Zdravím zdejší osazenstvo,
po několika dnech urputného hledání, pročítání recenzí, testů a diskuzí jsem to vzdal a prosím o radu / pomoc. Chtěli bysme do rodiny pořídit nový kompakt, primárně určení na focení dětí. Z toho vyplývá požadavek na co dobrou světelnost, zvláště v interiéru (ale fotit se bude samozřejmě i venku, kde taky nemusí být ideální světlo), dále by měl zvládat rychle ostřit a fotit pohyb - ovšem nebude se s ním fotit Formule 1, ale pobíhající děti, takže to nemusí umět fotit superrychlé objekty. Se světelností souvisí tedy i šum a tedy velikost čipu. Je děs, co se dneska nabízí, no, ideálně tedy 10Mpix, přinejhorším 12, pokud to bude mít dobré výsledky. A pak samozřejmě co nejširší ohnisko, když se bude fotit v bytě (takže ideál alespoň 24mm).
Taky bych se nezlobil, kdyby uměl RAW, ideálně fotit do JPEG a RAWu najednou, ale není podmínka. Dále by měl mít dobrou automatiku, bude s tím fotit i manželka, a ta nic nastavovat fakt nebude (zas já bych bral i možnost alespoň preference času/clony).
Nejdříve jsem uvažoval o Nikonu P300, ale pak jsem v nějaké diskuzi četl, že do interiéru to není ideální, ikdyž má na nejšírším ohnisku dobrou světelnost. A taky nemá focení v poměru 3:2, což je potřeba na papírové fotky z fotolabu, aniž by se člověk musel s fotkama ořezávat.
Pak jsem začal pročítat testy na Digimánii a začal kolotočTaky jsem nakonec uvažoval o ultrazoomu, konkrétně Panasonicu FZ-45, ale opět, dočetl jsem se, že v interiéru nic moc. Nakonec jsme tedy zvolili to, že nepotřebujeme ultrazoom a budeme prefererovat světelnost, takže stačí do 5x zoomu.
Celkem zajímavě vypadal i Samsung EX1, který má dokonce možnost RAWu, navíc má větší chip. Zas má jen 3x zoom, tj. max 72mm, ale to by asi taky stačilo. Akorát teda cena je už cca 7500,- a výše a taky v obchodech už moc není.
Těch foťáků jsem prošel mnohem víc, ale už se mi všechny motají dohromady. Mohli byste tedy prosím doporučit dejme tomu max. 3 fotoaparáty, na které má smysl se vzhledem k výše uvedenému kouknout? Nechci nic s výměnnými objektivy. Díky za pomoc.