Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kompakty: výběr kompaktu

Neregistrovaný (0)|20.2.2011 13:55
Tazatel: Petra Pivodová

Znění dotazu: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Vybírám nový fotoaparát, který bude vhodný především pro focení dětí, doma i v přírodě..Také bych chtěla využívat ozvučené videosekvence. Fotím přes automat..Zatím jsem měla vybraný Canon SX120 IS , ale kamarád mě odrazuje kvůli ohniskové vzdálenosti - prý je s ním pak problém fotit v interiéru zblízka, když nebude kam "zacouvat". Doporučuje mi Sony Cyber shot DSC - W350. Můžete mi prosím napsat, jak to vidíte vy? Který byste zvolil, nebo třeba úplně jiný :) Moc děkuji. Petra
busy (782)|20.2.2011 14:21
Neregistrovaný (0)|20.2.2011 15:57
Díky moc za odkaz, přečetla jsem si ho. Přesto bych Vás ráda požádala o konkrétní srovnání těchto dvou typů..pokud je to možné. Zajímá mě kvalita fotek při focení přes automat a kvalita těch videosekvencí. A jestli je ten Canon opravdu nevhodný pro focení zblízka v interiéru. Díky za Váš čas..
Milan Šurkala (3381)|20.2.2011 17:45
Úhel záběru je vyjádřen počátečním ohniskem. Canon SX120 IS má 36 milimetrů, což je opravdu moc dlouhé ohnisko znamenající malý úhel. 28mm ohnisko je už slušně širokoúhlé a 24mm je to nejširokoúhlejší, co lze u dnes prodávaných kompaktů nalézt (Nikon P500 se šílenými 22,5 milimetry se začne prodávat zanedlouho). Takže W350 je do interiéru (co se týče úhlu záběru se svými 26 milimetry) opravdu mnohem výrazněji lepší.
Na druhou stranu W350 trpí na opravdu malinký zoom. Zatímco SX130 IS má maximální ohnisko 360mm, W350 jen pouhých 105mm. Takže W350, ač má 4× zoom, přiblíží ve skutečnosti ještě méně než SX120 IS na 3x zoomu. Ale to už odbíháme. SX120 IS má ve výsledku výrazně lepší světelnost po přizoomování. Bohužel co se týče videa, SX120 IS má jen VGA video (640x480 pixelů), zatímco W350 má HD (1280×720 pixelů) a navíc SX120 při videu nepodporuje optický zoom!!! To znamená, že video je u SX120 podstatně horší a po přizoomování prakticky nepoužitelné.
Neregistrovaný (0)|20.2.2011 20:33
Dobrý večer pane Šurkalo, moc děkuji za srozumitelnou a obsáhlou odpověď, moc mi to pomohlo :) Začínám mít pocit, že vybrat foťák je stejně těžké jako kočárek - dokonalý prostě neexistuje...:)
Hezký večer a díky!