Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Možné opotřebení senzoru

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2010
    Příspěvků
    225

    Pěkný den,
    Zajímalo by mě, zda je možné, aby vlivem používání došlo k opotřebení CMOS senzoru zrcadlovky, po 4letech mám dojem, že fotky mají např víc šumu, než dříve ( při vyvolání z RAW je patrný při ISO 200, někdy dokonce i ISO 100 v tmavých plochách, jpgy jsou relativně v pořádku, ale moc je nepoužívám), přepálená obloha i tam, kde bych to vůbec nečekal, dyn.rozsah scény nebyl až tak veliký a popředí bylo exponované správně, když jsem se po chvíli vrátil k podobné expozici, oblohu už to vyfotilo modře, při stejném nastavení. Spokojen příliš nejsem ani z ostrostí, s použitým objektivem Nikkor 35mm/1,8 a focení portrétu zaostřeno je, ale kresba je občas jaksi měkčí, než bych si představoval. Může se jednat o můj subjektivní pocit (člověk je časem náročnější), přesto se mi ale zdá, že když to bylo nové, fotilo to líp. Budu rád za názory :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,300
    Fotografií
    71

    Senzory starnou, uz jsem to cetl i jinde...jestli ale uz po 4 letech to mi prijde brzo aby to bylo az tak videt, ale zalezi asi kolik ma nacvakano. S tou narocnosti je to pravda, kdyz jsem koupil NEX se setakem tak jsem byl unesen obr.kvalitou oproti olympusu XZ-10 co jsem mel predtim. Ted uz jsem takovy hnidopich, ze vidim kazdou neostrost setaku doporucuji chvilku fotit s nejakym kompaktem nebo mobilem a nadseni se ti vrati ja jsem chvilku testoval holcin canon SX510 a pak z NEXe to byly zase fotecky jestli ti to ale opravdu tolik vadi a uz je to hodne videt tak to chce prodat a koupit nove telo, pripadne sestavu...takova blbost jeste bych asi zkontroloval nastaveni fotaku jestli tam nemas treba neco omylem nastaveno, prip. reset zarizeni a opetovne nastaveni, ale to uz je fakt jen posledni vykrik zoufalstvi pred vymenou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    541

    Buď je nějak poškozený, nebo mu nic není. Za čtyři roky normálního focení by nemělo dojít k tak velké degradaci. Problém bude pravděpodobně jinde než v hardware. Buď nastavení, nebo objektiv, nebo výše zmyňovaný zvyk a zhýčkanost :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    396

    Porovnejte některé své dřívější snímky, ze kterých jste byl nadšený, s těmi novými, focenými při stejném ISO. A hned uvidíte, jestli se senzor znatelně zhoršil nebo zda se zvětšila vaše kritičnost.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    541

    To si myslím, že pán asi udělal, a proto nabyl toho dojmu. Jenže dokud nezajistí naprosto shodné podmínky, těžko nějak objektivně soudit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,300
    Fotografií
    71

    presne tak, to musi byt stejne podminky. Staci maly rozdil a vysledek treba na ISO400 muze byt postrehnutelny ikdyz by se jednalo o stejny snimac a foceni druhy den...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Ještě to může být softwarová anomálie. U některých aktualizací programů dochází i ke změně ukládání snímků a tak se může projevit co dřív nebylo nebo naopak. Sám jsem nedávno něco podobného sledoval u aktualizace programu, který používám na RAWy. Musím teď trochu jinak provádět úpravy abych docílil stejného výsledku..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2010
    Příspěvků
    225

    Díky. Relliku jaký sw ted' používáš na rawy? Sice si nemyslím, že tohle by byl můj případ, (spíš jde o to, že na mém stařičkém compu už neběhá ani každý raw-editor, proto jsem zatím u rawtherapee, který ale není špatný, právě až na to odšumění - to v něm nepoužívám a provádím ho případně v jiném sw), ale zajímal by mě správný postup při zpracování raw ( v rawtherapee to bude asi analogicky ) - a co jsi tedy změnil? Jinak jsem právě vyfotil pár portrétů s klukama s pevným objektivem za slušného světla, ale ostrost prostě není taková, jakou bych chtěl, přitom dřív, a není to tak dlouho, to ještě šlo a bylo nádherně ostré. Pravděpodobně to nebude senzorem, přemýšlím, co dělám špatně, ale nenapadá mě co. Jinak uvažuju, že D3100 si nechám jako záložní tělo a půjdu zřejmě do D7000, sice se trochu pronese, ale D3100 už mě poněkud omezuje (už přece jen nejsem začátečník :-)))
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    396

    Jestli není v pořádku ostrost, radil bych otestovat na frontfocus/backfocus, to pokud možno ze stativu. Vyzkoušet fotit se stabilizací a bez (to z ruky). Mohlo se něco popsout.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Citace Původně odesláno od Hupp Zobrazit příspěvek
    Díky. Relliku jaký sw ted' používáš na rawy?
    Používám Corel AfterShot Pro. Po poslední aktualizaci je ovládání trochu jiné a taky musím víc doostřovat než předtím. Proto jsem psal o těch editorech. A nevím co máš za stařičkého compa, mě to ještě před cca 2 mesíci běhalo na cca 8 let starém PC (2,8GHz 4Gb ram). Je to celkem nenáročný a přitom výkonný program. Jeho předchůdce byl program Bibble 5 - ten byl zdarma a je to v podstatě stále stejný soft. Bohužel ho už asi nikde nestáhneš... I když možná když mi to připomeneš v SZ, tak se doma podívám do archivu a možná ho ještě najdu. Sice tomu moc nevěřím, jelikož používám linux, ale náhoda je náhoda... Dřív jsem občas použil i windows ve virtualboxu a zkoumal rozdíly programů... Tak se kdyžtak ozvi..
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    396

    Bibble nikdy nebyl zdarma - ale to už jsme mimo téma, sorry.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér Avatar uživatele Antivir123
    Registrace
    Jan 2014
    Příspěvků
    81
    Fotografií
    117

    můj 4 roky starý a pár šrámy vyzdobený Canon G12 fotí pořád stejně jen ta K30 fotí občas líp(podle objektivu a čistoty sensoru)

    Minutová expozice(15s je standardní maximum) s chdk - sensor se překvapivě neuvařil- dá i odost déle..to jen Canon uměle omezuje
    Pond HDR by Aleš87, on Flickr

    SunlitStreet by Aleš87, on Flickr
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. odolnost tělo proti opotřebení
    Od kasssy v sekci Zrcadlovky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 26-01-2013, 20:28