Tazatel: qwertzui
Znění dotazu: Dobrý den,
předem bych rád poděkoval za výtečné recenze co tu zveřejňujete. Velmi dobře se díky jejich jednotnosti dají porovnávat různé přístroje a člověk si tak vytvoří celkem slušný přehled a nenechá se tak snadno zblbnou prodavačem v obchodě. I když po čtrnácti denním maratonu recenzí se už těším až bude foťák koupen a pustím všechna ta data z palice ven.
Ale k dotazu, vybírám pro sestru fotoaparát v kategorii kompaktů. Profi kompakty mají sice větší čipy a krásné hodnoty světelnosti nicméně zoomy jsou příliš malé. Hledám přístroj s rozumným rozlišením na čipu, zoomem aspoň 10x a nebylo by na škodu kdyby měl i manuální funkce. Prioritou bude focení v přírodě, zvířata(pohyb) a video.
Pročítal jsem si recenze a diskuze a udělal si výběr z Canon SX120IS - Samsung WB650 - Sony HX5 - Panasonic TZ10. Nakonec jsem se rozhodl i přes 14Mpx pro TZ10, ale když jsem ji dnes byl okouknout a živo vytasil na mne prodejce Casio Exilim EX-FH100. Je to sice starší model, ale ty parametry nezní až tak špatně. Bohužel jsem zde na něj nenalezl recenzi a tak bych chtěl poprosit zda by jste mi je mohl ve zkratce porovnovat. Tabulkové srovnání zde je, ale jak na tom bude FH100 s kvalitou snímků? Předpokládám že stále bude vhodnější TZ10, ale u Casia je příjemný 10Mpx CMOS a perfektní výdrž baterií. Ev. je tu pak nový model Casio Exilim EX-ZR100, ale předpokládám, že ten se ještě do recenze nedostal.
Měl bych ještě jeden dotaz, pořád si nemohu udělat jasno zda při těchto velikostech čipů (1/2,33) lze očekávat lepší snímky s nižším šumem od CCD či CMOS. Lze je takto na hrubo porovnat?
Děkuji za odpověď