Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: Vánoce 2014

12.12.2014, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Fotomobily jsou kategorií, kde většinou mají vyšší váhu možnosti multimédií než focení, ale někteří fotografové si vybírají mobil i podle úrovně fotografování. Pro ně tu máme zajímavé zástupce.


Samsung Galaxy S4 - recenze


Fotoaparát ve smartphonu Samsung Galaxy S4 disponuje 13MPx snímačem, který dokáže přinést slušné množství detailů, musíte však počítat se silnějším odšumováním. Objektiv má středně širokoúhlou 31mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost a výbornou světelnost F2,2.

Samsung Galaxy S4


K dispozici je i Full HD video. Výhodou fotomobilu je i menší citlivost na světelné závoje. Fotomobil byl už nahrazen novou verzí Samsung Galaxy S5 s novým 16MPx senzorem, a proto nepřekvapí, že cena je nyní pouhých 9,5 tisíce za českou distribuci. Na bývalou vlajkovou loď to není vůbec špatné.
 
 
 

Nokia Lumia 1020 - recenze


Nástupcem dnes již legendárního modelu Nokia 808 PureView je Lumia 1020. Ta má trochu menší 1/1,5" senzor, rozlišení činí i nadále 41 megapixelů. I přesto dává velmi kvalitní obraz do citlivosti ISO 400 a rovněž ISO 800 je použitelné, pokud je použit over-sampling do rozlišení 5 megapixelů. Snímky v plném rozlišení pak nabízí možnost zoomovat až v počítači, případně volit vlastní rozlišení a solidních cca 12-16 megapixelů pro fotomobil rozhodně není žádný problém. V méně výrazných plochách čekejte agresivnější odšumování. Můžete se podívat i na srovnání Lumie 1020 s 808 PureView.





Objektiv má 25mm ohniskovou vzdálenost (při poměru stran 16:9), resp. 27 mm (při 4:3). Světelnost má velmi dobrou hodnotu F2,2, objektiv disponuje i optickou stabilizací, která umožní focení z ruky i při času 1/5 sekundy. Stinnou stránkou je kvalita objektivu, trápí jej rohová neostrost a chromatická aberace. Bohužel ani rychlost není nejlepší a zásadním problémem je absence slotu pro paměťovou kartu. Chválím možnost nastavení expozičního času (režim priority času), s novou verzí firmwaru si můžete užít i RAW. Kvalitou snímků jde o nejlepší fotomobil na trhu. Cena 9500 Kč s DPH je také velmi zajímavá.
 
 
 

Sony Xperia Z1 / Z1 Compact / Z2 - recenze


Fotomobil Sony Xperia Z1 disponuje na svou kategorii velkým 1/2,3" Exmor RS CMOS snímačem s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Při testu se ukázalo, že to fotomobilu moc nepomohlo, spíše naopak. Trpí na poměrně velké množství šumu a agresivní odšumování situaci rovněž nepomáhá. Většina režimů (včetně automatiky iAuto+) ale vytváří jen 8MPx snímky, kde je kvalita snímků na pixelové úrovni docela v pořádku, alespoň tedy na kategorii fotomobilů.


Sony Xperia Z1


Objektiv Sony G potěší velmi dobrou světelností F2,0, optické kvality bych od pevného objektivu fotomobilu čekal trochu lepší. Výhodou Xperie Z1 je nicméně velmi dobrá rychlost fotomobilu, solidní automatika a spousta zajímavých režmů. Překvapí i HDR videosekvence, najdete tu solidní Full HD displej a v neposlední řadě se může hodit i to, že tento mobil je voděodolný. Dále je nutno přiznat, že i přes několik neduhů patří k tomu nejlepšímu, co lze pro focení ve třídě Androidů sehnat.

Pro koho je Z1 moc velká, může si koupit trochu menší a levnější Xperii Z1 Compact, která však nic neztrácí ze svých fotografických kvalit a rozdílem jsou jen rozměry a rozlišení displeje. Novější model Xperia Z2 má fotografickou část velmi podobnou, nicméně najdete tu nově 4K videosekvence, což se týká i cenově příznivého menšího modelu Z3 Compact.
 

 

Samsung Galaxy S5 - recenze


Nová vlajková loď značky Samsung přináší velký 5,1" Super AMOLED displej s Full HD rozlišením. Jeho fotoaparát nabídne rozlišení 16 megapixelů a ve své třídě dost kvalitní snímky, docela pěkně fotí i za horšího světla. Ostření patří s časem 0,3 sekundy k velmi rychlým.


Samsung Galaxy S5


Zajímavostí je určitě schopnost natáčet Ultra HD 4K videosekvence, HDR a funkce selektivního ostření s možností dosáhnout menší hloubky ostrosti. Přední fotoaparát má rozlišení 2 megapixely, operačním systémem je Android. Typická cena tohoto smartphonu začíná od 14,5 tisíce Kč za českou distribuci.
 
 
 

Závěr


Další díl pravidelného seriálu o výběru digitálního fotoaparátu máme za sebou. Obsahuje přehled těch modelů, které jsou v daných třídách nejlepší. Snad jste si vybrali svého favorita a bude vám dělat radost.

 

 
 
Další doporučené produkty
 
 

Doporučená multimediální centra

 
Multimediální centra jsou dnes hodně populární, proto připravujeme na TV Freaku každý měsíc aktualizovaný souhrn těch, které jsme testovali a lze je doporučit: www.tvfreak.cz/doporucena-multimedialni-centra

 
 

Doporučené PC sestavy

 
Ve světě počítačů se stále objevují novinky, které mohou najednou zlepšit užitnou hodnotu nebo poměr cena/výkon oproti starším produktům. Každý měsíc tak připravujeme doporučené PC sestavy pro různá nasazení: www.svethardware.cz/doporucene-sestavy


 
 

Doporučené skříně

 
Jelikož PC skříně patří na Světu hardware mezi nejvíce recenzované produkty, přinášíme vám cca dvakrát ročně aktualizované vydání námi doporučených modelů (častější aktualizace není potřeba, jelikož se zajímavé novinky moc často nevyskytují). Ty nejzajímavější modely se snažíme podrobně otestovat, takže si u některých můžete přečíst i naši podrobnou recenzi: www.svethardware.cz/doporucene-skrine 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.