Dobrý den, od včera se prodírám Vašimi stránkami a moc bych Vás chtěla požádat o radu... Několik let jsem používala Lumix TZ1 a byla s ním max. spokojená... I proto jsem šla nyní cestou- asi ne ideální( bohužel)- jeho nástupce TZ30, aniž bych o tom cokoli zjišťovala a věřila, že bude minim. stejně dobrý jako TZ1, spíš lepší, ale to jsem se teda strašně zklamala- bohužel jsem začala fotit až po oněch 14 dnech s možností vrácení:-( Foťák dělá příšerné fotky a to hlavně v interiéru- jakoby v mlze, barvy nijaké, spíš všechny stejné, vybledlé, občas do oranžova, prostě jsem s ním naprosto nespokojená, venku jsou lepší. S TZ1 jsem udělala 20 fotek a z nich 19 bylo super, teď udělám 20 a není použitelná ani jedna, zkouším různé režimy, ale nelze to vychytat, navíc při focení z blízka se v rohu objevuje tmavý flek... asi, jak cloní blesku objektiv, jsem zvyklá ofocovat si fotky, texty apod.a to teda je další problém... Každopádně jsem rozhodnutá pro koupi jiného i za cenu připlacení si, ale už bych nechtěla takto naletět... Nejsem žádný profík, ale fotím ráda a mám radost z hezkých, kvalitních, ostrých, povedených fotek hlavně dětí... a mám zkušenost, že i s malým kompaktem toho lze dosáhnout...
Moje požadavky jsou hlavně focení lidí v interiéru tj. i při horším světle- hl. dětí, portrétů( i třeba u bílého pozadí apod.), dovolených, dětí v přírodě apod., malý- ne zrcadlovka... Aby byly fotky ostré, kvalitní a ne neostré rozmazané mazance jako u TZ30... Pravděpodobně bude základem dobrá světelnost objektivu, co jsem tak nějak načetla...
Z kompaktů tady hodně doporučovaných jsem načetla:
Nikon Coolpix P7700
Canon PowerShot G12 či G15
Sony Cyber-shot RX100
Panasonic Lumix LX7 ev.LX5 ev. GF1( upřímně tady ale už díky teď té neblahé zkušenosti s TZ30 bych se asi obávala)
Olympus XZ-1 ev.XZ-2
Který z nich by jste mi stran mých požadavků doporučil? Nebo nějaký jiný? Moc děkuji za radu a doporučení. Veronika