Ahoj,
zvažuji koupi nového fullframe zařízení a chtěl bych poprosit o pomoc. Přestože mám Canon, tak v souboji levných fullframe Canon 6D značně pokulhává za Nikon D600, proto chci přejít. Bohužel o Nikon sklech nemám ani ponětí, nikdy jsem s Nikonem nefotil a nevím jaká skla vybrat. Dost dobře nechápu jak volit objektivy a k tomu jsem se dočetl o nějaké komplikaci objektivů s motorem a bez motoru a vůbec nerozumím které sklo jde na které tělo (pokud to s tím motorem souvisí). Navíc mi připadá, že Nikon má skel nějak málo, nebo špatně hledám. Prosím, můžete mně zasvětit do skel, která jsou u Nikonu pro FF dobrá a případně i vynikající?
Obecně se dá asi říci, že hledám obdobu skel jako Canon 24-105 4L, 24-70 4L, 24-70 2.8L, 70-300 IS USM...
Díky za praktické návrhy. Fotím hlavně rodinu, cestování a přírodu, nicméně mám rád produktovou fotografii i makro. Moje představa je nějaký velmi kvalitní širokáč (cca 24-70 apod.) a k němu případně něco pevného (mám M42 objektivy, takže pořídím redukci na Nikon) a nějaký slušný teleobjektiv (pro občasné použití).
Díky, Gamma