Dobrý den,
protože sleduji digimanii už řadu let, dost jsem se z místních tipů naučil a zároveň jsem všechny digitály vybíral na zde uvedené doporučení a nikdy jsem nelitoval, proto bych chtěl poprosit o radu. Rozhodl jsem se nahradit svůj stávající Canon A590 IS něčím novějším. Vždy jsem kupoval fotoaparáty +/- 5000 Kč, nicméně teď si nemůžu pomoct, v dané cenové kategorii většina mnou vyzkoušených fotoaparátů (canony sx...) nedosahuje kvalit stávajícího objektivu, resp. fotoaparátu komplet se všemi možnostmi (snad kromě vyššího rozlišení fotografii a lepšího videa mně nepřijdou obrazově lepší) a rád bych se dočkal zlepšení alespoň o třídu.
Proto jsem se rozhodl zabrousit do vod "profi kompaktů", a po řadě pochvalných recenzí, jsem objevil doprodávající Fujifilm X10 za 7,5t, proto bych se chtěl zeptat, zda je to za tuto cenu "lepší koupě" při porovnání se současnou novější generací Canonu G16, Panasonicu LX 7 cca za 10 tisíc, tedy jestli se (ne)vyplatí připlatit si prakticky 1/3 ceny. Případně zda Nikon P340, resp. Canon S120 jsou rovnocennými soupeři pro X10 při cca té samé ceně.
Všechny mám "ošahané", přečtené všechny recenze, ale nemůžu si vybrat, proto bych potřeboval radu a zkušenost někoho, kdo se setkal se jmenovanými stroji.
Nemám se za profi-fotografa, ale není problém si vyhrát s nastavením a rád se naučím něco nového, nicméně neholduju půlhodinovém štelování a stávající canon mě v tomto nikdy nezklamal, ale na značně nelpím. Fotím tradičně od dětí a rodinných oslav, ale hlavně během cestování, přírodu v horách, památky a města, ale i dovolené a čas od času bych rád zkusil i něco v noci. Videa jen příležitostně, ale bylo by fajn, kdyby je fotoaparát zvládal v použitelné kvalitě.
Díky za odpověď a přeji hezký den.
MG