Tazatel: ramar
Znění dotazu: Dobrý večer, prosím o radu při výběru kompaktu.Vlastním fotoaparát Olympus Camedia c-70 ZOOM (mám i jeho předchůdce c-50, oba funkční), asi fotí dobře, ale nemá stabilizátor a mnoho fotek je rozmazaných (možná to je mou nešikovností či nevědomostí, nevím). Světelnost má asi celkem slušnou 1:2,8-4,8 (teda podle toho, co jsem od odborných recenzí vyčetl). Upřímně, už se za něj někdy stydím :-) a tak bych si rád pořídil nějaký, abych šel s dobou a tolik nevyčníval. Rodina je velká, takže je pořád co fotit (děti, foto v interiéru, exteriéru, příroda i makro). Cenu jsem si stanovil kolem 5 tis. Kč, za výrazně kvalitnější jsem ochoten připlatit, max. 2 tis. Ikdyž bych se rád někdy naučil využívat manuální režimy a nastavení, pravděpodobně k tomu nikdy nedojde, takže preferuju automatiku (stejně jako manželka, příp. nejstarší děti, které také někdy cvaknou nějakou tu fotku). Po pročtení mnoha příspěvků a recenzí jsem zúžil výběr na Olympus XZ-10: u tohoto, ale kdosi napsal, že má slabou automatiku - fotky nic moc. Také si myslím, že spoustu funkcí nevyužiju, různým clonám, ISU, apod. vůbec nerozumím, takže stejně asi budu fotit na automat. Tak ostatně fotím i teď, ikdyž i stávající foťák má spoustu man. nastavení a režimů. Prostě tomu nerozumím a sám to ani nikdy nepochopím. Jako alternativu jsem pak zvolil jen plně automat Canon Ixus 255 HS - oba zhruba stejná cena, stejné hodnocení dle dTestu (to pro mne až tak není směrodatné). Jediné, čeho se obávám, je světelnost, která je u Canonu 3.0-6.9, tedy asi hodně podprůměrná (to jsem si donedávna myslel, že čím větší rozpětí, tím lepší fotky). Vůbec si nedokážu představit, jak se s tím bude fotit, když nebude dobrá světelnost. Na druhou stranu bych se o nic nemusel starat, jen automat. režim a focení. Vím, že pro odborníky to zní asi barbarsky - fotit jen na automat, ale když to nevyužiju, tak mi to přijde zbytečné. Na druhou stranu, co kdybych se někdy zmátořil a třeba začal experimentovat... Takže, abych to zhrnul, budu rád za jakýkoliv názor či doporučení od Vás, odborníků. Předem děkuju za Váš čas a případné poznatky, které mi pomohou se rozhodnout.