Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - září 2012

25.9.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.

Kompakty střední třídy


Zde najdete kompakty, které mají sice stále malé 1/2,3" čipy, často ale u nich najdete kvalitní video, lepší světelnost objektivu, manuální ovládání a podobně. Jsou pro ty, kteří chtějí technologicky zajímavý přístroj, jenž se přitom snadno vejde do kapsy. Cena do 7 500 Kč s DPH.


Nikon Coolpix P310 (aktualita, recenze na P300)


S modelem Coolpix P300 a P310 Nikon příjemně překvapil, prvně jmenovaný ale už není v prodeji, což je trochu škoda. Byl znatelně levnější než P310, přitom v podstatě stejně tak dobrý. Fotoaparát to sice není dokonalý, ale jako pohotový a kompaktní zápisník poslouží dokonale. Vejde se do každé kapsy, nabídne 16MPx rozlišení a širokoúhlý objektiv s výbornou světelností F1,8 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším sice není žádný zázrak, ale stále lepší než u konkurence. Potěší i plně manuální nastavení expozice.





Mezi dobré vlastnosti patří i nadprůměrný LCD displej, velmi účinná stabilizace a dobrá výdrž na baterie. Mezi negativa patří dlouhé zpracování multiexpozičních režimů (HDR je hůře použitelné), a i když má fotoaparát Full HD video, kvůli poněkud lenivějšímu autofokusu nejsou tyto videosekvence tak přesvědčivé jako u konkurence. Zpracování obrazu je občas poněkud agresivní, ale i tak patří k tomu lepšímu. Cena přístroje je 7000 Kč s DPH, což je bohužel o 1500 Kč více než u velmi podobného modelu P300. Ten už ale dnes neseženete.
 
 

Canon IXUS 230 HS (recenze)


IXUS 230 HS je velmi zajímavým kapesním kompaktem, který při svých velmi maličkých rozměrech potěší objektivem s 8× optickým zoomem. Ten začíná na příjemném širokoúhlém 28mm ohnisku a světelnost překvapí dobrým průběhem, ačkoli hraniční hodnoty nejsou výrazně lepší než u konkurence. Objektiv potěší naprosto skvělým makrem, horší je to s občas výraznější chromatickou aberací a pomalým a nespolehlivým autofokusem v noci. Fotoaparát má ale v podstatě jen jednu špatnou vlastnost, a tou je podprůměrná ergonomie. Velmi malá tlačítka, tlačítko MENU na boku přístroje, 2sloupcové menu, to vše ovládání hodně komplikuje.





Jinak ale bude fotoaparát dělat jenom radost. Nabízí velmi pěkné Full HD video s dynamickou stabilizací (maximálně při 24 fps), potěší dobrý LCD displej i hodně dobrá výdrž na baterie. Co se ale Canonu opravdu povedlo, je volba čipu. Nenajdete tu žádné 16MPx nebo 18MPx šílenosti, ale naopak klasický a léty ověřený 12MPx CMOS BSI čip, který má poměrně nízký šum. Canon navíc patří k těm výrobcům, kteří se snaží co nejméně odšumovat, a tak snímky na dnešní dobu doslova křičí nadprůměrným množstvím detailů. Vytisknout A4 z tohoto fotoaparátu není na rozdíl od mnoha dnešních kompaktů vůbec žádný problém. Cena se pohybuje okolo příznivých 4500 až 5500 Kč s DPH.
 
 

Outdoorové kompakty


V dnešní době jsou velmi oblíbené také outdoorové kompakty, které mají zvýšenou výdrž proti nepříznivým vlivům i nešetrnému zacházení. Jsou určené k méně náročnému potápění a vydrží i nějaký ten pád.


Olympus TG-1 iHS (recenze)


V našem testu vyšel velmi dobře outdoorový kompakty Olympus Tough TG-1 iHS. Jedná se o nejodolnější kompaktní fotoaparát na trhu, neboť vydrží ponor až do hloubky 12 metrů, nevadí mu pád ze 2 metrů a další nepříjemnosti. Srdcem přístroje je 1/2,3" CMOS BSI snímač s rozumným rozlišením 12 megapixelů. Bohužel přijatelný šum snímače je zbytečně silně potlačován a snímky vykazují silné známky odšumování, a tedy i rozmazanou kresbu. To je sice běžné nejen v této třídě kompaktů, u TG-1 je to ale ještě o něco silnější. Potěší však rozumné HDR nebo rychlé sekvenční snímání.





Zajímavostí je objektiv se 4× zoomem, který se netradičně v této kategorii může chlubit velmi dobrou světelností F2,0 na nejširším ohnisku. F4,9 na nejdelším už není taková výhra, ale i tak patří k nadprůměru. Negativní stránkou objektivu je poměrně silná chromatická aberace, ale jinak potěší rychlým ostřením, velmi dobrým telemakrem a hlavně naprosto skvělým supermakrem. Na focení hmyzu a různých detailů je to vynikající hračka. Baterie má solidní výdrž a focení s tímto přístrojem je opravdu hodně zábavné. Má v sobě něco kouzelného, a tak i přes některé své chyby (aberace, silné odšumování) a vyšší cenu okolo 10 tisíc korun rozhodně stojí za to. Neměl by ale být problém je sehnat ani okolo 9 tisíc.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.