Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 20 z 26 PrvníPrvní ... 101819202122 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 286 až 300 z 381

Téma: PANASONIC Lumix DMC-FZ1000 ,alebo niečo iné?

  1. #286
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Citace Původně odesláno od joeh Zobrazit příspěvek
    Ani tohle nevyslo, sice jsem zmenil frekvenci, ale stejne se to cuka. Uz mne to nebavi a nemam na to cas se s tim babrat stejne dik. Trochu demotivovany jsem se vrhl na jinou vec, na konkurencnim foru jsem nasel link na, pro mne uplne novou metodu (pro ostatni zrejme znamou), pro ziskani "superrozliseni" ve fotografii. Princip je podobny jako napr. u noveho fotaku olympus OMD E-M5 II. Zde je navod:
    http://petapixel.com/2015/02/21/a-pr...ith-photoshop/

    Tak jsem si to zkusil sam, v plnem rozliseni cca 80Mpx (19x 20Mpx fotka 3:2) zadna hitparada coz se dalo cekat ikdyz se na to da i tak prekvapive koukat, ale po zmenseni na puvodni velikost 20Mpx (nebo i o neco malo vetsi 30-35Mpx) jsem zustal v nemem uzasu. Detail a odsumeni fotky je neskutecne. Az jsem zdeseny jak oproti tomu vypadaji i normalne detailne a pekne konverze z RAWu. Mam ale jeden problem a doredu upozornuji, ze ve Photoshopu nejsem nijak zbehly. Postupoval jsem presne podle navodu a vsechny snimky (RAWy) jsem po zakladni uprave importoval primo z LR do PS6, kde po nacteni vypadaji vsechny vrstvy jako v LR. Po tom co jsem prosel vsemi upravami v PS6 dle navodu jsem chtel vysledek ulozit jako jpg, ale barvy jsou po ulozeni uplne jine. Urcite tam je nejake nastaveni barev pri exportu, ale nemuzu to najit. Predem dik za pomoc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #287
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od kultus Zobrazit příspěvek
    Tak jsem si to zkusil sam, v plnem rozliseni cca 80Mpx (19x 20Mpx fotka 3:2) zadna hitparada coz se dalo cekat ikdyz se na to da i tak prekvapive koukat, ale po zmenseni na puvodni velikost 20Mpx (nebo i o neco malo vetsi 30-35Mpx) jsem zustal v nemem uzasu. Detail a odsumeni fotky je neskutecne. Az jsem zdeseny jak oproti tomu vypadaji i normalne detailne a pekne konverze z RAWu. Mam ale jeden problem a doredu upozornuji, ze ve Photoshopu nejsem nijak zbehly. Postupoval jsem presne podle navodu a vsechny snimky (RAWy) jsem po zakladni uprave importoval primo z LR do PS6, kde po nacteni vypadaji vsechny vrstvy jako v LR. Po tom co jsem prosel vsemi upravami v PS6 dle navodu jsem chtel vysledek ulozit jako jpg, ale barvy jsou po ulozeni uplne jine. Urcite tam je nejake nastaveni barev pri exportu, ale nemuzu to najit. Predem dik za pomoc.
    Jo, na tohle už nějakou dobu sbírám data a chystám se o tom napsat článek. Asi týden zpátky jsem to zkoušel na blbém 12MPx kompaktu v JPEGu s brutálním patláním a ono to tam fakt dostalo detaily, které předtím nebyly nějak dobře viditelné (tu byly rozpatlané, tam doostřené,...) Pokud jde o ty barvy, těžko říci, čím to je.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #288
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    No vsadim se, ze je to nastaveni sRGB/adobeRGB, ale normalne v PS nedelam a nemuzu to tam ani za boha najit. Snad poradi nekdo kdo bezne dela v PSku

    Jinak zde srovnani 100% vyrezu, zleva:
    1. 20Mpx zmensenina cca 80Mpx obrazku po slozeni 19 expozic
    2. RAW konverze jedne expozice
    3. jpg jedne z expozic primo z fotaku



    Je to jen pokus, ale nafotit si takhle nejake vetsi mesto, nebo prakticky cokoliv vcetne makra...samozrejme to zabere dost casu a mista na pametovce, takze stoji za zvazeni pro jake foto to bude stat za to.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #289
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Se zmenou barev v PS jsem si zatim neporadil (a neporadil ani nikdo jiny), tak jsem to prozatim obesel tak, ze jsem pracoval primo s jpg konverzemi z RAWu (samozrejme co nejkvalitnejsimi. Ty jsem nacetl do PS a zpracovaval dal podle postupu. Mene jsem doostroval, takze rozdil v ostrosti se zmensil za to jsou snimky mnohem prirozenejsi. Cely proces se da zkvalitnit pouzitim ostrejsich snimku s mene sumem. Doostruje se v PS po zprumerovani snimku a pak jeste jednou pri zmensovani (napr. ZPS) na puvodni 20Mpx velikost. Tak jeste jednou srovnani, poradi snimku stejne jako v predeslem prispevku. Prvni vyrezy ze stredu snimku, druhe srovnani z praveho spodniho kraje.



    Krome snimku z fotaku vidim velky prostor prave pro mobily, ktere maji relativne slusnou celoplosni ostrost, ale priserny jpeg engine. Pritom umi burst a ve spojeni s RAWem muze dojit k znacnemu narustu detailnosti snimku za soucasneho odsumeni.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #290
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od kultus Zobrazit příspěvek
    Krome snimku z fotaku vidim velky prostor prave pro mobily, ktere maji relativne slusnou celoplosni ostrost, ale priserny jpeg engine. Pritom umi burst a ve spojeni s RAWem muze dojit k znacnemu narustu detailnosti snimku za soucasneho odsumeni.
    S tím souhlasím, u mobilů to může dost pomoci, zejména pokud "přeostřují". Sám jsem zvědav, co pak dostanu ze svého 5MPx stařečka :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #291
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Jedine minus (krome zabiteho casu) je nutny orez. Pochybuji, ze ma nekdo tak pevnou ruku, ze udela rozdil mezi snimky 1px na kazdou stranu takze s tim tak nejak pocitat a radeji si nechat rezervu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #292
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od kultus Zobrazit příspěvek
    Jedine minus (krome zabiteho casu) je nutny orez. Pochybuji, ze ma nekdo tak pevnou ruku, ze udela rozdil mezi snimky 1px na kazdou stranu takze s tim tak nejak pocitat a radeji si nechat rezervu.
    Tak mě to lítá i několik desítek pixelů, ale ve výsledku to není zas takový problém. Každopádně ano, souhlasím, je dobré s tím počítat :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #293
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Tady se opravdu projevi pevna ruka a dobra stabilizace. Tak je pravda, ze se muze udelat vic expozici nez treba 20 a vyhazet ty co jsou vic mimo. Nejvic jsou ale mimo expozice po prvni davce co zvladne fotak, pak uz to jede pomalu a ty expozice uz jsou trochu mimo. Tak jsem zvedav na clanek, snad tam budou treba nejake tipy pro postproces v PS. Treba mne osobne by zajimalo, jestli by se nedal alespon castecne automatizovat. Kdyz pominu ty jednoduche kroky, nejvetsi drbacka je s nastavovanim pruhlednosti pro jednotlive vrstvy, nejvic casu mi pak zabere prave zarovnani vsech vrstev. Nevim jestli mi nechybi RAMka, protoze procesor jede do 50%, ale trva to dost dlouho (jen 20 expozic).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #294
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    No, údajně by to mělo jít automatizovat přes Smart Object, ale ještě jsem to nezkoušel (údajně bys měl označit všechny vrstvy, udělat z toho Smart Object a udělat průměr). Můžeš se na to když tak mrknout, já to zkusím někdy příště. RAM je hodně důležitá, na 4GB RAM mi to jede dost mizerně a jen teď si to z 30 5MPx snímků (zvětšených na 20MPx) bere 2,4 GB. Já si jdu teď rozšiřovat RAMku, protože 4 GB je fakt extrémně malé množství a když převádím 4K videa, extrémně to zatěžuje kvůli stránkování i SSD disk. Na jedno 4minutové 4K video se přecachuje na disk 600 GB dat, takže životnost SSD disku mi jde totálně do háje. Tady na SHW ( http://www.svethardware.cz/recenze-o...-k-smrti/40050 ) kolega testuje výdrž disku a uvádí 20GB na den. Já mám právě díky těm Photoshopům a Premiere Elements spotřebu zhruba 60-70GB/den a pokud Samsung tvrdí, že to SSD má vydržet zapsat 75TB, tak do dvou let mám po něm. Takže se na tu RAMku mrkni a pokud máš 4GB a méně (což doufám, že ne), běž si minimálně pro 8GB (a to bych považoval ještě za takové minimum), ideálně 16GB.

    P.S. Teď jsem si vyzkoušel ještě jednu věcičku navíc. Ale to si nechám až do článku ;-) Snad jen řeknu, že při prohlížení výsledků ze mně vypadlo "No *****" :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #295
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    heh tak to si mne ted docela navnadil o te RAMce popremyslim. Na druhou stranu krome toho soucasneho silenstvi kolem "superrozliseni" ktere prejde je tech 4GB pro mne uplne dostatecnych na vse ostatni, takze je to takova investice no...trochu asi zbytecna. Ja strankovani vypnul uplne, nechce se mi to hlidat a nechci aby mi to SSDcko odeslo za par let hlavne kdyz mi RAMka samotna staci. Koupil jsem po vanocich crucial MX100 256GB a myslim si, ze s mym normalnim uzivanim prezije nejen notebook.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #296
    Obyvatel Digimanie
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    311
    Fotografií
    40

    Jsem zvědav, co p.Šurkala vymyslí. V mém případě nejde ani tak o RAM (ve stolním PC mám 12GB), ale nějak se děsím těch 20 expozicí. Při focení do HDR jsem ty 3 exp. z ruky dokázal s napnutým řemenem, ale 20 bude asi vopruz i ze stativu. Ještě že mám na chalupě starý stativ od niveláku, ten je pevný. Na architekturu by to snad bylo dobré, je otázka zda se to vůbec vyplatí, tisknu max. A4 (víc moje tiskárna neumí).
    Na zarovnávání se mi zdálo ZonerPhotoStudio lepší než Photoshop CS6, ale vrstvy jsem v něm nezkoušel.
    Až uvidím jak to bude vycházet, asi bych na to použil SSD Intel, ten má záruku 5 let. Jeden SSD OCZ mi už v záruce odešel, ale vyměnili mi ho bez problémů, měl prý jedny z prvních pamětí, které houfně odcházely.
    Bude to chtít vyzkoušet. Ale i starý pes se může ještě naučit nové kousky, že?
    Kultus - v čem převádíš RAWy z FZ1000 ? V SILKYPIXu dodaným s kamerou, nebo máš něco lepšího ?

    Teď mne napadlo, na exponování bude dobré ovládání přes Wi-Fi i z obyč.stativu !!
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #297
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Precti si poradne navod, tohle se ma fotit z ruky, jinak to ztraci smysl. Jeste by stalo za vyzkouseni fotit ze stativu s povolenou hlavou, aby byli snimky o tech par pixelu jinde, ale zase ne moc. Jinak zjistil jsem, ze cim je puvodni podklad kvalitnejsi, tim je rozdil mezi touhle metodou a exportem jedne expozice z RAWu mensi. Taky je jasne, ze cim je foceny objekt bliz, tim je tezsi ho udrzet v ruce na stejnem miste a tim je to narocnejsi na zarovnani. Vic snimku se smaze protoze uz je program neni schopen zarovnat a zkazi to pak celkovou ostrost vysledneho snimku. Vyuziti proto opravdu spis na krajinu, architekturu nebo vzdalenejsi predmety pri pouziti delsiho ohniska, kde bude spis objekt vuci objektivu posunut v rovine kolme na osu objektivu nebo natocen kolem osi objektivu. Naklapeni fotaku v rovine kolme na osu objektivu zpusobuje docela problemy pri zarovnavani a skladani jednotlivych exozic.

    RAWy upravuji vyhradne v LR, zkousel jsem snad vsechny nejznamenjsi editory a ani jeden mi neprisel pouzitelny jako LR. Kazdy mel nejake problemy od stability a rychlosti az po neprivetive a neintuitivni prostredi. Proste LR mi vyhovuje nejvic a uz jsem se v nem naucil delat tak, ze nemam chut dalsi 2 tydny zkouset a zvykat si jiny. Ten silky mel tusim vyhodu v tom, ze umel hned po importu RW2 z FZ1000 asi nejlip zachovat skutecne barvy (dobry zakladni barevny profil), ale ostatni veci jako rychlost a prostredi a ovladani hruza. Kdyz pominu uvodni problemy s pochopenim importu v LR, tak slozku Development jsem ovladl snad do hodiny. Pro mne osobne ma LR nejintuitivneji oznacene vsechny zakladni nastroje od expozice az po selektivni upravu barev, odsumeni a doostreni. Nekomu jinemu ale muze sednout jiny program.

    Co se tyce HDR snad neni problem udrzet 3 expozice s autom.exp.bracketigem. Ja takhle delal 5-7 expozic z ruky. Jasne par pixelu bude posunutych, ale snad nemas na 1 pixel namyslenou kompozici

    Zda se to vyplati si musi rict kazdy sam za sebe, kolikrat je dost prace i s jednym RAWem natoz si projit cely ten proces v PS. Nejlepe to vystihl v jinem foru borec kdyz napsal, ze to je urceno pro jednu "specialni fotografii".

    Co se tyce spolehlivosti SSD, nesmi se kupovat sunky lakajici na super rychlosti a nizke ceny. Ono v porovnani s HDD bude kazde novejsi SSD nesrovnatelne rychlejsi prakticky v kazdem ohledu. Proto nema smysl hrotit ty rychlosti a soustredit se pri vyberu na osvedcene znacky a spolehlivost ikdyz budou mit treba o neco nizsi rychlosti a trochu vyssi cenu. Stejne ten rozdil bez primeho srovnani nepoznas. Reknu ti to tak, ze po tydnu pouzivani bude kazde SSD pomale Proste si na tu rychlost zvyknes a uz ji nevnimas a kazdou operaci bys zase chtel rychlejsi. Kde bys skoncil, na profi SSD za 10-20K? Co bych ted kupoval v nejake rozumne cenove hranici tak samsung novejsi radu a crucial, samozrejme intel ale ten je uz trochu drazsi a ma nekdy problemy s kompatibilitou HW, ale za to je dost schopny, spolehlivy a ma delsi zaruku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #298
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od romana51 Zobrazit příspěvek
    Při focení do HDR jsem ty 3 exp. z ruky dokázal s napnutým řemenem, ale 20 bude asi vopruz i ze stativu.
    Ze stativu se to právě fotit nesmí, tam je důležité mít ty malé posuny, které vznikají focením z ruky. Opruz to být nemusí, stačí nastavit sekvenční snímání a pár sekund podržet spoušť. Nafoceno je to hned. Opruz je pak to skládání na kompu. Zrovna teď valím ven, bude dva mobily, maličký hloupý kompakt a uvidím, co z toho vytřískám do článku :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #299
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Trochu z jineho soudku...na 2338mm (FF) jeste docela pouzitelne ikdyz spis jen se stativem a pak, ze je 4K dneska jeste zbytecne...

    https://www.youtube.com/v/3qVSMtGVBS...on=3&vq=hd1080
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #300
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Dec 2012
    Příspěvků
    1,298
    Fotografií
    71

    Tak jsem si pockal na vhodnou dobu, abych to odzkousel pri necem, kde by to mohlo mit vzhledem k narocnym podminkam aspon trochu smysl a uzitek. 100% vyrezy, zleva:
    1. nejostrejsi jpeg expozice
    2. RAW export
    3. fotka slozena z 22 expozic v PS

    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 20 z 26 PrvníPrvní ... 101819202122 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. FZ150 vs FZ1000
    Od prandur v sekci Fotoaparáty s EVF
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 10-08-2014, 17:45
  2. Panasonic TZ25 alebo Nikon S8200?
    Od Gabbe v sekci Kompakty
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 28-10-2012, 17:40
  3. pentax x-5 alebo Panasonic LUMIX DMC-FZ48
    Od gufacx v sekci Kompakty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-10-2012, 17:29
  4. Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 22-03-2010, 14:50