Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

14 Mpx/2 Mpx

chalupník (85)|9.6.2011 09:24
V jednom nejmenovaném časopise hodnotili kompakt 14 Mpx a snad poprvé si někdo troufl dát do tisku, že skutečné rozlišení činí tak 2 Mpx. (to nebyla úvaha, ale otestovaný stav). Nepochopil jsem to blbě? To se mi zdá až příliš hrozné, neboli brutální klamání zákazníků.
Milan Šurkala (3381)|9.6.2011 13:04
To neni vubec nic divneho. Kdysi jsem to tady meril (https://www.digimanie.cz/jak-si-vybrat-kompakt-snimaci-cipy/3253) a vyslo mi u lepsich 14MPx kompaktu asi kolem 4 megapixelu, u tech horsich to muze byt dokonce lehce jen kolem 3 MPx. Pro predstavu, leva polovina snimku je ze 14MPx kompaktu, prava ze 4MPx (resp. z tehoz kompaktu po zmenseni na 4MPx a opetovnem zvetseni).

EDIT: A klamani zakazniku to v podstate neni. Ten cip ma 14 MPx (je tam 14 milionu snimacich bunek), dava to 14MPx fotky, takze to je v poradku. Jenze, 14MPx na malem cipu znamena vysoky sum, ten je nutno odsumovat (odsumovani = specialni vice ci mene optimalizovany pripad rozostreni), kdyz se k tomu jeste dopocita to, ze s vyjimkou Foveonu cipy pouzivaji Bayerovu masku (tudiz je tam jen 7 milionu zelenych pixelu a po 3,5 milionech cervenych a modrych), tak tam nikdy 14MPx detailu ani byt nemuze.
116.4160.jpg