Výběr nového kompaktu
Ahoj,
jsem tady nový a tak doufám, že mi pomůžete. Hledám kompakt na focení dovolené, přírody, makra. Nechci do toho vrážet moc peněz. Teď fotím Nokií N8 a i to mi stačí. Ale zkusil bych něco nového a doufám, že znatelně lepšího než mobil.
Vybral jsem dva fotoaparáty. 1) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
2) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Který bude lepší? Nebo doporučíte něco jiného v dané cenové kategorii?
Děkuji
jsem tady nový a tak doufám, že mi pomůžete. Hledám kompakt na focení dovolené, přírody, makra. Nechci do toho vrážet moc peněz. Teď fotím Nokií N8 a i to mi stačí. Ale zkusil bych něco nového a doufám, že znatelně lepšího než mobil.
Vybral jsem dva fotoaparáty. 1) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
2) [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Který bude lepší? Nebo doporučíte něco jiného v dané cenové kategorii?
Děkuji
Ahoj, obávám se, že proti Nokii N8 si ani jedním moc nepolepšíš. Získáš sice optický zoom a možná o trošku lepší makro, ale celková kvalita fotek(zvlášť za horšího světla) bude nižší. Oba foťáky mají horší světelnost a menší snímače. Za mě doporučuji dál fotit na mobil dokud nenašetříš aspoň 6 000 na rozumnější foťák.
Děkuji za rychlou reakci. Co jsem se tak koukal na fotky z fotoaparátu Sony, tak takhle dobré fotky s N8 neudělám. Jsou nějak upravované nebo šikovné ruce?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Řeknu to asi takhle: Pokud přemýšlíš o foťáku v této cenové hladině, tak raději zůstaň u toho mobilu...
divine91: chlape opravdu nevim co ti k tomuhle prispevku napsat :) Jestli se ti tyhle fotky z W730 zdaji dobre a ty z N8 ne, tak to bude asi tvyma rukama, nic ve zlem. Nokii N8 jsem par mesicu mel a lezli z toho pekne fotky. Na zacatku pises ze ti N8 staci a pak, ze takove pekne fotky jako z odkazu vyse neudelas tak fakt nevim. Ty ze sony W730, na ktere si poukazal jsou doslova nechutne a autor si vybral opravdu spatnou dobu na foceni, protoze takove fotky za spatneho svetla dneska udela lecktery drazsi smartphone, resp. levnejsi hi-end mobil z bazaru. Dneska je to ale realita. Jak psal kolega nad tebou nasetri na lepsi kompakt alespon za 6000,- ted opravdu nic kloudneho levnejsiho z obchodu nenajdes, nebo fot dal s N8, jinak jsou to vyhozene penize. Jestli se ti zdaji fotky z N8 spatne, sezen si z bazaru N808 (o neco lepsi kvalita) nebo nasetri treba na N1020 a budes to mit porad u sebe. Ty levne fotaky melo smysl kupovat mozna drive, kdy jeste delali aspon trochu pekne fotky ted je to bida. Nevim jestli je jeste ta akce ale Nikon J2 byl na mall.cz za 5000,- Treba ja mam ted LG G2 a foti relativne slusne na mobil, predtim jsem mel Samsung galaxy S4 a ten byl jeste lepsi, ale co jsem loni v lete koupil prvni fotak, tak mam mobil jen pro momentky a jako "obrazovy zapisnik". Minuly tyden jsem byl s mobilem na revizi turbiny a dokumentacni ucel to splnilo, ale nic vic. jak si clovek zvykne na lepsi...
Tak Vám děkuji. Na levný kompakt se vyprdnu a radši přišetřím. Na N8 se mi nelíbí foto za šera a makro jde min. z 15cm. Pokud mi takové foto tento kompakt neumožní, tak to nemá význam.
ano macro ma N8 slabsi, nicmene pokud je vic svetla a podari se ostra fotka, ze 13mpx se da udelat jeste slusny vyrez a objekt zvetsit digitalne, aby to nebylo poznat treba na TV, takze s citem...urcite nasetri...
Taky se přikláním k nekupování - kompakty do cca 5000,- stojí za prd. Je to spíš pro někoho, kdo nemá kloudný foťák v mobilním telefonu nebo jako hračička pro děti, aby rodičům nebraly drahé foťáky.
Ale třeba Olympus XZ 2 nebo XZ 10 mají dost dobrou světelnost pro focení v šeru. Nevím teda jak s makrem, ale kamarád koupil před měsícem XZ 10 (sehnal za 7490,-) a má nádherné snímky.
Ale třeba Olympus XZ 2 nebo XZ 10 mají dost dobrou světelnost pro focení v šeru. Nevím teda jak s makrem, ale kamarád koupil před měsícem XZ 10 (sehnal za 7490,-) a má nádherné snímky.
Pokud není důležitý zoom, opravdu bych zůstal u mobilu. Je zbytečné mít dvě zařízení s podobnou obrazovou kvalitou. Pokud ale víš, že velký zoom opravdu využiješ, tak proti volbě nějakého levnějšího kapesního ultrazoomu v zásadě nic nemám. Osobně si myslím, že nabídka rozumných kompaktů začíná u Olympusu XZ-10, při požadavku na co nejnižší cenu a zoomu bych osobně zkousnul ještě Sony Cyber-shot WX200.
[QUOTE=kultus;29909]spis XZ-2 sehnal za 7,5K...[/QUOTE]
Jo, XZ 2 -omlouvám se, XZ 10 je levnější varianta:)
Jo, XZ 2 -omlouvám se, XZ 10 je levnější varianta:)
macro ma XZ-10 vyborne, fotit se da uz od 1cm (to uz si stinis objektivem, kdyz mas svetlo ze zadu), mam par detailu svlecky sklipkana jestli chces. ;) Otazka je tedy co chces fotit, a jak moc chces zvetsovat, bezne makro zvlada vetsina kompaktu...
Rozhodl jsem se to nechat u toho telefonu. Ale chtěl jsem se ještě zeptat: v jakém programu(nejlépe free a friendly pro začátečníky) se dají dobře upravovat fotografie?
Každopádně děkuji za reakce....
Každopádně děkuji za reakce....
Já používám Picasu (Google Picasa) pro rychlé a jednoduché upravování (dá se stáhnout zdarma na slunečnici). Líbí se mi i PhotoFiltre (také tuším, že se dá zdarma pořídit na slunečnici).
A kamarád používá Gimp, ale nelíbí se mi jeho rozhraní a ovládání. On si ho zase nemůže vynachválit. Takže spíš vyzkoušet, co bude nejvíce vyhovovat:)
A kamarád používá Gimp, ale nelíbí se mi jeho rozhraní a ovládání. On si ho zase nemůže vynachválit. Takže spíš vyzkoušet, co bude nejvíce vyhovovat:)