Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: problém s Canon 60D

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2013
    Příspěvků
    1

    Před nedávnem jsem si pořídil jak jíž nadpis napovídá Canon 60D a tento týden jsem zjistil, že na všech fotkách od novoty jsou nejspíše 2 vadné pixely (možná vlastnost). V JPEG rozlišení má snímek v levém dolním rohu bílý křížek a kousek vedle je fialová tečka. V RAW je křížek nahrazen zelenou tečkou.
    Má někdo s tímto zkušenost či ví jak poradit?

    Mockrát dkěuji za rady

    http://imageshack.us/photo/my-images/138/qvpa.jpg/

    http://imageshack.us/photo/my-images/28/5tys.jpg/
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér Avatar uživatele Flayer
    Registrace
    Feb 2011
    Příspěvků
    60
    Fotografií
    14

    V Canon servisu by to měli zdarma přemapovat. Pak ještě existuje takovej dost rozšířenej trik: http://wiegaertnerfilms.com/tutorial...550d-600d-60d/ .
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Některé programy, které pracují s RAW soubory, umí tyto vadné body samy opravit. Taky jsem měl na jednom foťáku vadný pixel ve zhruba stejném místě (červený). Program se kterým jsem pracoval s RAWy ho automaticky rozpoznal a opravil, takže jsem to nějak neřešil. Pak jsem foťák nesl na reklamačku kvůli něčemu jinému a zmínil zároveň i tento pixel. Poté už nebyl problém. Jinak program do byl http://www.darktable.org/ - je zdarma a je celkem fajn na různé úpravy. Pokud ale fotíš více do JPG, normálně to reklamuj. Přemapují čip a máš to bez starosti. Přemapování spočívá zjednodušeně v tom, že vadný pixel se vypne a jeho barva se dopočítá z okolních bodů, takže ta chyba je tam pořád jen není vidět
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    50

    Jo taky sem si vsim, ze Adobe Ligtroom celkem uspesne likviduje hotpixely, takze jsem je nikdy nemusel rucne retusovat. Zajimalo by me jak to pozna shluk par hot pixelu treba od hvezd na nocni obloze, ale nekontroloval sem jesi nezrusi i nejakou slabsi hvezdu...
    Za tohle musim pochvalit Pentax, neb tam je funkce pro mapovani vadnych bodu dostupna v menu, proste se vyfoti cerna se zadeklovanym objektivem, fotak par vterin zapremysli, zapamatuje si to a je klid. Ten canon by to jiste umel taky, ale proc na tom nevydelat nakou kacku v odbornem servisu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    RayeR: Konkrétně Darktable tam zobrazuje kolik tech hotpixelů retušoval. Navíc ta funkce jde nastavit, takže pokud vím třeba o 1 jak jsem měl já, tak posuvníky jsem doladil aby to našlo jen ten jeden. Funguje to parádně. Nevím zda to pozná i v JPG (nezkoušel jsem), ale z RAWu to pozná 100%. Je tam nejspíš nějaký algoritmus, který vyhodnotí barvu okolních pixelů a pokud je tam větší barevný kontrast, tak to opraví. Taky to nejspíš počítá s tím, že HP je "pouze" jediný bod + částečně ovlivněné okolní body.

    Takhle vypadá nastavení té redukce HP v darktable:


    Ukázka redukce HP:
    před:

    po:
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    50

    Jasne, rozumim, proste prahuje intenzitu s moznosti nastaveni vlivu okoli. V LR jsem nejak zatim neobjevil, jesi to ma naka soupatka. Koukam, ze ten tvuj pixel byl teda radne mrtvy, jesi se ukazoval i a fotce za denniho svetla. Ja jsem s tim mel zatim problem jen u nocnich fotek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Jj ten byl kaput... U nočních fotek je to víceméně normální... Tam se projeví pouze "nakřáplé" pixely, které nejsou mrtvé, ale spíš zatím jen nemocné... Ty menší by měla odstranit redukce šumu při dlouhých závěrkách a vyšším ISO...
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Canon EOS 600D...problém?
    Od ferko2 v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 06-04-2014, 18:15
  2. Canon 1000D problém
    Od brumla.cz v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 21-12-2013, 19:23
  3. Canon 5D RAW resolution problem
    Od bukerle v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 22-12-2011, 13:39
  4. Canon EOS500D a 17-85mm IS USM problem
    Od MarekP65 v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 22-12-2011, 12:07
  5. Problém s Canon 400D
    Od Kalba222 v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 13-09-2010, 13:18