Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 56

Téma: Nikon D7000 - problémy a zkušenosti

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Tremor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    41
    Fotografií
    393

    Nenašel jsem zde téma které by se věnovalo pouze Zrcadlovce Nikon D7000.
    Myslím že je to natolik rozšířený a oblíbený fotoaparát, že si svůj vlastní prostor k diskuzi určitě zaslouží.
    Ať už se jedná o zkušenosti, či problémy stávajících majitelů, nebo dotazy pro zájemce bazarového kousku,
    zde je prostor právě pro vás.

    A hned rozvinu téma na funkci časosběrného videa.
    Máte s tím někdo zkušenosti?

    Poškodil (rozšlápnul ) jsem si drátovou spoušť a tak jsem se rozhodl využít tuto funkci.
    Sice nemá tolik možností nastavení jako drátová spoušť, ale určitě je to funkce která se může hodit.
    Bohužel po nastavení a spuštění se po několika snímcích sám zastaví a netuším proč.
    Nevím jestli je to ve špatném nastavení, nebo chybě firmwaru.

    Pokud jsem nastavil manuální režim na krátký čas 1/2000s a pauzu mezi snímky 5s, počet snímků: 100, tak foťák nacvaká 100 snímků a je to v pořádku.
    Ale pokud potřebuju delší čas 30/1s a co nejkratší pauzu, už je problém.
    Pauza mezi snímky jde nastavit minimálně na 1s. Zkoušel jsem i 2s, v domnění, že je to pro uložení snímku moc krátká doba, ale výsledek je stejný.
    Prostě se nacvaká něco kolem 10ti snímků a konec.

    Máte s tím někdo zkušenosti, nebo podobný problém, či nápad co s tím?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Nedalo mi abych to hned neotestoval. Krátké časy šlapou jak mají, s pauzou 1s dává sto snímků ze sta ještě závěrka 1/2. Jednosekundová závěrka už udělá jen padesát snímků při sto nastavených. Počítadlo prostě běží rychleji než snímání, a to musí být vyřazená všechny zdržovadla. Čím delší závěrka, tím míň snímků oproti nastavení, zřejmě to není ideálně vyřešený nástroj. A nemluvě o faktorech které ještě víc zdržuji - focení do RAWu při sto snímcích narazí před koncem na plnou vyrovnávací pamět. Úplně nejlepší je pak zapomenout vypnout autofokus, to dokáže snížit reálný počet na čtvrtinu. Počítadlo každopádně jede dál bez ohledů na realitu, při několikasekundových expozicích je to třeba jen deset fotek na sto nastavených.
    S vypnutým autofokusem a dostatečně rychlou kartou zvládá D7000 100 ze 100 snímků s 1s pauzou maximálně na závěrku 1/2 s. S delší už se počet snímků snižuje, a zapnutý autofokus, pomalá karta nebo focení do RAWu ho dokážou ještě dál snížit. Podařily se mi dokonce i pouhé čtyři na sto nastavených. Prodloužení pauzy nijak zvlášť nepomůže, tedy pokud ta pauza není delší než doba expozice. Tahle funkce má své limity.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele Tremor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    41
    Fotografií
    393

    To nějak nechápu, vždyť v nastavení se dá nastavit jen čas pauzy mezi snímky a počet.
    Jak je dlouhá doba expozice se šteluje nastavením času, clony a citlivostí ISO, ne?
    Tak přece musí počkat až přístroj doexponuje, zavře závěrku, začne počítat pauzu a po skončení pauzy se proces opakuje,
    dokud nedojede přednastavený počet snímků.

    Nebo jak to tedy funguje?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    To je asi otázka spíš na inženýry z Nikonu. Taky jsem na to docela zíral, mělo by to tak fungovat že odpočítává až po ukončení, ale v reálu si prostě odpočítává jak kdyby se nechumelilo i když třeba ještě není ani doexponované (když je doba expozice delší). Buď je to generální nedostatek téhle funkce, který by se musel řešit ve firmwaru, nebo máme oba nějakou závadu. Musel by to zkusit ještě někdo. Ale vzhledem k tomu že v "normálních" rozsazích to funguje bezchybně, bude to asi nedomyšlené přímo od tvůrců, nebo nějak omezené podstatou přístroje (možná za určitou mezí procesor prostě nestíhá). Když se dost natáhne pauza, není problém ani s delšími časy, ale to už musí být opravdu velká.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele Tremor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    41
    Fotografií
    393

    Teď mě napadlo, jestli to nepočítá trochu jinak.
    Jestli se pauza nepočítá od začátku expozice.
    Otevře závěrka a už běží odpočet pauzy, takže pro 30s expozici by se měla nastavit pauza 31s (nebo více) a pauza mezi snímky by byla 1s.
    Jestli to není kvůli režimu priority clony, kdy se mění čas expozice, v závislosti na světelných podmínkách.
    Takže díky tomu by byly snímky cvakány vždy ve stejných intervalech, což mě přijde logické.
    Teď nemám u sebe foťák, ale doma to vyzkouším.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Zní to zajímavě a stojí to za vyzkoušení, i když by to bylo hodně speciální. Taky to zkusím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele Tremor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    41
    Fotografií
    393

    Tak to tak bude.
    Dal jsem expozici 10s a pauzu 11s.
    Prodleva mezi snímky byla 1s
    Po zvednutí pauzy na 12s byla prodleva 2s.
    Při pauuze 13s se už stihl zobrazit i náhledový snímek.

    Oni v tom Nikonu nebudou úplně hloupí

    A ještě mě tak napadlo, že by možná stačilo přečíst si manuál, ono to tam určitě někde bude
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Rafinované - tak ale zase se člověk nečím zabaví a podpoří si logické myšlení :-D kam by ten svět spěl kdyby všichni četli návody ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele Tremor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    41
    Fotografií
    393

    Tak jsem nahrál novou verzi firmwaru a oni to tu šulini změnili. Teď je to tak že čas udává pauzu mezi expozicemi.
    Co je horší, tak mě to udělá 15 snímků a vypne se to.
    Tak teď už nechápu nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Moc pěkné, ty jejich nové firmwary opravdu stojí za to. Nejdřív vyblokování alternativních akumulátorů, a teď tohle. Vyzkouším to taky, dokud to tělo ještě mám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele kubusf
    Registrace
    Aug 2011
    Příspěvků
    49
    Fotografií
    59

    Citace Původně odesláno od Sakini Zobrazit příspěvek
    Rafinované - tak ale zase se člověk nečím zabaví a podpoří si logické myšlení :-D kam by ten svět spěl kdyby všichni četli návody ;-)
    Ahoj Sakini. Mám na Tě dotaz, jestli by jsi mi mohl doporučit nějaké chytrosti ( odkazy) na webu ohledně využívání tohohle aparátu, jeho nastavení ...a nebo ....jako jindy jsem odsouzen naučit se manuál zpaměti, případně ho tahat sebou v batohu :-)) Něco se asi dočtu na Nikon klubu, ale hledám trošku ucelenější info než je krátké téma - jako tady. Je mi jasné, že chytřejší budu, až si popáté přečtu manuál, ale přece...existuje něco podobného ?
    Dík za odpověď

    Kubus
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele kubusf
    Registrace
    Aug 2011
    Příspěvků
    49
    Fotografií
    59

    Ahoj.
    .. k firmwarům.. Když jsem si to zobrazil v aparátu, tak teď tam mám A :1,03 B :1,09 a taky L : 1,009... Víte někdo co je co? tedy....co se pod kterou položkou skrývá a co to opravuje? Třeba je lepší si nechat starší a používat aku. dle libosti, než si to "spravit" a pak si drbat hlavu... ( u toho "L" mně napadlo, že by to mohly být soubory pro nové objektivy..? to by pak bez jejich užívání nemělo ani smysl instalovat...drobet mi to připomíná záplaty do OS...taky půlka k ničemu..) Předpokládám, že takové ty echt potřebné záplaty z důvodu že něco se nepovedlo už jsou vychytané..
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele kubusf
    Registrace
    Aug 2011
    Příspěvků
    49
    Fotografií
    59

    apropo..
    U Nikonů již žijou v novém tisíciletí a tedy nové FW nemusí běžet na starším OS W-XP..ale pouze na Win 7 a novějších... viz http://www.nikonimglib.com/dcdata2/index.html.en#anc003 čímž si odpovídám na část svého dotazu výše.. :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Sakini
    Registrace
    Jul 2012
    Příspěvků
    1,176
    Fotografií
    56

    Zrovna u D7000 se firmwarem nic nespravovalo, a upřímně řečeno pokud nemáš v plánu pořídit některý z nejnovějších drahých objektivů tak se ani nemusíš namáhat s aktualizací. L jsou opravná data zkreslení objektivů, tam se průběžně přidávají nové objektivy. A samozřejmě aktualizace A 1.04 obsahuje tu známou restrikci pro neoriginální baterie, které tělo už pak nevezme. Pokud bys chtěl za každou cenu nejnovější kontrolní data, musel bys nejdřív updatovat firmware na 1.04.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele kubusf
    Registrace
    Aug 2011
    Příspěvků
    49
    Fotografií
    59

    chi...děkuji.....zůstanu u 1.03...potřebuju novou baterku do gripu...... :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Nikon D7000 vs Pentax K-50
    Od kecher v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 04-02-2015, 19:39
  2. Nikon D7000 + Nikon 24-70mm f/2.8G ED AF-S
    Od budulinecek. v sekci Objektivy
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-08-2014, 18:19
  3. Měření expozice NIKON D7000
    Od Dzany80 v sekci Techniky focení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 21-03-2014, 15:42
  4. Nikon D800 zkušenosti?
    Od DiGiPes v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 26-12-2012, 17:58
  5. Nikon D5100 vs. D7000
    Od PMaXX v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 22-12-2011, 20:47