Pentax X-5 vs. Nikon L820 vs. Olympus SP-820UZ
Zdravím,
plánuji v dohledné době koupit nějaký slušný kompakt s ultrazoomem do 6000 Kč. V hledáčku mi zbyly dané 3 kousky v nadpisu. Rád bych slyšel recenze nebo kritiku lidí, co s těmito fotoaparáty přišli do styku, nebo na ně mají relevantní kritický názor.
Děkuji předem všem, co se vyjádří.
plánuji v dohledné době koupit nějaký slušný kompakt s ultrazoomem do 6000 Kč. V hledáčku mi zbyly dané 3 kousky v nadpisu. Rád bych slyšel recenze nebo kritiku lidí, co s těmito fotoaparáty přišli do styku, nebo na ně mají relevantní kritický názor.
Děkuji předem všem, co se vyjádří.
Asi bych vybral ten s největším zoomem, ale obávám se, že 40x je docela málo... Co vlastně budeš fotit?
Hmm, hodně podobné přístroje na tužkovky, s velice podobnými papírovými parametry. Takhle, upřímně: všechny jsou typické pro dnešní dobu, tedy žádný zázrak. Detaily rozmyté na nejnižší citlivost, dlouhý konec jako sázka do loterie ("ostrá" fotka často dílem náhody), rychle nastupující šum a našponované objektivy zatížené přirozenými vadami. Je to střední třída, takže to má prostě svoje. Ale pokud bych měl říct z těchhle tří, tak "nejlíp" vypadají fotky z vyloženě plastového Nikonu L820. Rozpadají se až po přiblížení, v běžném zobrazení na monitoru působí asi nejostřeji, plus je i docela účinný stabilizátor¨. Není to nějaký propastný rozdíl proti ostatním dvěma, ale trochu ano. Olympus má nejdelší zoom, ale hrozně maže, stejně jako Pentax který sice má hledáček a vypadá trochu jako zrcadlovka, ale v praxi ty fotky opravdu nejsou nic moc, a chromatická aberace tam taky pěkne svítí. Tahle třída je prostě hodně univerzální, ovšem platí za to až příliš bolestivými kompromisy.
Když už UZ, musel by to být některý z nejvyšších modelů, jako Panasonic FZ200. Takhle je to hodně skromné, a v podstatě bych si troufl říct "kup který se ti nejvíc vzhledově líbí" - prakticky dostaneš skoro to samé.
Když už UZ, musel by to být některý z nejvyšších modelů, jako Panasonic FZ200. Takhle je to hodně skromné, a v podstatě bych si troufl říct "kup který se ti nejvíc vzhledově líbí" - prakticky dostaneš skoro to samé.
Díky Sakini za tvoji radu a názor. Koukal jsem právě na web http://www.photographyblog.com/ a celkem slušně tam ty kompakty rozebírají a v podstatě si popsal, co se těmto levnějším UZ vyčítá. Vezmu asi ten Pentax