Kompakt do 10k
Zdravim,
vybiram fotoaparat do 10tisic korun. Fotoaparat by slouzil predevsim na fotky z dovolenych, ale chtel bych se fotografovani zacit venovat i ve volnem case. Nejsem pokrocily fotograf, ale rad bych se do taju fotografovani dostal :)
Pozadavky:
- velikost - chtel bych mensi...jinak bych koupil zrcadlovku
- kvalita zpracovani
- cena do 10 tisic
- co se tyce parametru, moc se v tom nevyznam, ale kdyz by me fotografovani bavilo, nechtel bych za pul roku kupovat jiny aparat
Co jsem koukal, zamlouvaji se mi bud Canon PowerShot S110 nebo Olympus XZ-2 i podle doporuceni na netu.
Dik za rady a komentare.
vybiram fotoaparat do 10tisic korun. Fotoaparat by slouzil predevsim na fotky z dovolenych, ale chtel bych se fotografovani zacit venovat i ve volnem case. Nejsem pokrocily fotograf, ale rad bych se do taju fotografovani dostal :)
Pozadavky:
- velikost - chtel bych mensi...jinak bych koupil zrcadlovku
- kvalita zpracovani
- cena do 10 tisic
- co se tyce parametru, moc se v tom nevyznam, ale kdyz by me fotografovani bavilo, nechtel bych za pul roku kupovat jiny aparat
Co jsem koukal, zamlouvaji se mi bud Canon PowerShot S110 nebo Olympus XZ-2 i podle doporuceni na netu.
Dik za rady a komentare.
S profikompaktem se do tajů fotografování dostaneš, otázkou zůstává jak rychle narazíš na jeho limity. V 90% případů platí, že větší = lepší, takže hledání nejmenšího foťáku s nejvyšší kvalitou je začátečnický boj s větrnými mlýny. Když půjdeš dál, tak budeš muset větší rozměry akceptovat nebo fest přitlačit na pilu u CSC. Takže začít rovnou zrcadlovkou, když víš, že tě to chytne a že tě nebude omezovat nošení většího zavazadla nemusí být špatná volba. Ušetříš za mezikrok... Na druhou stranu se může stát z důvodu pohodlnosti, že fotozavazadlo bude v jedinečný moment několik kilometrů daleko ve skříni...
Vlastně dobrý profikompakt se nikdy neztratí a není důvod se ho zbavovat ani po progresu s výbavou. V uvedeném limitu bych vybíral mezi XZ-2, G15.
Vlastně dobrý profikompakt se nikdy neztratí a není důvod se ho zbavovat ani po progresu s výbavou. V uvedeném limitu bych vybíral mezi XZ-2, G15.
Iba kusok nad tvoj financny limit je vyborny kompakt s vacsim snimacom - Sony RX100. Sam zvazujem kupu jej druhej verzie (RX100 II) na kazdodenne nosenie, aj ked vlastnim zrkadlovku.
Dik za odpovedi. Ten G15 vypada zajimave. Procetl jsem a shlidnul recenze a dost se mi zamlouva. Na RX100 jsem taky koukal, ale tech 10tisic je fakt strop.
Co se tyce velikosti, tak jde spis o to, ze nechci tahat mega fotak, kdyz budu s pritelkyni na dovoleny a chci mit fotak porad u sebe. Ten G15 i XZ-2 jsou uplne ok. Tak jeste popremyslim, kterej z nich. Zatim vede Canon :)
Co se tyce velikosti, tak jde spis o to, ze nechci tahat mega fotak, kdyz budu s pritelkyni na dovoleny a chci mit fotak porad u sebe. Ten G15 i XZ-2 jsou uplne ok. Tak jeste popremyslim, kterej z nich. Zatim vede Canon :)
na ten Canon bych se vyprdnul.
Malej chip - brzy narazíš na hranice citlivosti
nemá patici pro blesk a s tím integrovaným prdítkem moc parády nenaděláš...
Malej chip - brzy narazíš na hranice citlivosti
nemá patici pro blesk a s tím integrovaným prdítkem moc parády nenaděláš...
jestli tě focení baví a cheš začít trochu víc fotit je ten Olympus dobrá volba. Případně bych podumal nad E-PL3 apod. který má už výměnný objektiv
Dik...A v cem je ta XZ-2 lepsi? na ten E-PL3 jsem koukal a taky nevypada spatne...akorat jsem na nej tady na digimanii nenasel recenzi...jak je na tom ve srovnani s XZ-2 a G15?
recenze https://www.digimanie.cz/recenze-olympus-pen-e-p3-kral-vsech-penu/4262 -rozdíl mezi Olympus E-P3 a E-PL3 (L znamená light - odlehčená verze) je v podstatě jen o integrovaném blesku a jinak rozmístěném ovládání. Chip je stejný
Tak jsem precetl dane recenze a zhlidnul videa. CSC fotak nechci, ptze v tomhle ohledu u me vazne prevazuji rozmery. Nechci s sebou tahnout fotak a zvlast objektiv...to uz bych si vazne koupil zrcadlovku....Chci mit "kapesni" fotak, kterej muzu mit vsude s sebou a zaroven si s nim trochu pohrat....
Porad vaham mezi Canon G15 a Olympus XZ-2, pricemz ten Olympus mi vychazi o chlup lip. Co vy na to?
Porad vaham mezi Canon G15 a Olympus XZ-2, pricemz ten Olympus mi vychazi o chlup lip. Co vy na to?
Já budu kupovat XZ-2 místo nevyhovujícího jako druhý přístroj k zrcadlovce, jen ho potřebuju až na léto, tak čekám, jestli do cca dubna ještě o litr nezlevní. :-) Taky jsem si nad výběrem "profikompaktu" dost lámal hlavu. Nejlíp mi vychází Canon G16, ale už je nad můj finanční limit (tedy spíš cena neodpovídá významu pro mě). Totéž se týká Olympusu Stylus 1, to je libový stroječek. Hned třetí mi vychází XZ-2. RX100 - no, opravdu nepotřebuji 20 megapixelů na fotku, která bude nanejvýš na 19" displeji, navíc světelnost při zoomování mu rychle klesá, což se mi nezamlouvá. Ale spoustě lidí připadá RX100 nejlepší, každý má holt trochu jiné požadavky. Výborný je také Panasonic LX-7.
Pokud zatím nemáte zkušenosti, trochu se bojím, abyste se neztratil v doslova obřích možnostech nastavování XZ-2. Stáhl jsem si manuál a čtu to a přestože už mám pěkných pár let focení s několika přístroji za sebou, jde mi z toho dost hlava kolem.
Pokud zatím nemáte zkušenosti, trochu se bojím, abyste se neztratil v doslova obřích možnostech nastavování XZ-2. Stáhl jsem si manuál a čtu to a přestože už mám pěkných pár let focení s několika přístroji za sebou, jde mi z toho dost hlava kolem.
To jsem si prave taky rikal...chtel bych prstroj, kterej neni uplne slozitej, ale zase se s nim da postupne vyhrat, abych za rok neshanel neco dalsiho....Ten Panasonic jsem taky okukoval.
Tohle tri me asi bude jeste chvili pronasledovat...u G15 se mi libi opravdova kompaktnost, pro XZ-2 mluvi vic pozitivnich ohlasu a Panasonic LX7 taky nevypada zle.
Tohle tri me asi bude jeste chvili pronasledovat...u G15 se mi libi opravdova kompaktnost, pro XZ-2 mluvi vic pozitivnich ohlasu a Panasonic LX7 taky nevypada zle.
Tak kdybyste ho koupil a chtěl k němu normální nabíječku, tak nejvýhodnější je tady: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Nedostatky pozitiva z mého pohledu:
a) LX7:
+ světelnost, 24mm ohnisko, best video
- jen cca 90mm tele, fotky denní přírody - zelená se zelenohnědým nádechem (filtr pivní sklínky)
b) G15:
+ nejdelší tele, díky tomu menší HO na těchto ohniscích se zaostřením na blízko, solidní ergonomie
- lamelová krytka blízko čočky, tendence k přepalům
c) XZ-2:
+ nejslušnější JPEG, perfektní WB, vyklápěcí dotykový displej, možnost dokoupit EVF, zábavné kreativní filtry (pro případ nedostatku světla, barevně nevýrazné scény...)
- asi v ničem není nejlepší (a ani nejhorší...)
Já bych vzal Olympus, hlavně protože nemá výrazné nedostatky. V podobném duchu vyzněla multirecenze profikompaktů na dpreview.com.
a) LX7:
+ světelnost, 24mm ohnisko, best video
- jen cca 90mm tele, fotky denní přírody - zelená se zelenohnědým nádechem (filtr pivní sklínky)
b) G15:
+ nejdelší tele, díky tomu menší HO na těchto ohniscích se zaostřením na blízko, solidní ergonomie
- lamelová krytka blízko čočky, tendence k přepalům
c) XZ-2:
+ nejslušnější JPEG, perfektní WB, vyklápěcí dotykový displej, možnost dokoupit EVF, zábavné kreativní filtry (pro případ nedostatku světla, barevně nevýrazné scény...)
- asi v ničem není nejlepší (a ani nejhorší...)
Já bych vzal Olympus, hlavně protože nemá výrazné nedostatky. V podobném duchu vyzněla multirecenze profikompaktů na dpreview.com.
Ještě dodám, pro XZ-2 vydal Olympus 28.11.2013 firmware 1.3, který by měl zlepšit účinnost autofokusu v horším světle.
http://www.olympus.cz/site/cs/c/cameras_support/downloads/xz_2_download.html
http://www.olympus.cz/site/cs/c/cameras_support/downloads/xz_2_download.html
Dobrý deň. Vlastním Panasonic LX 7: fotky - dobré, video - výborné.
Pripájam ukážku videa. Obraz neupravovaný, záznam iba zostrihaný.
[video=youtube_share;iRBBI3w3t7Y]http://youtu.be/iRBBI3w3t7Y[/video]
Pripájam ukážku videa. Obraz neupravovaný, záznam iba zostrihaný.
[video=youtube_share;iRBBI3w3t7Y]http://youtu.be/iRBBI3w3t7Y[/video]
Asi nakonec pujdu do toho Olympusu xz-2, jak mi vetsina radi...I kdyz puvodne jsem chtel prioritne kompektni fotak, s jednodussim ovladanim i pro zacinajiciho fotografa, kterej se teprve hodla zanorit do hlubin a taju fotografovani...tak snad se v tom xz-2 neztratim :)