Dobrý den, rád bych požádal o několik rad ohledně výběru dvou fotoaparátů.
Já a moje přítelkyně si chceme v nejbližší době koupit nové digitální fotoaparáty. Vzhledem k tomu, že mi již několik digitálů rukama prošlo a nejvíce se mi zamlouval Olympus (kvalita snímků, ovládání, design, celková sympatie ke značce), tak zůstanu věrný značce.
1. Já potřebuji levný kompakt na cesty s dobrým poměrem cena výkon. Foťák bude se mnou jezdit v kamionu a chci jej víceméně používat k dokumentování svých cest, občas si vyfotit něco za jízdy z kabiny a fotografování běžných dovolenkových snímků. Jde mi spíše o prohlížení fotografií v PC, než tisknutí snímků. Další klíčovou vlastností je kovové tělo přístroje. Prostě mám rád kov a občas jsem na své věci neopatrný, takže chci bytelnější přístroj. Rozhoduji se mezi modely SH-21 a SH-25MR. Jelikož jde o levné přístroje, kde není rozdíl cen až tak markantní, půjdu asi do "pětadvacítky".
2. Moje přítelkyně se na první pohled zamilovala do Samsung Galaxy Camera GC100. Ovšem z mého pohledu jde spíše o hračku, než o kvalitní fotoaparát (za ty peníze - cca 10tis). Tento foťák půjde podle mně s cenou rychle dolů, snímky nebudou za moc stát a operační systém a wi-fi ve foťáku je podle mne kravina. Od toho máme notebooky, smartphony. Nicméně se mi jí to povedlo rychle rozmluvit a navrhl jsem koupi (když už investovat tolik peněz - do 12tis) profi-kompaktu.
Teď k čemu bude foťák využíván: fotky z dovolené, z výletů a prostě všechno, co budeme chtít mít zdokumentované v "lepší kvalitě". Dále musím uvést, že ani jeden z nás není profi fotograf, takže ty věci jako manuální ostření, atd. jsou pro nás zatím španělská vesnice. Nicméně já jsem ten typ člověka, co má smysl pro fotografii a dokážu zachytit pěkný snímek (zatím tedy jen mobilem :-) ). Rád bych se ale postupem času naučil manuální ovládání fotoaparátu a dělal opravdu hezké a kvalitní snímky. Prostě místo stovek "naflákaných" snímků u dovolené cením spíše tich (5), co se mi povedly a mají něco do sebe. Ty bych si pak rád třeba vytiskl v nějaké schopnější kvalitě na fotopapír.
Vybral jsem tedy Olympus XZ-2, ale váhám i mezi XZ-1. Jde mi o dobrý poměr cena/výkon a prostě aby to byl kvalitní stroj. Je pro nás XZ-2 zbytečná?
Zdá se vám to dobrá volba mít doma tyto dva foťáky?
Jestli se vám to zdá naprosto iracionální, vyveďte mne prosím z omylů a doporučte alternativní varianty.
Předem děkuji těm, kteří to dočetli do konce a omlouvám se za zdlouhavý dotaz, ale prostě jsem sem chtěl vměstnat co nejvíce informací, abyste se do mne vcítili a dokázali co nejlépe poradit.
Přeji všem hezký den, Olda![]()