Kompakt střední střída -recenze únor 2013
Dobrý den, mam prosím dotaz na pana Širkulu. A to který z compactůby doporučil z vybraných v únorovém výběru 2013 v střední třídě nebo ultrazoomů (dárek pro 55letého pána). Díval jsem se většina cen je okolo 5000kč v nejlevnějších shopech.
Parametry- bude většinou foceno automatem ale rád bych si foťák někdy vypůjčil a zvolil manuál. Nepotřebuji GPS, možná by se zužitkovalo lepší makro. focena budou různá rodinná slavení, trochu sportu, dovolená, hodilo by se i video full HD. Obrázky můžem prohlížet přímo na velkoplošnou LCD TV nebo stáhnout přez flashku, rád bych hliníkové tělo.....takže to máme na výběr:
Nikon Coolpix P310
Canon PowerShot SX220 HS
Canon PowerShot SX240 HS
Casio EXILIM EX-ZR300/ZR1000
Sony Cyber-shot HX20V
Děkuji moc za případnou reakci.
zdraví M.Kopecký
Parametry- bude většinou foceno automatem ale rád bych si foťák někdy vypůjčil a zvolil manuál. Nepotřebuji GPS, možná by se zužitkovalo lepší makro. focena budou různá rodinná slavení, trochu sportu, dovolená, hodilo by se i video full HD. Obrázky můžem prohlížet přímo na velkoplošnou LCD TV nebo stáhnout přez flashku, rád bych hliníkové tělo.....takže to máme na výběr:
Nikon Coolpix P310
Canon PowerShot SX220 HS
Canon PowerShot SX240 HS
Casio EXILIM EX-ZR300/ZR1000
Sony Cyber-shot HX20V
Děkuji moc za případnou reakci.
zdraví M.Kopecký
Z těchto bych vzal asi Sony HX20V. Má solidní automatiku, manuál (byť dost omezený) a dobré makro. Na sport se hodí rychlé sekvenční snímání i ostření, nicméně lepší výkony tu předvede Casio (zejména kvůli práci s bufferem). Casio má také dobré makro, trochu rozsáhlejší manuál, takže to by mohl být takový druhý tip. Canony mají nejlepší možnosti nastavení, ale slabší makro a automatiku.
Děkuji moc za reakci. Všiml jsem si že Sony v mé cenové hladině vlastně již není. Tedy padá volba na Casio Exilim. Jenom ještě pro dojasnění. Designově se mi líbí hranaty Nikon Coolpix P310. (samozřejmě nebudu vybírat podle designu, pak by toto téma nemělo smysl) ale v porovnání s Casio- Nikon je tento fotoaparát na tom špatně? jinak bych asi již neměl žádné dotazy. Děkuji M.K.
No takhle, ani jeden z těch fotoaparátů jsem přímo netestoval, ale měl jsem v ruce některé z jejich předchůdců, které mají stejný objektiv, a tedy vlastnosti zoomu a makra se tam v zásadě nějak zvlášť nemění. U Nikona to byla P300 (https://www.digimanie.cz/recenze-nikon-coolpix-p300-nenapadny-sikula/3954), oproti níž má P310 v podstatě jen větší rozlišení a pár rozdílů v ovládání, v podstatě totéž se týká Casia ZR100 (https://www.digimanie.cz/recenze-casio-exilim-zr100-kapesni-formule/3930) a jeho nástupců. Také tam šlo rozlišení nahoru, ZR1000 má navíc i RAW, takže je tu potenciál na kvalitnější snímky, pokud by se s tím někomu chtělo drbat (já, pokud můžu, fotít už do RAWu vždy). Nicméně P310 má bohatší možnosti manuálního nastavení, znatelně lepší světelnost u širších ohnisek (o 1,3 EV), takže na oslavách v interiérech při nejširším úhlu záběru bude dělat pravděpodobně o něco lepší snímky, s každým zazoomováním se ale bude rozdíl snižovat. Nevím, podle mého názoru Vám oba fotoaparáty předvedou vcelku dobrou službu, spíše bych vybíral podle toho, zda potřebujete větší zoom, RAW a podobně. Rozhodnout se už musíte sám, to za Vás neudělám :-)