Zdravím,
dopředu řikám, že jsem si zde přečetl dost vláken, ale rád bych se zeptal přímo. Rozhoduji se o koupi svého prvního foťáku (takže jsem foto terminologií totálně nepolíbený). Původně jsem si myslel, že sáhnu po něčem za pár babek (do 3000), ale pak mi došlo, že to už můžu dál fotit na mobil a fotky budou snad i lepší.. Takže jsem začal koukat do segmentu lepších kompaktů do 8 tísíc kč. Víc se mi do foťáku vrazit nechce, občas bych si s nastavením asi i rád pohrál, ale jak se znám tak většina fotek bude pořízena v rychlosti a spíše kvůli zaznamenání okamžiku.
Moje hlavní požadavky jsou:
Vysoká světelnost - ikdyž pořádně nevím proč, libí se mi fotky, kde je trochu mázlé pozadí. Dočetl jsem se, že u kompaktu k tomu pomůže ona světelnost. Je to správně?
Kvalitní video - hlavně pro videa z lyží
Rychlost ostření a vůbec pohotovost rozhraní fotoaparátu
Postupem času mi z nabídky zbyly: Olympusy XZ-2 a XZ-10 a Samsung EX2F.
Je mi jasné, že z hlediska focení jako takového by vítěz byl asi XZ-2 (i když onu světelnost má Samsung dokonce lepší). Ale u Samsungu mi zase příjde, že je video o poznání lepší (pocit z různých samplů co se válejí na netu). Plus mě trochu láká ten full otočný displej, ikdyž je to asi zbytečnost.
Tak bych se rád zeptal na nějakou osobní zkušenost a další srovnání těchto fotoaparátů. A jestli je konkrétního něco čeho bych si měl hlavně všímat konkrétně u těchto dvou resp. tří modelů, až si je půjdu ošahat někam na prodejnu..
Díky moc