Zdravím,
rozhodl jsem se pro svoji první zrcadlovku. Dlouho jsem zůstával u kompaktu, ale už cítím, že by to chtělo změnu. Můj hlavní požadavek je alespoň trochu odolné tělo, neboť jsem věčně na cestách. Takže bych se nejradši vyhnul plastům pokud možno. Fotím především krajinu, architekturu a makro. Po přečtení různých recenzí, příspěvků jsem si našel dva favority. D7000 18-105 (uvažuji o bazarovém kousku) a Pentax K-50 v setu s 18-55 mm WR + 50-200 WR. I když by byly zřejmě vhodnější jiný objektivy.
Pro Pentax hraje určitě nižší cena a odolné objektivy (jsem si vědom, že je jejich nabídka omezená). O něco lehčí než D7000, což se při vícedenním cestování vždycky hodí. Na druhou stranu mám jistý obavy z výdrže baterie a nabídky příslušenství.
U Nikonu je lepší nabídka příslušenství a objektivů, výdrž baterie, 2 sloty na paměťovou kartu, větší počet ostřících bodů.
Oba dva jsem si zkusil a oba se mi drží dobře. U Nikonu jsem měl pocit, že se jedná o vyšší třídu, ale zdání může klamat. Celkově jsem hodně nerozhodnej, takže bych vás chtěl požádat o nějaký ten názor, který by mi výběr třeba o něco usnadnil. Celkově bych se chtěl dostat do 18 000 Kč. Díky moc