Zdravim vsechny, uz jsem myslel, ze mam vybrano, ale cim vic ctu, tim vetsi gulas a nejasnost v tom mam. Jsem laik a fotim na manualni nastaveni kompaktem podle pocitu.
Vyvoj vyberu typu:
Puvodni myslenka byla koupit konecne "poradny" fotak - zrcadlovku (do 30tis.). Pak jsem si uvedomil, ze se focenim nezivim a ze ve finale na hotove fotky kouknu jednou, dvakrat a pak uz ne. Takze jsem se rozhodl pro kompakt. No jenze ....
Co bych s tim chtel provadel:
casto
- bezne foceni - vylety, krajinky, sem tam nejaka akce
- foto v pohybu - neco nekde bezi, vetsinou pes a bezi rychle (posledni kompakt ostril a folit strasne pomalu, nez dofotil, pes byl pryc)
- chtel bych si hrat s hloubkou ostrosti (to jsem do ted mohl pouze u makra, tak aby to bylo videt)
mene casto, ale chtel bych mit pokryte fotakem
- makro - kdyz potkam brouka, kytku nebo hada
- koncert ci nejaka akce s horsim osvetlenim (ISO vyssi nezli 200 jsem snad nikdy nepouzil a radsi nefotil, pokud to neslo)
- 1x do roka jedu nekam, kde bych vyuzil zrcadlovku a kde si rikam, skoda ze ji nemam
bonus
- vetsi zoom
- dobre video
- ergonomie
S fotkama toho zatim moc nedelam, driv jsem je tiskl, coz nema smysl. Takze spis bych jednou za rok vybral nejake echt prenadherne a ty bych nechal vytisknout na vetsi format (max. A3, ale kdo vi :-))
Co jsem prozatim vybral:
Vybiral jsem kompakty se svetelnejsim objektivem - viz. titulek a prijde mi zbytecne kupovat kompakt drazsi jak 12 tisic (jednorazova investice bez moznosti rozsireni), pokud by k tomu nebyl sakra duvod, takze jsem sahl do predchozich verzi. Dival jsem se na recenze a srovnani fotek na DPreview a za normalnich okolnosti bych asi vzal RX100, ale pry je nekvalitne zpracovan a hlavne neni vubec vhodny na makro. Zatimco G16 je udajne rychlejsi, ma vetsi zoom, lepsi makro, ale pri srovnani nejhorsi fotky. X30 take neni zadna parada, protoze ma stary chip, ale nekdy lepsi jak G16.
No cena sice okolo 11tisic, ale ani s jednim nemohu byt spokojen - tedy na zaklade recenzi. Jejich drazsi verze budou mit smysl, az klesnou alespon o 5 tisic. Z meho laickeho pohledu je nejlepsi volba cena/vykon Canon G16. Sice o neco horsi obraz (nedokazi urcit o kolik horsi), ale funkcne pouzitelnejsi jak RX100.
Muzete mi nekdo rici svuj nazor na tento vyber?
Ma smysl bazirovat na svetelnych kompaktech (treba to az takovy vliv na kvalitu fotek v horsich podminkach nema...nevim)?
Pripadne jsem na nejakeho svetelneho kandidata zapomel?
Jaky postup byste volili v mem pripade (premyslel jsem i o kombinaci kompakt + levnejsi zrcadlo, ale jelikoz foceni beru jako prilezitost zachytit nejakou udalost a nikoli jako konicek, tak jsem to z financnich duvodu zamitl)?
Idealne, pokud nektere z techto fotaku mate. Treba ty negativa nejsou az tak negativni, jak se rika.
Jelikoz jsem se nemohl pohnout s tim kam dal, tak me napadlo jestli se na kompakty nevykaslat a nezkusit bezzrcadlo. Akorat nevim, zda jsou v zakladu srovnatelne v rychlosti foceni a kvalitou fotek (za horsich svetelnych podminek) a jak moc je znat jejich velikost a prehazovani objektivu (me to totiz prijde stejne "otravne" jako u zrcadlovky). Navic kolega to takhle taha se zakladnim objektivem (makro apod. nechava doma) a pak vzdy lituje, ze je nema s sebou (coz je problem jako se zrcadlovkou, jen o trosku mensi). Kazdopadne bezzrcadlo v zakladu by mohlo byt jako alternativa k mrzakovi RX100 s tim, ze k bezzrcadlu bych mohl narozdil od mrzaka dokoupit makro objektiv, pripadne nejaky svetelnejsi objektiv na koncert. Vymenne objektivy jsou sice super, ale nevim, zda se takova investice v mem pripade vyplati. Take netusim v jakych cenovych hranicich bych se pohyboval. O kvalite objektivu nevim vubec nic.
Koukal jsem na Olympus PL7, ten mi prijde v teto cenove relaci asi nejlepsi.
Jako nevyhodu povazuju tahat s sebou v mem pripade minimalne 2 objektivy, prehazovani objektivu (nejsem moc poradny a pohybuji se v extremnejsich podnebich - vlhko, prach, mraz) a cena
Myslite, ze ma smysl nekoupit kompakt a uvazovat o levnejsim bezzrcadlu z pohledu cena/obrazova kvalita oproti kompaktum nebo naopak radsi ozelit kvalitu a poridit kompakt?
Vedeli byste o nejake lepsi alternative k PL7 (treba kvuli prislusenstvi nebo cene)?
duvodu zamitl)?
Z vyse uvedeneho je patrne, ze nevim co s tim, takze diky za kazdy podnet.