14 Mpx/2 Mpx
V jednom nejmenovaném časopise hodnotili kompakt 14 Mpx a snad poprvé si někdo troufl dát do tisku, že skutečné rozlišení činí tak 2 Mpx. (to nebyla úvaha, ale otestovaný stav). Nepochopil jsem to blbě? To se mi zdá až příliš hrozné, neboli brutální klamání zákazníků.
To neni vubec nic divneho. Kdysi jsem to tady meril (https://www.digimanie.cz/jak-si-vybrat-kompakt-snimaci-cipy/3253) a vyslo mi u lepsich 14MPx kompaktu asi kolem 4 megapixelu, u tech horsich to muze byt dokonce lehce jen kolem 3 MPx. Pro predstavu, leva polovina snimku je ze 14MPx kompaktu, prava ze 4MPx (resp. z tehoz kompaktu po zmenseni na 4MPx a opetovnem zvetseni).
EDIT: A klamani zakazniku to v podstate neni. Ten cip ma 14 MPx (je tam 14 milionu snimacich bunek), dava to 14MPx fotky, takze to je v poradku. Jenze, 14MPx na malem cipu znamena vysoky sum, ten je nutno odsumovat (odsumovani = specialni vice ci mene optimalizovany pripad rozostreni), kdyz se k tomu jeste dopocita to, ze s vyjimkou Foveonu cipy pouzivaji Bayerovu masku (tudiz je tam jen 7 milionu zelenych pixelu a po 3,5 milionech cervenych a modrych), tak tam nikdy 14MPx detailu ani byt nemuze.
EDIT: A klamani zakazniku to v podstate neni. Ten cip ma 14 MPx (je tam 14 milionu snimacich bunek), dava to 14MPx fotky, takze to je v poradku. Jenze, 14MPx na malem cipu znamena vysoky sum, ten je nutno odsumovat (odsumovani = specialni vice ci mene optimalizovany pripad rozostreni), kdyz se k tomu jeste dopocita to, ze s vyjimkou Foveonu cipy pouzivaji Bayerovu masku (tudiz je tam jen 7 milionu zelenych pixelu a po 3,5 milionech cervenych a modrych), tak tam nikdy 14MPx detailu ani byt nemuze.