Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 25

Téma: Víkendová diskuze: Jaké režimy a funkce využíváte u kompaktu?

  1. #1
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    347
    Fotografií
    1

    Je před námi konec týdne, proto Vás tímto zveme na naši víkendovou diskuzi s tématem:

    Víkendová diskuze: Jaké režimy a funkce využíváte u kompaktu?

    Patříte mezi klasické uživatele fotící v plně automatickém režimu nebo využíváte i různých motivových režimů, či snad dokonce manuálního nastavení? Jakou máte zkušenost s různými inteligentními režimy, které nastavují expozici za vás dle právě fotografovaného snímku? Jak využíváte nové inteligentní funkce jako je detekce tváře, úsměvu? Ať už jsou vaše zkušenosti jakékoliv - vyjádřete se, zapojte se s ostatními do diskuze!

    Do diskuze se mohou zapojit i neregistrovaní uživatelé. Pro napsání příspěvku stačí stisknout tlačítko "Odpověď", které se nachází u levého okraje této stránky (nad a pod výpisem jednotlivých příspěvků).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    22
    Fotografií
    3

    No... tak teraz konecne som sa po piatich rokoch pozrel,co to mam za rezimy na fotaku. V tej casti kruh.volica som este nebol

    Nemam rad,ked niekto tvrdi,ze fotit sa ma len na manuale. Ja fotim 95% v A rezime,kde zadny roler nastavuje clonu a predny zasa kompenzaciu, plus pod palcom mam este AEL,ktorym naberam expoziciu,ked je to potrebne. ...Elegantne a rychle... Manual pouzivam ,ked potrebujem na vetsi usek uzamknut expoziciu,alebo ked ma AE totalne nastve

    Na kompaktoch fotit/EVF na M povazujem za tyranie cipu,nakolko pri nastavenom M rezime dispej zobrazuje,to co ma nastavene. Tak napr. ak som fotil v lese s 1/60 a teraz vybehnem na luku,ktora by mala mat 1/2000,tak cip vlastne snima o 5EV viac ako by mal. Kym sa cez vsetky hodnoty casu dostanem k 1/2000,tak cca 5sek. cip je prepalovany... A tiez. Kompakty nemaju ergonomiu na extra urovni,takze sa clovek cosi nastlaca,kym sa dostane k pozadovanej hodnote... A mozno len preto,aby mohol povedat,ze on je PAN FOTOGRAF,lebo foti na manuali. A pritom, na fotke to nevidno

    Ad. rezimy... skusal som ich par rokov dozadu na C A70 a nerobilo to tak ako som xcel,tak som tak ci tak skoncil na P alebo Av. Jediny rezim co ma pri malickych 1/2.7' cipoch vyznam je panorama,a aj to neviem,ci este funguje spravne (na mojom A70 isla spravne,ale na kamaratovom o 5 rokov novsom IXUSe uz nezablokuje expoziciu! )
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    7

    Ja na svojom Canone, využívam často motívové režimy, hlavne keď potrebujem fotiť hneď, ale ak mám na fotku čas, tak sa rád pohrám s nastaveniami v manuálnych režimoch a odfotím jedno a to isté viac krát s rôznymi nastaveniami, aby som si mohol vybrať to naj. Najviac s týmito manuálmi fotím krajinu a samozrejme makro respektíve supermakro. Keď to človeku neuteká a má čas tak sa stým dá vybaviť. Najviac z manuálnych režimov používam asi AV s prioritou clony a najmenej iba s prioritou času, niekde medzi tým je P a M.
    Naposledy upraveno uživatelem Fanagan: 05-06-2009 v 13:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    23

    Nepoužívám žádné režimy, které si samy nastavuji ISO. Tzn. používám jen P Pa Ps Pm. Plus korekce. Z ostatních jen "makro" a nastavuji druh měření, případně (málokdy) oblast ostření, většinou střed a překomponovat a druh činnosti blesku. Někdy nastavím korekci blesku. Auto ISO jen u prastarých Kodaků DX6490 a Z7590, protože nedovolí jít výše než na ISO140.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    nigi

    Používám většinou prioritu clony a upravuji si tak požadovanou hloubku ostrosti. U setového objektivu pak mám kolem clony 8 nejlepší kresbu, tak i proto tento program. ISO mám auto, ale mám nastavenou max. hodnotu. Pokud se mi zdá, že skáče ISO zbytečně vysoko, tak manuálně zasáhnu. Jinak občas přepínám zcela na manuální režim (při focení závodů auto moto) nebo při prioritě clony kompenzuji expozici do plusu nebo mínusu. Různé motivové režimy nepoužívám vůbec.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od nigi Zobrazit příspěvek
    Používám většinou prioritu clony a upravuji si tak požadovanou hloubku ostrosti. U setového objektivu pak mám kolem clony 8 nejlepší kresbu, tak i proto tento program. ISO mám auto, ale mám nastavenou max. hodnotu. Pokud se mi zdá, že skáče ISO zbytečně vysoko, tak manuálně zasáhnu. Jinak občas přepínám zcela na manuální režim (při focení závodů auto moto) nebo při prioritě clony kompenzuji expozici do plusu nebo mínusu. Různé motivové režimy nepoužívám vůbec.
    No jo, zadání bylo ale o kompaktních aparátech, jinak O.K.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    793
    Fotografií
    116

    Pouzivam hlavne P,A, v specialnych pripadoch M, a malokedy aj S. V rezime P si obvykle nastavujem maximalnu dlzku expozicie (na 1/125 sec). Scenicke rezimy moc nevyuzivam, obcas iba "HI-ISO" (lebo vie az ISO 6400, pricom inde sa da iba 1600 (skoda)). Z dalsich funkcii vyuzivam makro, panoramu, vnuteny alebo vypnuty blesk, bodove alebo plosne meranie expozicie. Co vobec nepotrebujem a nevyuzivam, je kompenzacia expozicie a rozne moderne "koniny" ako iA, srdiecka, detekcie usmievajucich sa nemrkajucich tvari a podobne.

    Citace Původně odesláno od bobo2sk Zobrazit příspěvek
    Na kompaktoch fotit/EVF na M povazujem za tyranie cipu,nakolko pri nastavenom M rezime displej zobrazuje, to co ma nastavene. Tak napr. ak som fotil v lese s 1/60 a teraz vybehnem na luku,ktora by mala mat 1/2000, tak cip vlastne snima o 5EV viac ako by mal. Kym sa cez vsetky hodnoty casu dostanem k 1/2000,tak cca 5sek. cip je prepalovany...
    Tak s tymto celkom nesuhlasim. Skoro vsetky kompakty a zrkadlovky pri liveview maju uzavierku trvalo a clonu maximalne otvorenu takze cip je kontinualne maximalne osvetleny - dopada nan tolko svetla, kolko je osvetlena scena bez ohladu na zvoleny rezim. Preto ja by som sa nejakeho prepalovania cipu urcite neobaval.

    Samozrejme, priamo do poludnajsieho slnka by som fotakom radsej nemieril
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    23

    Onono vůbec - u kompaktů nemá Av (Pa) smysl, protože hlobka ostristi se "vocaď" až po horizont :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od relais Zobrazit příspěvek
    Onono vůbec - u kompaktů nemá Av (Pa) smysl, protože hlobka ostristi se "vocaď" až po horizont :-)
    Trochu bych nesouhlasil. Už při cca 30mm ohnisku (reálnému) se dá trochu rozmazávat. To odpovídá u kompaktů cca 180-200mm přepočtenému ohnisku, což má nejeden ultrazoom. S obyčejnými kompakty to až tak jednoduché není, to je pravda. Nicméně s ultrazoomy (což je v podstatě také kompakt) se dá rozmazávat pozadí dosti slušně (dnes už mají reálná ohniska 110 mm a více, což při F5,0 zajistí dosti malou hloubku ostrosti). Samozřejmě v rámci možností.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Filcka
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    307

    Citace Původně odesláno od Milan Šurkala Zobrazit příspěvek
    Trochu bych nesouhlasil. Už při cca 30mm ohnisku (reálnému) se dá trochu rozmazávat. To odpovídá u kompaktů cca 180-200mm přepočtenému ohnisku, což má nejeden ultrazoom. S obyčejnými kompakty to až tak jednoduché není, to je pravda. Nicméně s ultrazoomy (což je v podstatě také kompakt) se dá rozmazávat pozadí dosti slušně (dnes už mají reálná ohniska 110 mm a více, což při F5,0 zajistí dosti malou hloubku ostrosti). Samozřejmě v rámci možností.
    Empirickýmï poznatky jsem zjistil, že pozadí lze nejlépe rozmazat krouživým pohybem fotoaparátu proti směru pohybu hodinových ručiček v průběhu expozice...
    Naposledy upraveno uživatelem Filcka: 05-06-2009 v 20:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Redaktor Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,406
    Fotografií
    32

    Citace Původně odesláno od Filcka Zobrazit příspěvek
    Empirickýmï poznatky jsem zjistil, že pozadí lze nejlépe rozmazat krouživým pohybem fotoaparátu proti směru pohybu hodinových ručiček v průběhu expozice...
    A po směru ručiček by to nešlo? Jinak já používám téměř cokoli, co není scénický režim :-) Tedy na kompaktech většinou režim P (výjimečně plnou automatiku - iAuto, Smart Auto a podobně), u pokročilejších fotoaparátů poměrně často i prioritní režimy (za dne na rozmazání pozadí prioritu clony, na pohybové rozmazání prioritu času), v noci pak manuální expozici.

    Detekce čehokoli nepoužívám. Inteligentní režimy většinou zkouším v rámci testování kompaktů, někdy to funguje dobře, někdy hůře. V poslední době ale čím dál tím lépe, hlavně automatické výběr bodu na zaostření se až překvapivě často trefí tam, kam chci. Osobně bych uvítal lepší obrazovou kvalitu než tyto funkce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Filcka
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    307

    Citace Původně odesláno od Milan Šurkala Zobrazit příspěvek
    A po směru ručiček by to nešlo?
    Musíš taky brát v potaz směr rotace planety
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od relais Zobrazit příspěvek
    No jo, zadání bylo ale o kompaktních aparátech, jinak O.K.
    Aha pardon, to jsem úplně přehlídnul ;-) i když má D60 je vlastně celkem kompaktní :-)))
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    273
    Fotografií
    12

    Já cvakám na prioritu clony Manuál používám při různých náročných věcech .. focení v noci atd.. ale tam už se používají další hlouposti
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík Digimanie
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    793
    Fotografií
    116

    Citace Původně odesláno od relais Zobrazit příspěvek
    Onono vůbec - u kompaktů nemá Av (Pa) smysl, protože hlobka ostristi se "vocaď" až po horizont :-)
    Nie je pravda. Napriklad ja na svojom staruckom kompakte Olympus C-2 dokazem krasne rozmazat pozadie uz pri ohnisku 36 mm.

    Ale kedze C-2 nema Av (je to iba plny automat) uznavam, ze zmysel Av to este priamo nedokazuje...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Víkendová diskuze: Automatika nebo režimy priority?
    Od Michal Srna v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 47
    Poslední příspěvek: 16-09-2011, 09:33
  2. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 23-05-2010, 09:27
  3. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 03-09-2009, 21:49
  4. Víkendová diskuze: Zábavné funkce - potřebujeme je?
    Od Petr S. v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 20-01-2009, 11:11
  5. Využíváte u fotoaparátu pokročilé expoziční režimy?
    Od Karel Polívka v sekci Ankety v magazínu
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 07-12-2008, 17:43