá k ostření. Zrcátko se ale při focení nesklápí a světlo jím prochází na čip. Fotoaparát tak má trvalý live view, což zaručuje také bezproblémové fázové ostření i u videa (najdete tu i vstup pro externí mikrofon), na druhou stranu snižuje citlivost čipu (resp. množství světla) o třetinu a také jde dolů výdrž na baterii (ta je však díky obrovskému akumulátoru nadprůměrná).


Sony SLT-A58


Při horším světle tak fotoaparát musí kvůli zrcátku s ISO citlivosti dřív nahoru a kvalita obrazu se trochu zhoršuje (zvyšuje šum), ostatně i použitý 20MPx snímač patří v APS-C třídě spíše k průměru. Při dobrém světle na nízkých citlivostech ale fotí velmi kvalitně. Funkčně je na tom jinak slušně, nabízí přiměřeně rychlé sekvenční snímání s 5 fps, Full HD video, HDR, sweep panorama a novinkou je také přepracovaný objektiv 18-55mm SAM II. Ten by sice měl mít dle výrobce menší odlesky, které byly u původní verze velký problém, o mnoho lepší to ale není. Hlavní výhodou fotoaparátu je ale bezesporu cena. Zatímco funkčně je někde nad nejlevnějšími zrcadlovkami u vyššího lew-endu, s cenou 10 tisíc Kč za set s objektivem patří k těm nejlevnějším.
 
 



Pentax K-30 / K-50 (recenze na EPhotoZine)


Pentax K-50 neprošel naším testem, měl jsem možnost jen krátce vyzkoušet předchozí model K-30. Fotoaparát je to opravdu hodně slušný a i názory v mnoha recenzích jsou výrazně kladné. Pentax K-50 má osvědčený 16MPx APS-C CMOS snímač s relativně nízkým šumem a vysokým dynamickým rozsahem. Tím ale výčet pozitiv jen začíná. Za low-endovou cenu totiž nabídne věci, které jsou obvyklé spíše ve třídě vyšší a nabízí tak bezkonkurenční poměr ceny a výkonu. Vždyť posuďte sami.


Pentax K-50


Proti běžným fotoaparátům své kategorie nabídne utěsnění proti vodě a prachu, a tak se nemusíte bát ani deště. Pentaprismatický hledáček s větším zvětšením a 100% pokrytím rozhodně také není k zahození, nemluvě o rychlém sekvenčním snímání (6,0 fps) a podpoře expozičních časů až 1/6000 sekundy (konkurence má obvykle 1/4000 s). Na druhou stranu tu nemáte zdířku pro externí mikrofon, výklopný displej, nemusí potěšit ani slabší natáčení videosekvencí.

Samotné tělo stojí 12,5 tisíce korun, ale už jen o 1500 korun dráž (za 14 tisíc) seženete set s voděodolným 18-55mm WR objektivem. Za dalších 2500Kč (tedy za 16,5 tisíce) dostanete ještě druhý 50-200mm WR objektiv do setu, rovněž voděodolný. A kdo chce něco univerzálního, může si za 21,5 tisíce koupit K-50 s 18-135mm WR objektivem, který nabídne 7,5× optický zoom a rovněž voděodolnost.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.