Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

prosím o radu olympus E 520

Pege1012 (3)|25.3.2011 08:33
Zdravím všechny členy
po nějaké době bych chtěl obměnit fotoaparát. Zatím jsem fotil na Panasonic FZ - 50 a to hlavně rodinné akce a dovolené. Nicméně kluk má 15 a baví ho fotit a tak je rozhodnuto že FZ 50 poputuje j němu.

Teď, proč se ohlížím po Olympusu? Mám koupený přídavný blesk od panasonicu myslím, že DMW-FL 360 a četl jsem že s olympusem je plně kompaktibilní.
Dále cenová dostupnost, mám možnost koupit tu 520 za nějakých 6500.
A 520 proto, že má už i stabilizátor, což třeba 450 nemá.

A nyní co ještě potřebuji zjistit. Nedavno jsem viděl třeba Olympus E 600 kde známy fotil ve tmě bez použití blesku a na můj dotaz odpověděl, že si přisvěcuje tzv. vnitřním bleskem. Chtěl bych objasnit, co tím myslel, a potom jestli i ta 520 má v sobě podobné zařízení?

Pak bych se chtěl zeptat, zda budou z FZ 50 Panasonicu pasovat na Olympus i polarizační filtry které mám, nebo zda budu muset koupit nové?

A za poslední, jestli jsou ty základní setové objektivy opravdu taková hrůza jak se píše, a jaký univerzální objektiv by jste doporučili vy? Nebo zda by bylo lepší koupit jen tělo a v bazaru dokoupit lepší objektiv?

Děkuji všem za rady. Petr
wayne (15)|5.4.2011 16:02
namiesto toho, byt tebou idem do olympusu napr E-PL1. je mensi, lahsi skladnejsi, a ide nanho nasadit 20/1.7, co je najlepsi micro four thirds objektiv s pevnym ohniskom a najlepsim pomerom cena/vykon. klasicke 4/3 nema v tej cene a rozmeroch alternativu.

je to novsi model, blesk by ti pouzit isiel, akurat ta ergonomia nie je taka dobra ako u E-520.

ak sa ti vsak E-520 paci, ber ho, Olympusy maju krasny JPEG, sam mam E-PL1, a hoci moj D90 ma trosku lepsi obraz, farbami sa nechyta a mam problem dosiahnut podobny vysledok. Ide to, ale su to hodiny pred PC, a cas, ktory by som mohol vyuzit fotenim :)

A k filtrom, zalezi od objektivu; 14-42 ma priemier 58mm, FZ50 zas 55mm... Bude ti treba step-up ring, ten sa vsak da zohnat lacno, u nas na Slovensku ho maju v predajni photonet napriklad, neviem ako v Cechach;

http://www.photonet.sk/shop/redukcne-kruzky-step-up-ring/redukcne-kruzky-step-up-ring-58mm/p_54.html
Pege1012 (3)|6.4.2011 19:45
[quote=wayne;9351]namiesto toho, byt tebou idem do olympusu napr E-PL1. je mensi, lahsi skladnejsi, a ide nanho nasadit 20/1.7, co je najlepsi micro four thirds objektiv s pevnym ohniskom a najlepsim pomerom cena/vykon. klasicke 4/3 nema v tej cene a rozmeroch alternativu.

je to novsi model, blesk by ti pouzit isiel, akurat ta ergonomia nie je taka dobra ako u E-520.

ak sa ti vsak E-520 paci, ber ho, Olympusy maju krasny JPEG, sam mam E-PL1, a hoci moj D90 ma trosku lepsi obraz, farbami sa nechyta a mam problem dosiahnut podobny vysledok. Ide to, ale su to hodiny pred PC, a cas, ktory by som mohol vyuzit fotenim :)

A k filtrom, zalezi od objektivu; 14-42 ma priemier 58mm, FZ50 zas 55mm... Bude ti treba step-up ring, ten sa vsak da zohnat lacno, u nas na Slovensku ho maju v predajni photonet napriklad, neviem ako v Cechach;

http://www.photonet.sk/shop/redukcne-kruzky-step-up-ring/redukcne-kruzky-step-up-ring-58mm/p_54.html[/quote]
díky za odpověď, tak nakonec jsem koupil tu 520 a jsem spokojen.
Pokud jde o blesk tak ten je plně kompaktibilní.
Pokud jde o moji otázku, co znamená to focení s vnitřním bleskem, tak zatím jsem nic nezjistil, tedy oč by se mohlo jednat.
Otázku filtrů již mám taky pořešenou.
busy (782)|7.4.2011 21:00
[quote=Pege1012;9374]Pokud jde o moji otázku, co znamená to focení s vnitřním bleskem, tak zatím jsem nic nezjistil, tedy oč by se mohlo jednat. [/quote]

To by mohlo byt klasicke presvetlenie tienov a tmavych oblasti (take pseudo-HDR). Hewlet-packard to nazyval digitalny blesk, niektori vyrobcovia to nazyvaju D-lighting. Na pocitaci je to velmi podobne zvyseniu gama korekcie.
Pege1012 (3)|17.4.2011 19:21
[quote=busy;9378]To by mohlo byt klasicke presvetlenie tienov a tmavych oblasti (take pseudo-HDR). Hewlet-packard to nazyval digitalny blesk, niektori vyrobcovia to nazyvaju D-lighting. Na pocitaci je to velmi podobne zvyseniu gama korekcie.[/quote]
Ahoj všem,
děkuji za odpovědi a ještě bych se rád zeptal na pár věcí ohledně battery gripu.
Našel jsem jej na ebay, cenově vyjde také lépe nežli u náís.
Rád bych ale věděl, jsou na něm nějaká tlačítka jako spouště, nebo mi to tak připadá.
Myslel jsem, že slouží pouze k tomu, že se tím pouze zvedne kapacita fotoaparátu ohledně fotek, když pojme dvě baterie.
Nicméně tento grip:
http://cgi.ebay.de/Ownuser-Battery-Grip-for-Olympus-E-520-E-510-BH-E51R-/170627857305?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27ba367b99

má také dálkové ovládání, čili to může po propojení fungovat také jako samospoušť. A na těle gripu jsou také tlačítka pro focení? Jinak ten grip se dá nabíjet přímo, čili přes adaptér, bez vyjmutí baterií?
Jsem z toho docela zmatený, původně jsem myslel že se používá pouze kvůli větší kapacetě a potom ergonomii při držení, že to lépe padně do ruky, ale zjišťuji, že je v tom mnohem více, tak budu rád když mi někdo kdo má zkušenost odpoví.

Díky moc
Rellik (1136)|23.4.2011 11:48
[quote=Pege1012;9481]Ahoj všem,
děkuji za odpovědi a ještě bych se rád zeptal na pár věcí ohledně battery gripu.
Našel jsem jej na ebay, cenově vyjde také lépe nežli u náís.
Rád bych ale věděl, jsou na něm nějaká tlačítka jako spouště, nebo mi to tak připadá.
Myslel jsem, že slouží pouze k tomu, že se tím pouze zvedne kapacita fotoaparátu ohledně fotek, když pojme dvě baterie.
Nicméně tento grip:
http://cgi.ebay.de/Ownuser-Battery-Grip-for-Olympus-E-520-E-510-BH-E51R-/170627857305?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27ba367b99

má také dálkové ovládání, čili to může po propojení fungovat také jako samospoušť. A na těle gripu jsou také tlačítka pro focení? Jinak ten grip se dá nabíjet přímo, čili přes adaptér, bez vyjmutí baterií?
Jsem z toho docela zmatený, původně jsem myslel že se používá pouze kvůli větší kapacetě a potom ergonomii při držení, že to lépe padně do ruky, ale zjišťuji, že je v tom mnohem více, tak budu rád když mi někdo kdo má zkušenost odpoví.

Díky moc[/quote]

Na gripech bývají tlačítka ovládání v podstatě stejné jako bys foťák natočil na výšku. Je to v podstatě stejné rozmístění některých tlačítek, jak to chytneš do ruky teď bez gripu.
Jinak nejde nejspíš o nabíjení, ale připojení dalšího batery packu tvořeného tužkovými baterkami. Má taky infračervené dálkové ovládání, takže ano, dá se to použít jako samospoušť, případně je v gripu zabudovaná 10' sekundová samospoušť (aspoň teda podle popisu).
Jinak součástí balení tam jsou dvě baterie, dálkové ovládání, jeden batery pack na tužkovky (baterky samotné nejsou v ceně) a samotný grip.