Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Jak velký formát ?

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Ahoj, rozhodím sítě i zde. Asi takto: po koupi EOS 10D bych si chtěl sem-tam nějakou tu fotku pověsit na zeď nebo někomu darovat. Vůbec jsem netušil jak velkou (formát) si mohu dovolit. Bylo mi řečeno že podle rozlišení fotografie (DPI) 300 doporučeno až 150 minimum.
    Vůbec ale netuším jak velký rozdíl bude například u A3 mezi 300DPI a 220DPI. Máte to někdo odzkoušeno? Jak je to koukatelné? Chtěl bych aby větší fotografie byli koukatelné například z 50cm .. Asi nechám udělat pár vzorků abych viděl ale lepší se zpetat co kdyby náhodou
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele HimiX
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    194
    Fotografií
    60

    10D je tusim 6mpx? takze A4 by nemel byt problem, A3 jsem bohuzel z 6mpx nikdy nevidel, takze nedokazu zhodnotit.
    Tady mrkni na doporučené velikosti v pixelech pro různé velikosti fotek http://www.fotoskoda.cz/r838-presne-rozmery-fotografii
    Vsechno co budes tisknout delej na 300DPI, jinak to nebude hezky, jestli to dobre chapu, tak si z digi jeste netiskl, takze dulezita vec, pozor na barevne profily! Muze se ti stat, ze ty doma jedes v necem a v tisku to vyleze uplne jinak. Doporucuju vybrat lab a pak si od nich sosnout jejich barevny profil.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Mno netisknul, asi nechám udělat u nás v Ostravě pár fotek a uvidím jak to dopadne. Prý u 6Mpix je i A3 v pohodě ale A4 bude stačit. Jinak mám program genuine fractals kterým mohu "zvětšovat" rozlišení. Na monitoru to opravdu jde poznat ale uvidím jak na papíře. Asi obětuji 200kč A nechám udělat A4 a pak A3 a A3 geniune fractals Akorát nevím jestli se vyplatí nechat dělat fotky z TIFFu nebo stačí JPEG. S tím profilem jim napíšu, co a jak. Na svých stránkách mají napsáno doporučené DPI 300 a minimum 150 takže zkusím fotky nechat udělat asi v té A3 a DPI třeba 300 250 a 200 a uvidím jak velký bude rozdíl. Zase to není na výstavu ale na pověšení na zeď do rámečku. A nikdo to pod lupou studovat nebude
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele HimiX
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    194
    Fotografií
    60

    To DPI 300, 250, 200 ani nezekousej, 300 je proste standartni tiskova kvalita. Nema cenu delat nejaky hokusy pokusy :-)
    Osobne davam fotky jen v jpeg, ale ja delam taky jen velikost 13 x 19,5.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Aha, tak díky za odpověď. No uvidíme Ono je i A4 na 6Mpix málo není to přesně 300DPI zkusím to zvětšit přes program který je drahý jak prase tak snad něco umí. Uvidíme. Vím že kámoš s tím dělal i větší fotky viz: http://88.86.100.39/img/060831/11a47d6.jpg A pochybuju že na výstavu by dával nějaké hnusné kostičky apod ... Takže uvidím a zkusím. Asi se ho poptám i když s ním je řeč jak rozprávka Vždycky mi řekne že v poho i A3 ale nikdy jsem nic neviděl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele HimiX
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    194
    Fotografií
    60

    Zkratka a dobre, kdyz to exportujes nastav tam 300DPI. Kdyz tu fotku posles vetsi nic tim rozhodne nezkazis.
    Mimochodem po tom zvetsovani v tom tvem softu, nevznikaj na fotce nejake kazy?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Nevím, koukal jsem a ničeho jsem si nevšiml musím to zkusit vytisknout a uvidím. Taky je to dobré převádět postupně a v lichém čísle nebo tak něco četl jsem o tom článek. a to DPI to mi určuje ve photoshopu velikost fotky. Pokud dám 300DPI tak fotka pro tisk bude cca A4 pokud budu chtít A3 tak dpi bude menší a nebo musím tím programem zvětit o trochu obraz.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele HimiX
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    194
    Fotografií
    60

    Aha, ja muzu dat ve svem softu proste nejakou velikost a pak tam zadavam i DPI.
    Kazdopadne mi jeste svitlo, dej si pozor, aby si tam pak nemel bile pruhy, diky orezum.
    Nejlepsi je, to nechat delat na Long size, vezmou soubor a ty mas urcenou velikost "papirove fotky" takze oni vezmou sirku roztahnou tam tu fotku do kraju a tam kde obrazek konci to uriznou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Takže jsem zjistil že přes můj program, to je v pohodě to resamplování a i A3 na 300DPI bude ok zkoušel jsem to resamplování a vypadá to dost dobře. Chyby jsem nepozoroval. Rovnou si nechám udělat A3 a A4 fotku a uvidím jak moc to bude koukatelné. Obojí v 300DPI. Celé to udělám já a taky trošku ořez aby to odpovídalo rozměrům A4 a A3. Myslel jsem že ten resampl bude problém ale vypadá to že kvalita pokud udělám Z 6Mpix fotky 8Mpix fotku bude v pohodě jako bych to fotil foťákem. Jinak program co mám (má ho soused není problém k němu zajít každý den) tak se jmenuje genuine fractals a myslím že je to slušný nástroj. Tedy co jsem zkoušel a viděl tak je lepší než klasický resampl ve photoshopu. Kdyby někdo něco potřeboval zvětšit není problém.
    Jinak v Photoshopu se přímo podívám jaká velikost bude při jakém DPI a podle toho pokud chci A3 a u 6Mpix to je jen 180DPI tak to resampluju na těch 300DPI a vypadá to slušně. A možná ani ta A3 nebude problém.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele dkas
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    159
    Fotografií
    28

    Určitě si nech udělat vzorky, nejlépe více labů. Zjistíš, že většina jich má úplně jiné výsledky. Já bych zkusil více labů s malýma fotkama, abys viděl kvalitu a pak bych u vítěze zkusil něco velkýho
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Tak zkusím více labů. Něco najdu v Ostravě a pak se uvidí. Protože přece nedám 30kč za fotku a za poštovné 100kč
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    20
    Fotografií
    4

    Já mám zkušenoti s tiskem takové že i stejná firma s více obchody má rozdílné kvality tisku.Po dotazu u majitele jak je to možné zněla odpověd - jiný stroj jiný servis jiné nastaveni barev -.Určitě je dobré se informovat jaké DPI stroj podporuje a kolik bitů .Tam kde si nechovám dělat foto já mají novější stroj kde se dá nastavit na fotku i 320 DPI.Ale kdyby se človek nezeptal tak by se nic nedozvěděl.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Jak formát na tisk?
    Od DiaJee v sekci Tiskárny a tisk fotografií
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 13-11-2012, 22:25
  2. Ako spojit súbory VMV formát
    Od slamape v sekci Software pro úpravy
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 11-01-2012, 12:12
  3. Ako spojit súbory VMV formát
    Od slamape v sekci Volná témata
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 10-01-2012, 17:40
  4. Panasonic LUMIX DMC-LZ5 a formát Raw
    Od Dr.Street v sekci Kompakty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-08-2010, 13:01
  5. Víkendová diskuze: Velký příplatek za málo muziky?
    Od Petr S. v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-09-2009, 14:11