Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty - září 2013

20.9.2013, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší. Nově jsme do přehledu zařadili i zrcadlovky.
Velké ultrazoomy lákají zákazníky většími možnostmi focení a slibují lepší fotografie. To však nemusí být pravda, neboť v útrobách často skrývají totožné čipy jako nejlevnější kompakty za pár tisíc. Ultrazoomy s větším čipem jsou dnes reprezentovány jen jedním modelem Fujifilm FinePix X-S1.


Fujifilm Fine Pix HS30EXR (aktualita, recenze na HS20EXR)


Fujifilm FinePix HS30EXR není špatný fotoaparát, rozhodně však není pro každého. Potěší manuálním zoomem a docela slušným objektivem, zajímavý je i na svou třídu poněkud velký 1/2" CMOS BSI EXR čip. Jeho rozlišení je vysokých 16 megapixelů, takže sice trpí vyšším šumem, sílu odšumování ale můžete volit. Nechybí ani podpora RAWu a v EXR režimech s rozlišením 8 megapixelů nabídne buď lehce snížený šum nebo výrazně rozšířený dynamický rozsah než jakýkoli konkurent (vyjma modelů s HDR, u takových přístrojů ale může být problém s pohybem).

Dobrý je i polohovatelný LCD displej. Fotoaparát podporuje Full HD video, u předchůdce HS20EXR tu ale byl náladový autofokus a zadrhávající se zoom, HS30EXR by to měla mít částečně vyřešeno. Zklamou i některé nelogičnosti ve firmwaru jako např. samovolné přenastavování některých položek a nepříliš dobré zpracování. Pokud jste ale toto ochotni fotoaparátu odpustit a naučíte se, jak z něj vytřískat maximum, bude vám dobrým pomocníkem. Je prostě pro hračičky, kteří mají na svou fotku "čas". Pro ty, kteří chtějí jednodušší, rychlejší a snáze ovladatelný přístroj, bych však doporučil spíše ultrazoomy od Panasonicu. Průměrná cena se nyní pohybuje okolo velmi příznivých 8000 Kč s DPH.

K dispozici je i novinka FinePix HS50EXR, která má fázové ostření a 42× optický zoom. Tento model ale zatím neprošel testem. Jeho cena činí mnohem vyšších 12 tisíc Kč s DPH.
 
 

Fujifilm X-S1 (recenze)


Máme tu i velmi zajímavý ultrazoom od společnosti Fujifilm, model X-S1. Jako jediný ultrazoom na trhu nabízí velký 2/3" snímač (typu EXR CMOS BSI) a jako jeden z mála velký elektronický hledáček, který se dá na rozdíl od většiny ostatních ultrazoomů i velmi dobře používat. Je to dáno nejen automatickým přepínáním EVF/LCD, ale také jeho vysokým rozlišením 1.440.000 bodů. Netradiční je také manuální zoom, který má na rozdíl od modelu HS20EXR krásně hladký chod vhodný i pro Full HD video.





Objektiv nabízí 26× optický zoom od velmi širokoúhlých 24 milimetrů. Bohužel nesmyslně velký zoom (s ohledem na čip) se podepsal na průměrné optické kvalitě objektivu. Ten jinak potěší solidním makrem. Snímací čip má poměrně malý šum, velký dynamický rozsah (zejména v EXR DR režimu), starší verze ale trpěly na problém vypálených kruhů (např. pouliční světla v noci vytváří nepříjemné bílé koule v obraze). Nyní už by měly být v prodeji opravené varianty (v případě koupě původní varianty lze žádat o bezplatnou výměnu čipu v rámci reklamace).

Fotoaparát je poměrně velký a těžký, ale díky tomu se výborně drží a nahrazuje tak nepříliš účinnou stabilizaci. Cena dnes činí po menších slevách 15.000 Kč s DPH, ale stále není zrovna nízká. Výhody modelu X-S1 proti jiným ultrazoomům mohou pro některé hrát velkou roli, osobně bych ale za tuto cenu upřednostnil spíše levnější Panasonic Lumix FZ200.
 
 

Panasonic Lumix FZ200 (recenze)


Panasonic Lumix FZ200 je netradičním ultrazoomem díky svému objektivu. Ten nabízí konstantní světelnost F2,8 v celém ohniskovém rozsahu. Na širších ohniscích je tak světelnost podobná jako u konkurence, ale na nejdelších je až o 2 EV lepší. Tam, kde např. FZ150 musela použít ISO 800, si FZ200 při stejném expozičním řasu vystačí s ISO 200 až 250. I to se podepisuje na nižším šumu při focení za horšího světla na delších ohniscích. Bohužel, jak se ukázalo v našich testech, objektiv už nedosahuje takových kvalit jako u FZ150, kresba je trochu měkčí, aberace výraznější. Stále je to však ve své třídě opticky nadprůměrný objektiv.

Panasonic také nedělal nesmysly a použil osvědčený 12MPx MOS snímač s poměrně malým šumem. Ocenit je třeba i výklopný displej, hledáček s vysokým rozlišením (bohužel bez automatického zapínání), podporu RAW, vynikající rychlost přístroje a nadprůměrnou výdrž na baterie. Cena se nyní pohybuje okolo 12,5 až 13 tisíc. Za tyto peníze dostanete odpovídající produkt a kvalitní fotografie. Zde je vyšší cena oprávněná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.