Ahoj, nechci základ nové téma, tak to nejdřív zkusím zde.
Řeším podobný problém. Jsem začátečník, který doposud fotil pouze kompaktem a rád bych vyzkoušel něco nového a naučil se trochu fotit.
Přemýšlel jsem proto, zda má pro mě smysl kupovat nějakou levnější zrcadlovku, než jsem ovšem narazil na Samsung
NX11. Myslím, že za 12 000 Kč s 2 objektivy je to super nabídka. Jen by mě zajímalo, zda třeba počkat na nový
NX20 - bude dostupný hned po novém roce nebo až v jeho průběhu, jak na tom bude s cenou? Asi nebude tak výhodná nabídka jako nyní na NX11 s 2 objektivy, že? Takto, bych si udělal radost už pod stromeček. :-)
Stále ale nevím, zda má pro mě, jako pro začátečníka smysl třeba ještě připlatit (což už se mi moc nechce) a vzít plnohodnotnou zrcadlovku. Co myslíte? Právě si myslím, že ten Samsung bude na to, abych se naučil fotit bezvadný.
Co mě ale překvapuje, je že zrovna Samsung jsem nepovažoval za žádnou ověřenou firmu co se týče foťáků, ale asi tomu tak není, když čtu všechny ty recenze. Kvalitativně (co se týče zpracování, kvality objektivů) je srovnatelný s ostatními značkami.?
Ještě taky přemýšlím, jaké objektivy bych měl případně vzít. Fotit budu prakticky vše - architektura, příroda, portréty, děti, interiéry atd. Prostě takový rodinný foťák. Pokud jsem vše dobře pochopil, tak ten 50 - 200mm je vhodný pro focení zvířat, sportu - tam, kde je potřeba velký zoom. Je tak?
Chci se zeptat, podle čeho bych se měl rozhodnout, který objektiv použít - zda ten základní 18 - 55mm či ten 30mm. Jestli dobře rozumím tomu, co jsem už stihl načíst, tak třeba v interiéru, kde jsou horší světelné podmínky nebo třeba v noci, bych měl volit ten 30mm, který má lepší světelnost. Mám pravdu? Dá se nějak specifikovat, za jakých podmínek použít ten 18 - 55mm či 30mm objektiv? Nebo se rozhodovat třeba podle toho co chci fotit (krajina, portrét, noční snímky)? Abych si udělal představu. Omlouvám se možná za blbé dotazy, ale tohle mi stále vrtá hlavou :-)