Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Ultrazoom-kompakt

daeton (2)|14.7.2011 09:23
Rozhodujem sa kupit ultrazoom. Som biker a hiker, cize nemam zaujem o velke telo, o ktore sa treba starat mat vo velkej krabici. Mam vo svojom hladaciku Samsung WB 700 (recenzia tu nan nieje) a Sony HX7. Lumix TZ10 alebo TZ20 nechcem po precitani roznych recenzii. Zatial mi vychadza pomer "cena/vykon" pre Samsung. No chyba mi nejaka fundovana recenzia. Viete poradit?
busy (782)|14.7.2011 21:58
[quote=daeton;10793]Rozhodujem sa kupit ultrazoom. Som biker a hiker, cize nemam zaujem o velke telo, o ktore sa treba starat mat vo velkej krabici. Mam vo svojom hladaciku Samsung WB 700 (recenzia tu nan nieje) a Sony HX7. Lumix TZ10 alebo TZ20 nechcem po precitani roznych recenzii. Zatial mi vychadza pomer "cena/vykon" pre Samsung. No chyba mi nejaka fundovana recenzia. Viete poradit?[/quote]

Pre bikera a hikera, ktory chce fotit hlavne cez den, by som doporucil prave ten TZ10, popr. jeho lacnejsiu variantu TZ8 (jedne co mu voci TZ10 chyba je nie zrovna kvalitne GPS a druhy format videa). Tieto TZ-ka davaju za dobreho svetla vynikajuce obrazove vysledky, lepsie nez samsung a sony.
Kikapu1 (71)|15.7.2011 03:46
nazdar kolego ve zbrani,jsem taky biker a přesně tohle jsem řešil - co sebou skladného a tak, vždyť víš co potřebujeme, + nějaká ta odolnost se taky hodí...
Pokud chceš jenom nabouchat a uložit, tak zřejmě fakt nejlepší volba bude Panák TZ8, za necelých 5k dobrá volba. Ovšem má to háček a tím jsou kontrastní scény s velkým dynamickým rozsahem - stín v lese a jasné prozářené nebe a podobně. To zvládají na nejvyšší úrovni v případě jpeg foťáčky Fuji se snímači EXR (mají dva velmi zajímavé módy - vysoké ISO a vysoký dynamický rozsah), jenomže to jde taky od deseti k pěti - zvyšování rozlišení a zoomu, fuj. Nejlepší cestou je pořídit kompakt který umí RAW a tento oříšek holt rozlousknout, protože přepal a blbé barvy z jpegu už nezachráníš, v RAWu jsou možnosti nesrovnatelné. Dají se pořídit kousky kolem 5 tisíc, třeba Casio FH100 (na akci sympatické natáčení vysokorychlostního videa - kámošův držkopád si pak pustíš zpomaleně), nebo Samsung WB2000 který ovšem musíš zvládnout, jinak na cvakání jako takové je lepší ona TZ8, resp. TZ10.
Pokud chceš hlavně zaručeně kvalitu a nevadí o malinko větší rozměry, zvol cokoliv z řady Samsung NX, nejlevnější SK verze je zřejmě tady:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
sám jsem ho pořídil ještě o malinko levněji, vozím ho v ledvince (se zataženým objektivem je dlouhý - měřeno v ose objektivu - 8cm) a věř, že žádný kompakt se na to nečape,pravda, cena už je vyšší. Odolnost naštěstí taky: