Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Focení monitoru

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    6

    Chtěl bych poradit s focením monitoru. Potřebuju v práci nafotit nějaký věci přímo z monitoru protože tam není přístup do windows takže ani PrintScreen a zajímalo by mě jak nejlépe to vyfotit. Na monitoru jsou texty s různou velikostí písma a nějaké barevné čáry. Když to vyfotím normálně rovně tak vznikají výrazné interference řádkama pixelů na monitoru a na čipu, další věc je že hádám že bych neměl používat okraje fotky jako rohy kde není taková ostrost, když to vyfotím mírně našikmo tak už interference není, ale hádám že mírný sklon není ideální pro "převod pixelů monitoru na pixely čipu" ale jen hádám, tak si myslím že ideální by mohlo být fotit s pootočením přibližně 45°, tak by navíc rohy fotky nebyli využitý, pak v PC fotku srovnat vodorovně a oříznout. Tak to jsou jen moje odhady, třeba blbý.
    Monitor je klasický kancelářský 19" 1280 x 1024.
    Foťák CSC 14 MPx (nex-5, objektiv 18 až 55 mm)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    538
    Fotografií
    48

    co PrintScreen ???
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    34
    Fotografií
    6

    vždyť píše že tam printscreen nefuguje protože to nemá windows.. jakej systém to má?...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel Digimanie Avatar uživatele Begy_cz
    Registrace
    Sep 2013
    Příspěvků
    538
    Fotografií
    48

    nj koukám že flaška vodky není zrovna nejvhodnější pro myšlenkový pochody.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Tak jsem to teď scválně zkusil. Pokud použiješ krátký čas focení, tak jsou vidět různé neduhy jako je moaré barevné "fleky". Pokud ovšem dáš kratší čas (použil jsem 1/4), tak se fotka těchto nežádoucích efektů zbaví. Chce to ale stativ, nebo dobrou (velmi dobrou) stabilizaci a pevné ruky...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    6

    Print screen nejde použít protože není přístup do windows, os tam je w xp, ale je do něj zakázán přístup, běží jen jeden program ve fullscreen a nejde to zrušit.
    doba expozice to snad ne, tím tak maximálně máznu fotku pohybem ruky a to jistě odstraní ty interference pixelů monitoru, ale taky mázne celý obraz. to si to můžu rozmáznout kontrolovaně pak doma v pc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Rozmazání moc nehrozí, Schválně jsem udělal takový malý testík jen mobilem - Je to čas 1/50. Myslím, že se to vyfotilo celkem slušně. Záleží na jaký účel to pak má být použito...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    6

    jo tady moaré už téměř není vidět a text je ještě čitelný, tady měla asi hlavní vliv omezená kvalita fotek z mobilu, asi vyšší komprese jpg a tak tam detaily moc nejsou, asi jde o to nějak omezit množství detailů na fotce kdy moaré už moc neruší a text je ještě čitelný i když neostrý.
    jestli se fotka nemázně pohybem, tak na času snad nezáleží protože moaré je díky interferenci rozložení pixelů monitoru a čipu foťáku a ne blikáním jako u CRT.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík Digimanie Avatar uživatele Rellik
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    1,147
    Fotografií
    16

    Tak jsem zkusil vyfotit monitor zrcadlovkou (24Mpx a zmenšeno na 12Mpx. navíc je fotoaparát bez AA filtru, tak je moaré více patrné). Ono jde spíš o to, že to vyfotí jednotlivé body ze kterých se pak skládá celkový obraz. A je opravdu jedno jakým časem je to foceno. Zkoušel jsem od 1/6 až do 1/320 a vždy byly výsledky víceméně stejné. Nicméně nejspíš pro ofocení monitoru bude lepší nějaký kompakt s nižším rozlišením, nebo i ten mobil. Nicméně jak už jsem psal předtím, pokud nebudeme vědět k čemu to má pak být použito, nejde líp poradit..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    6

    ten čas je přeci blbost aby měl vliv na moaré, to rozlišení už ano, můžu na tom CSC foťáku taky nastavit menší (14; 7; 3,5) a nebo ho můžu zmenšit po focení i když si nejsem jistej jestli je to jedno
    využití jen pro sebe nebo pro pár dalších v práci, pro záznam provozních stavů, pro návrhy na úpravy schémat rozvodů různých vod čistých špinavých, rozvodů elektriky a tak různě, i pro nějaký učení a třídění a záznamy měřených hodnot, jako občas vyjímečně nějaký provozní stav 2x za rok. no a print screen nejde tak jeho náhrada foťákem a PC. nejde o nic vážnýho, spíš mě to zajímá.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. kalibrace monitoru
    Od ulyses1 v sekci Software pro úpravy
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 07-09-2015, 08:12
  2. sRGB IEC61966-2.1 = vybledlé barvy barvy na monitoru
    Od MrPierc v sekci Volná témata
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 09-09-2013, 20:38
  3. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 24-05-2013, 17:20
  4. Víkendová diskuze: Z monitoru na papír, jak nejlépe?
    Od Michal Srna v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 12-07-2012, 08:58
  5. kalibrace LCD monitoru EIZO
    Od Truzsa v sekci Tiskárny a tisk fotografií
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 01-01-2012, 15:34