Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - září 2012

25.9.2012, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Fotomobily jsou kategorií, kde většinou mají vyšší váhu možnosti multimédií než focení, ale někteří fotografové si vybírají mobil i podle úrovně fotografování. Pro ně máme 3 zajímavé zástupce.


Nokia N8 (recenze)


Nokia N8 je téměř fotografovým snem. Nejenže plně zastoupí úlohu mobilního telefonu a multimediálního přehrávače, ale velmi dobře nahradí i levné kompakty. Velkou zásluhu na tom má velký čip s úhlopříčkou zhruba 1/1,9" a rozlišením 12 megapixelů. Díky nízké pixelové hustotě má i relativně nízký šum a objektiv Carl Zeiss umožňuje dosáhnout krásných a detailních fotografií, které byste od fotomobilu rozhodně nečekali.



Možnosti nastavení sice nejsou příliš bohaté, ale máte k dispozici i HD video a podporu GPS, která sice dlouho nabíhá, ale po správném nalezení satelitů je už velmi rychlá a přesná. Cena se dnes pohybuje už pod hranicí 7.500 Kč s DPH, výhodou je přítomnost 16GB paměti. K dispozici jsou už jen poslední kusy.
 
 

Samsung Galaxy S II (recenze)


Galaxy S II je považován za jeden z nejlepších smartphonů na trhu. Jeho výbava je skutečně téměř nekonečná a výborné výsledky podává i jako fotomobil. Protože nemá žádné tlačítko pro spuštění fotoaparátu, musí se aktivovat v klasickém menu jako každá jiná aplikace.



Přestože má rozlišení 8 megapixelů na velmi malém čipu, povedlo se Samsungu dosáhnout na fotomobil velmi kvalitních denních snímků. V interiérech už ale tolik nezáří. Odšumování je silné, LED blesk mnoho síly také nepobral. Dobré je i Full HD video, GPS patří spíše k průměru. Vynikající je ale obrovský 4,3" AMOLED displej, který je velmi dobře pozorovatelný i při silném slunečním světle. Za to vše chce Samsung 10.000 Kč s DPH. Dá se i nadále očekávat postupný pokles ceny, neboť byl představen nástupce Galaxy S III.
 
 

Nokia 808 PureView (recenze)


Nokia 808 PureView způsobila doslova revoluci a i jinak výborně fotící Nokia N8 je vůči ní jen fotografickou hračkou. 808 PureView totiž disponuje ještě mnohem větším 1/1,2" snímačem, jehož rozlišení činí nevídaných 41 megapixelů. Pixelová hustota je na úrovni 14MPx 1/2,3" čipu, ale skutečný šum je překvapivě mnohem nižší než u kompaktů s tímto rozlišením. Nokia sice umí ve výsledku vyfotit 34 (16:9) nebo dokonce 38 MPx (4:3) snímky, ale její hlavní síla je ukázána při focení do 5 nebo 8 megapixelů. Tehdy dochází ke slučování pixelů a v každém obrazovém bodě tak máte informaci ze všech RGB barev, v některých případech dokonce vícenásobně (obyčejné čipy mají v jednom bodě pouze jednu z RGB složek).



Toto navíc umožňuje takřka bezeztrátový zoom, kdy se zoomováním jen snižuje počet slučovaných pixelů. U 8MPx rozlišení tak lze dosáhnout 2,2× zoomu, u 5MPx zhruba 2,8× zoomu. Je jasné, že snížením počtu slučovaných pixelů kvalita záznamu trochu klesne, ale i tak je lepší než u jiných fotomobilů s tímtéž rozlišením. Na nejširším ohnisku dokáže Nokia 808 PureView dokonce překonat APS-C zrcadlovky (co se týče detailů). Výhodou je rozsah ISO 50 až ISO 1600 a možnost aktivovat ND filtr. Dále tu máte Full HD video a objektiv s 28mm ohniskem a světelností F2,4! Trochu pokulhává systém nastavování expozice a vyvážení bílé. Někomu se také nemusí líbit operační systém Symbian, vysoká cena okolo 14,5 tisíce, slabší displej a poměrně velké rozměry mobilu. Každopádně kvalitou fotografií nemá ve své třídě konkurenci.
 
 

Závěr


Další díl pravidelného seriálu o výběru digitálního fotoaparátu máme za sebou. Obsahuje přehled těch modelů, které jsou v daných třídách nejlepší. Snad jste si vybrali svého favorita a bude vám dělat radost.

 

 
 
Další doporučené produkty
 
 

Doporučená multimediální centra

 
Multimediální centra jsou dnes hodně populární, proto připravujeme na TV Freaku každý měsíc aktualizovaný souhrn těch, které jsme testovali a lze je doporučit: www.tvfreak.cz/doporucena-multimedialni-centra

 
 

Doporučené PC sestavy

 
Ve světě počítačů se stále objevují novinky, které mohou najednou zlepšit užitnou hodnotu nebo poměr cena/výkon oproti starším produktům. Každý měsíc tak připravujeme doporučené PC sestavy pro různá nasazení: www.svethardware.cz/doporucene-sestavy


 
 

Doporučené skříně

 
Jelikož PC skříně patří na Světu hardware mezi nejvíce recenzované produkty, přinášíme vám cca dvakrát ročně aktualizované vydání námi doporučených modelů (častější aktualizace není potřeba, jelikož se zajímavé novinky moc často nevyskytují). Ty nejzajímavější modely se snažíme podrobně otestovat, takže si u některých můžete přečíst i naši podrobnou recenzi: www.svethardware.cz/doporucene-skrine
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.