Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Canon přišel s novým firmwarem pro svou profesionální full frame zrcadlovku EOS-1D X Mark III. Té přidal několik nových funkcí včetně video záznamu do 23,98p, především však opravil nepříjemnou chybu zamrzání firmwaru ve fotoaparátu.
ODSakEda (26) | 13.4.202019:33
K čemu je tak malé snímkování , navíc u velkého rozlišení, dobré??? :­-­( Leda by, zpátečnicky, vyráběl nějaký nadšenec leda, filmový pás ­(na celuloud­) do promítačky :­-­)­) ... ­(copak dnes kina­"promítaj­" nové HD filmy ­- zpravidla digitálně­(!­) pořízeny, z filmového pásu na promítačkách... a né z dataprojektorů???­)

mě nestačí ani u FullHD ani 30p a ideální je až 50p, 60p! neb ostré kontury pak jemně potrhávaj při prudším pohybu, což u SD řešil proklad a navíc SD mazanice ­(malé rozlišení­), kdy kontury objektů nebyly tak ostré a malé fps nebylo tak znatelé a navíc se , zejmén u filmových jen 24p používá delší čas závěrky ­- to aby se navíc obraz mírně máznul a netrhal tak oči zejména při švenku, jak u televizních filmů kde se točily loukotě vozidel pozpátku... :­-­/

Tedy za mě raději FullHD 50p a 4K až bude levněji dostupné 4k minimálně 50, 60p! Optimálně pak 100 a 120p!!! ­(neb jště ostřejší kontury díky ještě více detailům díky více Mpx­) jemně opět byly neplynulé kooor na větších obrazovkách ­(jinak naco 4k???­) , kde skok mezi snímky je absolutnmě větší kus ­(skoro v cm­)!
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 14.4.20208:17
No právě kvůli tomu filmovému vzhledu. Film se už mnoho desítek let točí při 24 fps a člověk je na to zvyklý. Někomu ta vysoká plynulost u filmu vadí ­(mně např. také­). Je to pochopitelně individuální, ale většina filmových fanoušků prostě preferuje 24p, protože to mírné trhání obrazu mu dává odlišný vzhled, než když je to plynule. S vyšší frekvencí i hollywoodský film začne pro mnohé vypadat jak studentský film natočený na telefon. Těch 24p si doslova vydupali zákazníci, a to i u kompaktů PowerShot G právě proto, že tím chtějí natáčet profesionálně vypadají video a ne nějakou plynulou ­"telenovelu­".
Odpovědět0  0
ODSakEda (26) | 14.4.202017:14
Jestli je to jen kvůli tomu neplynulému, čili trhanějšímu... pohybu, což já osobně nechápu ­(jakoby mi dělalo potěšení omezení frekvencí a dropouty audionahrávky z pásku..., nebo černobílá fotografie a vynucoval si takové záznamy přímo...­), pak není přece problém snížit fps dodatečně! ;­-­) Opačně to sice jde také, ale je to konstrukce a tak plná artefaktů a j. chyb... :­-­(

Ale takto??? Z více ­(fps­) udělám vždy snadno méně :­-­) Já kupříkladu filmových 24fps nesnáším!!! :­-­/

A proč zrovna 23,98f­/s ????????..... Na čem to chcete pouštět!? Monitory a TV a jejich rozhraní dnes umí mimo stnadard ­(50p, 60p 75p 100p 120p­) jen 24p, 48p a 72p a ostatní nezaručí synchronizaci obrazovky s fps zdroje videa! Pokud vůbec budou tuto ­(24,98Hz případně použitelné násobky ­- tedy zase necelé č.: 49,96p...­) frekvenci akceptovat... Mimochodem většina PC monitorů neumí 50Hz ­(50p­)! :­-­/ ­"Jen­" 24p, 30p a 60p!

A jak jako studentský film??? To přece není o fps, ale o mrskání s kamerou z ruky........ a blbou kompozicí, práce s HO, nastavením WB, expozice, závěrky­(!!!­) a j. a následně i šíleným střihem a ještě šílenější zvukovou stopou ­- často živou ­- použitím reálnýho zvuku přímo z kamery..., či sice dodatečně ozvučeným ­(u filmu jaksi nutnost žeano, kamery na film jaksi netočí na film zvuk, je to spíše fotosekvence ;­-­) ­), ale mizerným dabingem a ruchy... :­-­(

A mizernou práci nezachrání ani ­"filmové­" fps ­(mimochodem dříve to bylo dokonce jen 15fps ;­-­) ... ­), ani rádoby ­"filmový­" vzhled ­- poměr stran 21­/9... :­-­(
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 14.4.202017:50
No dodatečně snižovat fps není tak jednoduché. Aby to vůbec nedělalo neplechu, tak to z 30p, 50p nebo 60p a podobných nejde udělat úplně dokonale. Ostatně ty fotoaparáty nabízí i oněch 30p a jiné, tak o co jde? Kdo chce 24p, má 24p, kdo chce něco jiného, má to tam taky. Jestli nechcete natáčet 24p, no tak nenatáčejte. Však těch 30p Vám nikdo nebere, máte je tam stále.

Ad studentský film. No právě o to jde, že ty plynulé fps tomu filmu uberou to typické trhání, které ho odlišuje od toho, když se to točí něčím jiným v jiné frekvenci, která působí plynule. Pak i stejně osvětlený a ozvučený film vypadá jinak. Pro mně osobně to např. vypadá jako dokument film o filmu a ne samotný film. Ono se už stačí podívat na vyhlazování obrazu u moderních televizí, které dopočítávají snímky. Je to takové nějaké... divné, divně plynulé.

Jasně, že mizernou práci nezachrání 24 fps. Ale i vynikající práci dokáže pro mnohé zkazit 60 fps ­(opět upozorňuji, že jde o subjektivní věc­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.