Tvůj "Slabikář" by nebyl špatným nápadem, jenom má malou, leč zásadní vadu na kráse. Vydáváš jej za své autorství, ačkoliv zdaleka nejsi autorem všeho, co v něm publikuješ. Je úplně jedno, zda-li jsi tak učinil z pohodlnosti, neznalosti, nebo dokonce ze zavrženíhodných pohnutek, ale v každém případě jsem přesvědčený, že je nezbytné o tom hovořit.
Před malou chvilkou jsem psal (snad) lidsky srozumitelný příspěvek
http://www.digimanie.cz/forum/showth...=9963#post9963 na dotaz ohledně fotografování lidí na ulici a následném užívání takových snímků, který je opačným pólem toho, co bych rád napsal k této Tvé annonci.
Vydáváš za své autorské dílo obsah, který jsi sestavil z části své autorské tvorby (snad) a z převzaté tvorby ostatních autorů, minimálně užitých příkladových obrázků a fotografií, které podléhají ochraně podle Autorského zákona. I když je teoreticky možné, že by mohlo být pár obrázku získáno pod uvolněnými licencemi, ale i když bych v to rád věřil, mám silné pochybnosti, že všechny.
Jsem profesionál, kterého fotografie živí a tak jenom malé ponaučení z druhého břehu. Pokud autor snímku (ať již profesionál nebo amatér - není podstatné) zjistí neoprávněné užívání jeho díla, má podle zákona právo na 10 násobek obvyklé ceny
za každé jednotlivé užití. Již u jediného užití se tak může výše dodatečně stanoveného autorského honoráře snadno přehoupnout do 5-ti místných cifer. A můžeš si být jistý, že přijetí požadavku poškozeného autora a okamžité vyrovnání jeho nároku v tomto násobku mimosoudní dohodou by pro tebe bylo tím nejlevnějším vybruslením z velkých problémů. Případný soud bys na 100% prohrál.
Mnohdy stačí požádat jenom mailem o souhlas, který pro takovýto účel běžné získáš (většinou s podmínkou uvedení jména autora či odkazu na zdrojový web). Každý web má nějaký admin kontakt, takže vždy je kam dotaz adresovat.
Jsi na fotografickým webu, fotografie Tě evidentně baví, tak proč máš zapotřebí svůj Slabikář degradovat "kradenými" materiály?
Stáhni aktivní link, nafotografuj vše potřebné co sám zvládneš, ostatní doplň o autorizované snímky (třebas z galerií tohoto fóra - zde autory dohledáš velmi snadno) a pak nám to předveď znovu. Hned to bude jinší kafe a případnému uznání pak nebude nikomu nic stát v cestě.
Co se týká korporátních snímků (např. katalogového vyobrazeni různých fotoaparátů), tak když si je stáhneš z firemních webů výrobců a odkaž na zdrojový web, děláš jim v podstatě reklamu a je to jedna z mála tolerovaných výjimek. Hodně fotografií pod nehonorovanými licencemi také najdeš na serveru Wikipedie, nicméně těch licencí tam užívají více a je třeba se s nimi pozorně seznámit.
Pokud Ti křivdím, tak se rovnou omlouvám, ale po shlédnutí Tvého Slabikáře to na mne zkrátka dělá tento dojem, který si ale již podává ruku s jistotou všeho, co jsem výše napsal jako tvrzení.
Minianketa pro čtenáře tohoto vlákna?
Myslíte si, že je správné respektovat autorská práva? ANO / NE + případné komentáře proč