Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené tiskárny: prosinec 2013

5.12.2013, Milan Šurkala, návod
Dnes začínáme další cyklus o doporučených produktech. V tomto případě půjde o tiskárny jak do domácností, tak pro tisk fotografií nebo do kanceláře. Které z tiskáren lze tedy doporučit a stojí za koupi?
V této kapitole se budeme věnovat tiskárnám do menších kanceláří, tedy výrobkům s cenou do zhruba 10 000 Kč běžných rozměrů (tedy žádné tiskárny velikosti ledničky, kterým se v testech tiskáren ani nevěnujeme). U kancelářských tiskáren je docela běžným jevem i skener, budeme se tedy bavit především o multifunkcích, vítaným zpestřením je i automatický podavač (ADF). Oproti předchozím kategoriím tu nehraje až tak velkou roli barevný tisk, mnoho kanceláří si vystačí i s tiskem černobílým, což zde nahrává laserovým tiskárnám. Důležité jsou tiskové náklady a výdrž náplní (měnit každý den cartridge asi nebude ideální).


Brother MFC-J6920DW


Multifunkce Brother MFC-J6920DW není žádným drobkem a má k tomu dobrý důvod. Poradí si totiž i s papíry o straně A3, a to ať už se jedná o duplexní tisk nebo i duplexní skenování a kopírování přes automatický ADF podavač. Samozřejmostí je fax, síťové připojení, potěší však i bezdrátovým připojením Wi-Fi včetně Wi-Fi Direct a NFC. Můžete tak snadno tisknout bezdrátově ze smartphonů a jiných mobilních zařízení, samozřejmostí je i tisk z USB disků a paměťových karet.


Brother MFC-J6920DW


Nechybí ani dotykový LCD displej s 9,3cm úhlopříčkou. Maximální rozlišení tisku činí 1200×6000 dpi, skener má pak zvládnout 2400×2400 dpi. Cena tiskárny činí 8500 Kč s DPH, což vzhledem k funkcím není až tak moc. Ani náklady na tisk nejsou nějak extrémní, zejména pokud koupíte XL náplně. Ta černá stojí lehce přes 700 Kč a vystačí na vytištění 2400 stran, takže s černobílou stranou A4 se budete pohybovat okolo 30 haléřů. Barevná náplň pak vystačí na 1200 stran, každá z nich pak stojí lehce přes 400 Kč. Kvalita tisku je velmi dobrá, nečekejte ale nadprůměrné výsledky u grafiky a fotografií.
 


Brother HL-5340D


Tiskárna Brother HL-5340D nabízí nízkou pořizovací cenu 4000 Kč a ve své cenové kategorii i překvapivě velmi levný tisk. S větší verzí toneru zvládne vytisknout 8000 stran, přičemž jeho cena je zhruba okolo 2800 Kč (náklady na jednu stranu jsou 0,35 Kč, pokud jde o toner). Fotoválec za 3 tisíce má pak výdrž na 25000 stran (dalších cca 0,12Kč na stránku).


Brother HL-5340D


HL-5340D však logicky vzhledem ke své ceně, věku (je z roku 2009) a nízkým tiskovým nákladům nenabídne přehnaně bohatou výbavu. Má jen černobílý tisk, nenajdete tu skener ani síťové připojení (to najdete v modelu HL-5350DN). Potěší malými rozměry, duplexním tiskem a na svou kategorii také velmi dobrou kvalitou tisku grafiky.
 
 
 

Epson WorkForce WP-4515 DN - recenze


WorkForce řady WP-4500 na rozdíl od řady L využívá klasický systém cartidgí a automatický oboustranný tisk. Ty jsou k dispozici v klasické L velikosti, pak jako XL a XXL. Ty největší vydrží na vytištění vysoce nadprůměrných 3400 stran za cenu okolo tisícovky. Náklady na vytištění jedné černobílé strany jsou zhruba necelých 30 haléřů, což na danou kategorii rovněž není špatné. To platí pro XL a XXL náplně. Menší L náplně bych nedoporučil, tam jsou tiskové náklady poněkud vyšší.


Epson WorkForce WP-4515 DN


Výhodou jsou odolné inkousty Durabrite Ultra. V této řadě si můžete pořídit i dražší model WP-4525 DNF, který je vybaven i faxem a především automatickým podavačem ADF, který se do kanceláří rozhodně může hodit. Pokud vám tedy nevyhovují vlastnosti řady L (např. absence oboustranného tisku), ale chcete stále levný inkoustový tisk, jste zde na správné adrese.
 
 
 

Epson L355


Jak jsme už nakousli v kapitole o tiskárnách do domácnosti, model L355 je zajímavou multifunkcí nejen pro osobní použití, ale také do kanceláří. Díky jejím vlastnostem se může velmi dobře hodit např. pro tisk faktur a podobně. Nabídne CISS systém jako jiné modely řady L, tedy s tiskem za 4 haléře u černobílých stran a 11 haléřů u těch barevných.


Epson L355


Najdete tu vedle tisku i možnost skenování pomocí CIS skeneru s rozlišením 1200×2400 dpi, a tedy nechybí ani funkce kopírování. Potěší rovněž možnost připojení tiskárny pomocí bezdrátového rozhraní Wi-Fi. Bohužel ani zde nenajdete automatický duplexní tisk. Cena tiskárny se pohybuje okolo 5800 Kč s DPH.
 
 
 

Epson L550 - recenze


Tiskárna Epson L550 je nejlepší kancelářský model řady L. Opět ho doporučujeme zejména kvůli extrémně nízkým tiskovým nákladům (navíc v balení dostanete 2 černé lahvičky inkoustu k dobru). Bohužel chybí duplexní tisk, což je u takto velké multifunkce určené do kanceláře dosti nepříjemné překvapení. Tento model má i automatický podavač dokumentů ADF, ale ani ten není duplexní a dokáže tak skenovat jen z jedné strany.


Epson L550


Dvouřádkový displej není pro nastavování parametrů zrovna nejpřehlednější. Naopak potěší bezdrátovým Wi-Fi připojením a faxem. Musíte však počítat s vyšší cenou okolo 8500 Kč s DPH, což vám ale hodně rychle vynahradí právě zmíněnými tiskovými náklady.
 
 
 

Epson WorkForce WF-3520


Multifunkce Epson WorkForce WF-3520 patří v této kancelářské kategorii k těm nejlevnějším, její cena činí jen 3500 Kč. Logicky si to trochu vynahrazuje cenou tisku, který je poněkud dražší. Černá XL náplň vás vyjde zhruba na 600 Kč a vydrží jen na 945 stran, což dělá tiskové náklady přes 60 haléřů na černobílou stranu. Za barevné dáte zhruba 400 Kč, výdrž je stanovena na 600-1000 stran podle barvy.


Epson WorkForce WF-3520


Naopak výhodami této tiskárny je při poměrně nízké ceně bohatá výbava zahrnující duplexní tisk i duplexní automatický ADF podavač. Nechybí síťové připojení Ethernet, bezdrátové připojení Wi-Fi a najdete tu dokonce i fax. Používá velmi odolné inkousty DURABrite Ultra.
 
 
 

HP OfficeJet Pro 276dw


Do kanceláře se hodí zástupce od společnosti HP, model OfficeJet Pro 276dw. Zde se může hodit duplexní podavač dokumentů (ADF) i duplexní tisk. Vedle USB připojení tu najdete i bezdrátové připojení Wi-Fi, 100Mbit Ethernet, fax a je možné tisknout i z SD karet. I když zvládá tisk fotografií, kvalita je slabší a své přednosti ukáže opravdu především u kancelářského tisku.


HP OfficeJet Pro 276dw


Neocenitelnou výhodou této multifunkce jsou velké XL náplně, které významně snižují tiskové náklady. Černá XL náplň vydrží na vytištění 2300 stran, což při ceně okolo 700 Kč dělá zhruba 30 haléřů na stranu. Barevné XL náplně vydrží na 1500 stran a jejich cena se pohybuje okolo 500 Kč. Cena samotné tiskárny je pak zhruba 8500 Kč s DPH.
 
 
 

HP OfficeJet Pro 8600


Multifunkce HP OfficeJet Pro 8600 je sice již trochu starší, ale stále nabídne velmi dobré možnosti. Tisk je poměrně kvalitní a zejména patří k těm levnějším. Černá XL náplň vydrží na 2200 stran a stojí necelých 800 Kč, u barevných se připravte na výdrž na 1500 stran a cenu lehce nad 500 Kč. Proti modelu Pro 276dw je výhodou nižší pořizovací cena, která činí necelých 5000 Kč za klasickou verzi a 6000 Kč za verzi Plus s podavačem navíc.


HP OfficeJet Pro 8600


Multifunkce nabídne bohatou výbavu jako duplexní tisk i ADF podavač, k dispozici je i bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Na rozdíl od jinak rovněž povedeného modelu OfficeJet Pro 6700 Premium nabízí i lepší kvalitu a rychlost tisku. Samozřejmostí je i fax a příjemným překvapením může být pro někoho podpora legal-size velikosti skeneru (trochu větší A4 s rozměry 216×356 mm).
 
 
 

Samsung SL-M2825DW


Od Samsungu máme v přehledu jednu z jeho černobílých laserových tiskáren SL-M2825DW. Mezi levnými laserovými tiskárnami (cena 4200 Kč s DPH) přesvědčí relativně nízkými provozními náklady. Fotoválec za tisícikorunu vydrží na 9000 stran, černobílý toner se zvýšenou kapacitou je pak za 1300 Kč a má vydržet na vytištění 3000 stran (přes 40 haléřů na stranu).


Samsung SL-M2825DW


Protože je to jen tiskárna, nenajdete zde skener jako u multifunkcí. M2825DW nicméně potěší bezdrátovým Wi-Fi připojením včetně podpory Wi-Fi Direct, k dispozici je i síťové rozhraní Ethernet. Tisk je rychlý a kvalitní pokud jde o text, s grafikou si podobně jako spousta jiných laserových tiskáren už tak moc dobře neporadí. Radost udělají i malé rozměry a podpora duplexního tisku.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.