Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: kvalita dekódování RAW

  1. #1
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    narazil jsem na zajímavý a zároveň dost nepříjemný problém. V různých editorech se mě RAW zobrazuje různě.

    více info zde: http://www-tdm.cz/Foto/index.php/top...g33.html#msg33

    screenshot: http://www-tdm.cz/Foto/index.php?act...;sa=item;in=22

    z leva RawTherapee, Zoner16, Lightroom

    zdrojový snímek: http://ulozto.cz/xxaeNnNX/img-7740-cr2
    (není můj, jen jsem náhodne stáhnul něco z ulozto.cz)

    ve všech programech jsem pro jistotu vypnul všechny úpravy - aby nedocházelo k ovlivnění výsledku.

    všiměte si u Zoneru jak chybí veškerá kresba v tmavých místech, Ta tam není ani když skusím vytáhnout expozici.
    Zkoušel jsem všemožný nastavení a bez jakéhokoli efektu.

    Snímek jsem v Adobe DNG convertoru převedl na DNG a opět stejný výsledek.

    Nainstaloval jsem poslední Windows Camera Codec Pack - beze změny. Skusil jsem ho i odinstalovat a opět beze změny.

    V podstatě mne k tomu přivedl problém dokázat rozumě odšumit fotky už od ISO 600. V Zoneru se zobrazují dost silně modré fleky a vše nejde pomalu odšumit ani při vytažení slajdrů na 80% a více

    když to shrnu tak v Zoneru mě to přijde jakoby by byla malá bitová hloubka a vytažený kontrast

    skusil jsem Zoner s kontrolním obrázkem (a pár jinými mými) na jiných počítačích a všude je to stejné
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    pro lepší pochopení přidám screenshot sem.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: screen.jpg 
Zobrazení: 211 
Velikost: 273.4 KB 
ID: 968  
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Na tom není nic divného. Každý má jinak nastavené výchozí zpracování obrázku (není vidět na žádném z posuvníků). Nastav si to ve všech stejně (není to asi moc reálné díky trochu rozdílným funkcím) a stejné budeš mít i obrázky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    - proto jsem ve všech programech vypnul všechny úpravy
    - v Zoneru jsem skusil samozřejmě přidat jas ve stínech, nebo zvednout celkově expozici - jenže v Zoneru v těch tmavých místech není žádná obrazová informace!!! Prostě se jen zesvětlí tmavý flek

    na přiloženém souboru: všechny úpravy vypnuty, jen vytažená expozice +4EV

    on je ten rozdíl dost vidět i na histogramu
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: screen_2.jpg 
Zobrazení: 155 
Velikost: 451.2 KB 
ID: 969  
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    396

    Zoner má na tohle HDR, podle mých zkušeností je na vytahování detailů ze stínů excelentní. Ověř si, jestli náhodou nekoukáš na JPG náhled místo na překonvertovaný RAW.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    I když vypneš kdovíco, tak každý program má svůj výchozí algoritmus, podle kterého ten raw zpracuje. Stejně tak každý program jinak pracuje s různými funkcemi. Například ten zoner neumí prostě využít i slabé informace z tmavých nebo i světlých míst (nebo umí ale složitější metodou). Nikdy nenajdeš dva různé programy, abys v nich udělal úplně stejný výsledek. Můžeš ještě vyzkoušet Corel http://www.corel.com/corel/product/i...id=prod4670071 který používám k plné spokojenosti. Umí jak přepaly, tak podpaly (pokud to není v extrému). Případně program http://photivo.org/ který má rozšířenou práci s přepaly, podpaly i středními tóny. Taky můžeš vyzkoušet program Darktable http://www.darktable.org/ který taky má některé nestandardní funkce.
    Jinak vůbec neřeš, co jak, který program na RAWy uděláv defaultu - do rawu fotíš proto aby sis s fotkou vyhrál díky velké možnosti nastavení samotného exportu fotky a ne aby to jen vyexportoval a hotovo. To pak můžeš fotit rovnou do JPGu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    tak jsem si dnes trochu hrál a... u Zoneru musím vytáhnout stíny u ISO200 o -30dílků, ISO 800 o -70dílků. Vzhledem k tomu že rozsah stupnice je +-100dílků tak jsem skoro na konci ...
    Tedy dosáhnu stejného výsledku jako u LightRoomu a RawTherapee když jsem na nule. Tudíž s těmito dvěma pogramy mám pak vpodstatě mnohem větší možnosti úprav.

    Corel, Photiv, Nama5, DxO optics atd... je na tom stejně, musím silně tahat věci ze stínů, jinak nejde fotka potom ani odšumět.


    Pokud by šel u LightRoomu zrušit ten pro mne neuvěřitelně protivnej a otravnej katalog asi zůstanu u něj
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele bedo.
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    70
    Fotografií
    45

    Ten zrušiť nejde a mne by aj chýbal. Ale fotky do neho presúvať nemusíš, môžeš ich importovať "na mieste", len s nimi už potom netreba hýbať mimo LR.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    to netuším jak na to.

    Mě neuvěřitelně vytáčí že si nemůžu upravit náhodnou fotku(RAW). Nejdřív se musí pro mne nesmyslně importovat do katalogu. Nebo nedej bože nějakou fotku přesunout, přejmenovat nebo přidat. LR je z toho v pr...i
    (mám nastaveno aby LR ukládal do adresáře s příslušým RAWem XMP soubor s úpravami)

    U Zoneru se mě líbí že prostě zvolím složku a upravuju si věci který jsou v ní. Nezdržuje katalogem. Navíc pro mne ohromná výhoda spočívá ve snadných finálních úpravách. Udělám základní úpravy v RAW, jen kliknu a dodělám případné finální úpravy v editoru.
    U LighRoomu je to vše zdlouhavější kvůli exportu
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele bedo.
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    70
    Fotografií
    45

    Pri importe proste zvolíš "import photos at their current location". Tým pádom budú v katalógu len metadáta, ktoré majú napr. tú výhodu, že sa dá podľa nich rýchle vyhľadávať. Jednou z hlavných funkcií LR je databáza obrázkov a tá katalóg potrebuje už len kvôli tomu, že všetky úpravy nezasahujú priamo do obrázkov, ale sa len (k príslušnému obrázku) ukladajú do katalógu vo forme inštrukcií. Nehovoriac o možnosti vytvorenia viacerých verzií z rovnakého obrázku, pričom na disku to nezaberie viac miesta ako jeden obrázok plus niekoľko bajtov v katalógu pre inštrukcie...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele bedo.
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    70
    Fotografií
    45

    Citace Původně odesláno od Begy_cz Zobrazit příspěvek
    narazil jsem na zajímavý a zároveň dost nepříjemný problém. V různých editorech se mě RAW zobrazuje různě.
    áno, ako sa hovorí, to je vlastnosť, nie chyba a platí to aj pre rôzne verzie rovnakého RAW procesora, napr. LR od verzie 4 vie pracovať podstatne lepšie so šumom ako predchádzajúce verzie (tzv. process 2012) a staré obrázky znovu "vyvolané" cez LR4 sú zasa o niečo lepšie. V tom je okrem iného krása fotenia do RAW-u, s vývojom technológií sa vyvíja aj dosiahnuteľná (technická) kvalita obrázkov.

    A ešte trochu na inú nótu: stáva sa, že nejaký obrázok vyzerá lepšie v jednom programe ako v druhom, a nie je to vždy ten istý program. Osobne používam hlavne LR, ale niektoré obrázky vychádzajú lepšie v Capture One, či Apple Aperture, preto mám všetky 3.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Nevím tedy jak jsi zkoušel ten corel, ale nic ze stínů složitě tahat nemusím... Pouze načtená fotka do programu :

    A jedna z možných úprav:

    Jinak neřeš rozdíly v programech a používej to co ti nejvíc pasuje... Ani dvě stejné TV nemají stejný obraz, natož pak rozdílné značky...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    539
    Fotografií
    48

    to je těžký no.
    Nejlepší výsledky s RAW má podle mě LR - ale zase na druhou stranu je to program kterej mě s..e nejvíc.
    Na běžnou práci je super Zoner - ale ten má zase úplně zoufalou práci s RAW

    takže jsem mezi mlýnskými kameny.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    396

    Nejlepší je obvykle ten program, se kterým se nejlíp naučíš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele bedo.
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    70
    Fotografií
    45

    áno, aj. Niečo podobné platí potom aj pre fotoaparáty.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Sony RX 100 - obrazová kvalita
    Od lukas12 v sekci Kompakty
    Reakcí: 59
    Poslední příspěvek: 23-12-2014, 17:07
  2. Kvalita filtrů
    Od General01 v sekci Konvertory, filtry a předsádky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-03-2014, 11:58
  3. Kvalita objektiviv
    Od sajo v sekci Objektivy
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 21-08-2013, 15:59
  4. Kvalita předsádek
    Od Petr_H v sekci Konvertory, filtry a předsádky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-01-2012, 13:34
  5. kvalita fotiek a videa
    Od slovacik v sekci Volná témata
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-05-2010, 21:57