Ja som sa v posledných dňoch začal zamýšľať, či mám prestúpiť na zrkadlovku. Mám high-end kompakt (Samsung
EX1), s ktorým sa dá skutočne vyhrať a manuálne ponastavovať všeličo. Sú situácie, keď by som ale ocenil niečo viac: hlavne ma irituje hĺbka ostrosti, skrátka pozadie nerozmažem, ani keď fotím makro s vyššou clonou. Taktiež mi chýba dlhšia doba otvorenia uzávierky (mám max. 16s) pre nočné snímky, max. clona f6,7 je nedostačujúca pri silnom svetle či pri snahe o dlhšie časy fotenia, 3x zoom je tiež niekedy nedostatočný. Na druhej strane by mi asi nevyhovovala neskladnosť zrkadla (už tento foťák je neskladnejší oproti predošlému ultrazoomu, ktorého objektív sa úplne skryl; tu stále trčí), veľakrát som neodfotil niečo, lebo som mal nastavené určité nastavenia a kým som to poprehadzoval, objekt (napr. dieťa) bol dávno preč. Neviem si predstaviť 2 objektívy, ktoré by som musel prehadzovať (čo je častá kombinácia pri lacnejších zrkadlách, napr. 18-55 a 55-105 mm). A fotky lowendových zrkadloviek (aj podľa recenzií tu) nie sú viditeľne lepšie, ako high-end kompaktov (makro, vinetácia, chromatická aberácia), o slabšej výbave nehovoriac (napr. optickú stabilizáciu či 3´´ amoled dispej má len málo lacných zrkadloviek). Stále sa s myšlienkou prechodu na cenovo prístupnú zrkadlovku pohrávam, na druhej strane si nie som istý, či je to pre mňa vhodné.