Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Jeden z nástupců JPEG, formát HEIC, který se používá např. v iPhonech, se stal nemalým problémem při studentských zkouškách. Jak se ukázalo, problémy s kompatibilitou dokáží překvapit kdekoli.
pidalin (303) | 24.5.202022:59
Dobře jim tak, Applistům. :­-D
Odpovědět4  0
wrah666 (11) | 24.5.202018:52
Sorry, ale ­"student vysoké školy­" ­(tedy ne ­"high school, ale opravdu college­) by myslím měl alespoň umět číst, psát a základně myslet. Aplikace při uploadu padá, hlásí error a podobně. Inu snad to nenechám být, ale prostě se ozvu profesorovi, jestzli to dostal?
Odpovědět12  0
potooczech (5) | 26.5.202013:25
Absolventi humanitních studií ... co dodat.
Odpovědět1  0
FotoZemek (918) | 24.5.202017:29
se nediv že měl problém, nečte zadání ­)­)­)­)­)­)­)
Odpovědět0  0
RadecekH (1) | 24.5.202012:18
Proč se z něčeho obviňuje formát, dost dobře nechápu. Problém je hloupost uživatelů, kteří nedokáží odeslat požadovaný formát.
Appláci s tím mají problémy pořád. Tuhle mi jeden poslal soubor s příponou .pages a hrozně se divil, že to nemám čím otevřít. Když mi na úřadě řeknou, že jim mám naskenovanou smlouvu odeslat v jpg nebo pdf, tak jim to přeci nebudu posílat v .odt nebo .docx.
Odpovědět14  1
busy (4706) | 24.5.202013:33
V tomto pripade by som ako problem neoznacoval hlupost uzivatelov ­(resp. nezvaloval vinu na nich­) ale skor na samotne Apple a jeho politiku, snaziacu sa uzivatela ­"odizolovat­" od vsetkych technickych detailov v systeme. Typicky uzivatel pracujuci s produktami Apple sa potom spolieha na to ze vsetko spolahlivo funguje kedze na to nesahal a ono ... to niekedy predsa len nefunguje :(
Odpovědět6  2
danhar1 (336) | 24.5.202014:23
to stejne jak u itunes nejde pouzivat format flac
Odpovědět1  0
blue.sun (754) | 24.5.202013:34
Problémem samozřejmě není formát samotný, spíš jeho násilné tlačení, na což je Apple expert.
Odpovědět8  1
Milan Šurkala (6623) | 24.5.202014:34
Apple sice tlačí kde co, ale zrovna tady mluvit o násilném tlačení mi přijde být trochu mimo. Je to sice výchozím formátem, ale uživatel má na výběr ­(nemusí ho používat, když nechce­), navíc při exportu to jde obvykle samo do JPEGu. Ono je spíše otázkou, proč to u tohoto systému nefungovalo, když to normálně funguje. Uživatel si to totiž ani nevšimne, protože vše funguje tak, jako by tam byl JPEG ­(ven mají jít JPEGy, ne HEIC­), jen to ve vnitřní paměti zabírá půlku. Což vzhledem k tomu, že fotky a videa zabírají mnohdy stěžejní část úložiště, je spíše krok k dobru.
Odpovědět1  0
třebaň (358) | 24.5.202018:47
Mám iphone a spousta známých taky a nikdy se mi nepodařilo v mailu jako přílohu odeslat nebo obdržet fotku v heicu a ani nevím, že by to někdy někdo řešil...
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 24.5.202019:34
Právě to nastavení formátu nekompatibilního se zbytkem světa je jedním z projevů toho násilného tlačení. Je otázkou, zda ti konkrétní jedinci vůbec použili nějaký export, nebo jestli jen posílali fotku nějakým jednoduchým způsobem. Mám sice iPhone, ale foťák u něj vůbec nevyužívám, takže tyhle funkce neposoudím.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (6623) | 24.5.202021:13
Násilné by to bylo, kdyby uživatel neměl na výběr. Jenže to on má ­(dokonce mám pocit, že si to uživatel vybírá při prvotním spuštění zařízení, ale nejsem si tím teď jist­).

Kde máš tu nekompatibilitu se zbytkem světa, když ten ­"nekompatibilní­" formát ­(který mimo jiné podporuje nejeden grafický editor­) z toho zařízení běžně ani nevyleze? Třeba já zatím svépomocí nepřišel na to, jak z iPadu ten HEIC vůbec dostat. Budu muset asi zapátrat na internetu, abych se s tím zatraceně ­"nekompatibilní­" formátem vůbec mohl setkat. Vevnitř je, ale jak ho dostat ven... to je mi zatím záhadou.
Odpovědět2  3
blue.sun (754) | 25.5.20209:59
Při prvním spuštění určitě ne, nic podobného mi telefon nenabídl.
Jak je vidět, tak vyleze. :­-­) A je sice hezké, že formát podporují editory, ale nepodporuje ho realita běžného života, takže je vcelku... k ničemu.
Odpovědět3  0
třebaň (358) | 25.5.202010:46
V iphonu jsou dvě volby přenosu fotek: ­"automaticky­" tzn. se zachováním max. kompatibilty s PC­/MAC nebo ­"zachovat originály­" bez kontroly kompatibility. Defaultně je předvolba nastavena na ­"automaticky­" a předpokládám, že naprostá většina uživatelů to neřeší a ponechá automatiku. Při zaplnění úložiště iphonu jsou ale fotky automaticky převedeny na heic, který má lepší kompresi a uspoří místo. Pro Apple­-hatery dodávám, že heic, uvedený v iOS11 v roce 2017 je mnohem kvalitnější kompresní formát než jpg. Ale chápu, že pro mnohé je pohodlnější držet se tradic a předpisů a raději si zanadávat nebo exemplárně prudit studenty u zkoušek.
Odpovědět0  1
blue.sun (754) | 26.5.20207:43
Jsi trošku mimo. Tohle není o nadávání nebo exemplárním prudění, ty iOvce.
Jde o to, že máme nový formát, který ale funguje jen někde a jen někdy. A 95 % populace o něm ani neví, protože se o focení nezajímají. Jak to asi pak může dopadnout, když někdo udělá změnu, hm? Takže nějaké otírání se o ­"tradice a předpisy­" je z tvé strany fakt nesmyslné a hloupé.
Navíc, jak sám píšeš, při nedostatku místa to iPhone udělá automaticky. To je špatně.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 26.5.202011:31
"nový formát, který ale funguje jen někde a jen někdy­"

Právě naopak. Funguje v podstatě pořád a nyní se našel případ, kdy to někde a někdy nefungovalo. Nebo snad máš pocit, že mají Applisti s novým formátem problém? Na telefonech ho mají už roky a nevím o tom, že by si někdo všiml nějakého vážnějšího problému. Až teď pár studentů v jednom testu, kde z nějakého neznámého důvodu nedošlo ke konverzi, ke které běžně dochází.
Odpovědět0  1
doriel (12) | 26.5.202014:53
Pokud jste to nezaznamenali, tak HEIC třeba nejde otevřít na Windows 7, musí se doinstalovat kokek. Chcete si naimportovat fotky z telefonu a ono ejhle!
A změnili to ze dne na den. Prostě se mi najednou sám od sebe změnil formát, to není moc fér. Nejsem Applista a ani nechci být, mám to jako služebák. Fotky to dělá krásný, ale to je tak všechno co to umí navíc proti konkurenci.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 27.5.202015:27
Nepochopil jste. Nefunguje to v reálném prostředí, ten formát je lidem cizí a nikdo ho nepoužívá. Není standardem na webu, není standardem u ostatních telefonů, nepoužívají ho fotoaparáty. To je prostě špatně, a takový formát se prostě nemůže někde objevovat ­"automaticky­".
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6623) | 27.5.202017:36
Vždyť Apple ten formát odizoloval co nejvíce a jde spíše o interní formát. Ven jde v drtivé většině případů JPEG, tedy to, co používá každý. Že se tady našel systém, kde to najednou selhalo, je pochopitelně nemilé, ale jak už bylo řečeno několikrát, ten systém je v těch zařízeních navrhnut tak, že se k HEIFu běžně ani nedostaneš. Takže moc nerozumím tomu, co to znamená, že nefunguje v reálném prostředí, když a­) šetří místo v úložišti a b­) když to jde z telefonu kamkoli ven, pracuje se s JPEGem, který je běžným standardem. Kdyby ti to vždy vyplivlo HEIC, tak bych souhlasil, ale ten HEIC to běžně opravdu neplive.

Apple ho podporuje už asi 3 roky, Canon ho začíná podporovat v high­-endových zrcadlovkách, umí ho Zoner, Windows 10, v telefonech ho podporují nové Samsungy... Někde se začít musí. 100% podpora na všech zařízeních ti z nebe sama nespadne.

Že jsi to ty, tak jsem se schválně pokusil, jak moc je ten HEIC problematický formát, který uživatelům dle tvého názoru strašně komplikuje život. Fotografie byly tedy ukládány na iPad v HEICu. Export znamenal JPEG, nikde žádný HEIC. Připojení přes USB, počítač vidí fotky jako JPEG, nikde žádný HEIC. Kopíruješ je ven, žádný HEIC, ale JPEG. Tož jak ten zatracený HEIC z toho vůbec dostat? A jak vůbec zjistit, že tam je HEIC a ne JPEG, když se to všude tváří, že jde o JPEG? Zkusil jsem tedy udělat kopii snímku na vyhrazené úložiště mimo hlavní úložiště pro fotografie. Sice nevím, proč by to uživatel měl běžně kopírovat někam mimo systém do úložiště pro aplikace, ale dobrá. Hurá, poprvé se iPad začal tvářit, že vůbec nějaký HEIC existuje. Teprve z jiného úložiště, které není určené pro fotografie, šlo konečně odeslat HEIC někam mimo iPad.
Odpovědět0  0
Destabilizator (1) | 28.5.20208:38
No a je to, ne? Dovedu si predstavit, ze uzivatel si chce fotky papiru s odpovedmi dat nekam bokem, aby se mu nemotaly mezi fotkama a mohl to najednou vsechno odeslat bez premysleni.
(iPhone nemam, takze netusim jak prirozene je to takhle zkonit)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6623) | 28.5.202010:13
Ale není to důvod dělat takhle. Způsobů, jak to nahrát někam jinam je milion a ty obvykle buď znamenají export někam jinam do JPEG nebo přeorganizování HEIFů do složky­/alba, které se ale při exportu a odeslání opět převedou do JPEGu. Jasně, dá se to udělat i takhle a složitým způsobem iPhone­/iPad přesvědčit, aby vyhrabal HEIF verzi snímku, ale není důvod to tak dělat. Tohle je spíše způsob pro ty, kteří cíleně chtějí HEIF ­(a cíleně chtějí obejít JPEG ­- nevím třeba si dokážu představit, že to budu dělat já pro srovnávací recenzi formátů zde pro Digimanii­), ale ne pro běžného uživatele.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 28.5.202020:47
Negatívne by som to vnímal vtedy, ak by nový formát neprinášal oproti starému žiadne výhody, ale to v prípade HEIF vs JPG neplatí, HEIF je objektívne lepší ­(vyššia kvalita pri menších rozmeroch, v prospech JPG hovorí v podstate len jeho rozšírenosť­). Analogicky v minulosti Apple ­"pretlačil­" H.264 ako preferovaný kodek pre distribúciu videa a nemyslím, že by niekomu chýbal ten bordel, ktorý bol predtým ­(všetky tie rôzne DivX­/XVid­/Sorenson zabalené v AVI­/WMV a pod.­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.