Dobrý večer,
Jsem fotoamatér, který se po zkušenostech s několika kompakty rozhodl jít do třídy CSC fotoaparátů. Účelem je foto/video dokumentace růstu malého potomka + focení přírody (ptáci, rostliny). U foťáku vyžaduji hledáček a upřednostňuji kvalitu fotek před videem. Líbí se mi myšlenka ovládání přes mobil a říkám si, že u nějakého ptačího krmítka bych to i využil. Skvělá diskuze, která z velké části vystihuje moji situaci je v odkazu níže:
http://www.digimanie.cz/forum/showth...nou-bezzrcadlo
Na rozdíl od Lectora Hannibala však nehodlám žehrat na výrobce těl. Každý foťák bude v něčem lepší a v něčem trochu ošizený. Za 2-3 roky budou těla stejně zase o kus jinde a asi nemá cenu se v tom zbytečně patlat. Pročítáním recenzí, názorů a fór jsem dospěl k duelu OMD-EM10 vs. A6000. Jsem si jistý, že oba foťáky splní mé požadavky, nicméně koupit můžu jen jeden. Dle parametrů u mě vyhrává Sony A6000. Má větší chip, fázové ostření a lepší video. Odrazuje mě spousta stěžovatelů na objektivy. Olympus EM-10 mi zase přijde jako skvělá volba z hlediska poměru cena/výkon. Navíc jej provází skvělá reputace. Na spoustě webů ho (i uživatelé) tak mocně doporučují, že to snad ani nemůže být placená reklama. Nedávno spuštěná cashback akce navíc zní docela lákavě...
Můj problém taky je, že se vůbec nevyznám v objektivech. Představa je mít něco na portréty a delší sklo na zvířata. Možná i něco na makro. Vím, že k A6000 lidi často používají setové objektivy 16 - 50mm, 55 - 210 mm + Sigma 19mm. U Olympusu jsou setové objektivy taky často omílaným tématem. Pokud máte s výše uvedenými přístroji nějaké zkušenosti (včetně negativních), případně mi pomůžete najít odpovědi na níže položené otázky, budu vám vděčný.
1) Jak velká výhoda je fázové ostření na chipu?
2) Jsou setové objektivy pro Sony A6000 opravdu takovou tragedií? Někteří uživatelé tvrdí, že jejich kritika je silně přehnaná.
3) Má cenu se v rámci "cashback" akce vykašlat na setové Olympus objektivy a koupit rovnou některý z "cashbackových" objektivů?
4) Je rozumné u Sony přeskočit seťáky a jít rovnou do nějakého kvalitnějšího skla?
5) Dá se říct, který systém je potenciálně perspektivnější?
Díky za vaše názory,
Sekel