Digitální zrcadlovka pro laikova reportážní fota
Obracím se na vás, odborníci a zkušení uživatelé, poraďte prosím, co pořídit.
Moje limity a přání:
- digitální zrcadlovka
- cena kolem 15 ooo,-
- lidně bazarový aparát, klidně starší model
= využiju ji především na reportážní fotografii, takže bych ráda:
- co nejlepší rychlost snímání
- --- rychlost ostření
- minimální šum
- stabilizátor
- sekvenční snímání
- detekce obličeje
- baterka s výdrží
Jsem naprostý, hloupý a nedůvtipný laik.
Co bych měla ještě vzhledem k plánovanému typu fotek poptávat?
Jaký objektiv bych měla chtít? Jde mi přednostně o minimum šumů a dobrou hloubku ostrosti.
Má smysl chtít živý náhled?
Budu moc vděčna za jakoukoli radu.
Díky MOC!
Moje limity a přání:
- digitální zrcadlovka
- cena kolem 15 ooo,-
- lidně bazarový aparát, klidně starší model
= využiju ji především na reportážní fotografii, takže bych ráda:
- co nejlepší rychlost snímání
- --- rychlost ostření
- minimální šum
- stabilizátor
- sekvenční snímání
- detekce obličeje
- baterka s výdrží
Jsem naprostý, hloupý a nedůvtipný laik.
Co bych měla ještě vzhledem k plánovanému typu fotek poptávat?
Jaký objektiv bych měla chtít? Jde mi přednostně o minimum šumů a dobrou hloubku ostrosti.
Má smysl chtít živý náhled?
Budu moc vděčna za jakoukoli radu.
Díky MOC!
Nejsem zrovna odborník, zrcadlovku mám teprve chvilku, tak odpovím jenom na to co vím.
Liveview nejde dohromady s rychlostí ostření, taky jsem ho po zkušenostech z kompaktu chtěl a teď ho vůbec nepoužívám.
Detekce obličeje funguje podle mě jenom s liveview (aspoň u mojí K-r, ale bude to asi u všech).
Hloubka ostrosti se bohužel moc neslučuje s dobrou světelností. Co si přesně pod pojmem reportážní fotografie představuješ? A jaký bude potřeba rozsah zoomu? Jinak šum ovlivní spíše snímač, objektiv ovlivní hlavně ostrost.
Z nových přístrojů připadají v úvahu: Pentax K-r, Cannon 550D (dražší), Sony A33 (trošku víc šumí) a Nikon D3100. Zkus si přečíst pár recenzí, každý z nich má světlé i stinné stránky. Ale pokud trváš na Liveview, tak jdi do A33, které jediné ho má díky polopropustnému zrcátku solidně rychlé a použitelné.
Liveview nejde dohromady s rychlostí ostření, taky jsem ho po zkušenostech z kompaktu chtěl a teď ho vůbec nepoužívám.
Detekce obličeje funguje podle mě jenom s liveview (aspoň u mojí K-r, ale bude to asi u všech).
Hloubka ostrosti se bohužel moc neslučuje s dobrou světelností. Co si přesně pod pojmem reportážní fotografie představuješ? A jaký bude potřeba rozsah zoomu? Jinak šum ovlivní spíše snímač, objektiv ovlivní hlavně ostrost.
Z nových přístrojů připadají v úvahu: Pentax K-r, Cannon 550D (dražší), Sony A33 (trošku víc šumí) a Nikon D3100. Zkus si přečíst pár recenzí, každý z nich má světlé i stinné stránky. Ale pokud trváš na Liveview, tak jdi do A33, které jediné ho má díky polopropustnému zrcátku solidně rychlé a použitelné.
ak predpokladam ze dobra hlbka ostrosti je mala hlbka ostrosti a ze ta detekcia tvare je omyl (to fakt k reportazi nepotrebujes), tak by som rozhodne siel do bazaroveho 5d mkI. ma 12MP, je to fullframe, takze hlbka ostrosti uplne inde ako male chipy, sum skoro ziadny a je to profesionalny stroj, takze este vydrzi aj napriek veku a daju sa nan zohnat dobre bazarove objektivy za rozumnu cenu (nechcem tym povedat lacne) a rychlost ostrenia, svetelnost a cast tej hlbky ostrosti zavisi prave na nich.
ale pozor, je to starsia profi masina a ficurky ako scenicke rezimy, vstavany blesk, video alebo plnu automatiku nema.
zivy nahlad vyuzijes skor pri krajinkach alebo mozno pri videu. na reportaz zivy nahlad netreba.
ale pozor, je to starsia profi masina a ficurky ako scenicke rezimy, vstavany blesk, video alebo plnu automatiku nema.
zivy nahlad vyuzijes skor pri krajinkach alebo mozno pri videu. na reportaz zivy nahlad netreba.