Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Profi kompakt s plnohodnotně výklopným displejem - Selfie

martinkokesh (4)|25.6.2015 11:42
Dobrý den Všem,

prosím o pomoc s výběrem fotoaparátu. Mnozí se možná budou smát, ale ANO chci s tím moci fotit selfie. Jsme s přítelkyní na velmi dlouhé cestě po Asii a prostě už nás štve, že nemáme žádné fotky spolu. Samozřejmě ale chceme, aby z fotoaparátu byly pokud možno co nejlepší výstupy. Jsme amatéři, takže dobrý automatický režim, ale rád se přiučím i nějaké základy, když už budu mít lepší stroj. Upřednostňuji kompakt (rozměry) ale když to za to bude stát zvládneme asi i bezzrcadlo. Cena ekvivalent našich cca 12000 Kč (jsem v zahraničí a budu asi zkoušet štěstí přes Ebay)

Požadavky:
Plně výklopný displej - možno selfie
Přenosné rozměry - budeme hodně šlapat po horách a v pralesích
ZOOM - mě nějak moc nezajímá
Full HD video - beru za samozřejmost
+ nějaký ty automatické režimy a vůbec funkce pro amatéry jsou výhodou.

Co jsem jako úplný amatér našel já:

Nikon 1 J5 http://www.megapixel.cz/nikon-1-j5-telo
Fujifilm X-A2 http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/fujifilm-x-a2/ - dražší a zdá se mi velkej
Sony Alpha ILCE-5000 http://www.megapixel.cz/sony-alpha-a5000-16-50mm - dost se mi zamlouvá cena :)
Olympus E-PL6 http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/olympus-e-pl6/ - cena moc dobrá
Nikon P7800 http://www.megapixel.cz/nikon-coolpix-p7800 - jediný kompakt

Našel jsem jediný kompakt, který je rozměrově pro mě přijatelnější, ale zrovna ten Nikon vypadá dost robustně, a četl jsem názory fotografů, který nebyly spokojeni s kvalitou fotek. Otázka zůstává, jestli to nejsou jen drobnosti, které jako amatér nerozeznám...?

Rád si od Vás nechám poradit. Děkuji Martin
Choze (2)|25.6.2015 12:51
Canon G7X. Pokud se já fotím s manželkou tak, aby bylo rozeznat i pozadí /místo pobytu/, tak používám lehký stativ, poněvadž fotit tak, aby při selfie byly zaostřeny tváře i pozadí zároveň, je nemožné, resp. mám na to krátké ruce.
arkij (95)|25.6.2015 13:38
[QUOTE=martinkokesh;38456]Plně výklopný displej - možno selfie
Přenosné rozměry - budeme hodně šlapat po horách a v pralesích
ZOOM - mě nějak moc nezajímá
Full HD video - beru za samozřejmost
+ nějaký ty automatické režimy a vůbec funkce pro amatéry jsou výhodou.[/QUOTE]

SONY DSC RX100III + nějakou tu tyč na selfie, je to ale trochu dražší
martinkokesh (4)|25.6.2015 14:18
Děkuji oběma za odpověď....O nějaké tyči na selfie\krátký stativ samozřejmě uvažujeme. S rukou to snad nikdy nemůže vypadat dobře :) Ten Canon G7X vypadá moc dobře (vidím ho poprvé), rozměrově se zdá taky dost super, ale jak tak koukám v čr se dá koupit asi nejlevněji na světě a to za 12tis...Ebay jde se shipingem i přes 13tis a to už je na mě trochu moc. To se musí propočítat ve finančním plánu :)

RX100III - tento foťák znám ale to už je na mě bohužel příliš drahé. A pro amatéra jako já snad i zbytečné. Začínal jsem své úvahy s RX100 ale když už jsem ho skoro kupoval, zjistil jsem na youtubu, že má jen naklápěcí displej. To byl pro mne trochu šok a výběr foťáků se tím dost zúžil :)
Komo (840)|25.6.2015 15:05
Často stačí aj ministativ.Ani nevieš,že niečo nesieš, stojí pár šupov. Takže kľudne tú Rx 100.
kultus (1295)|25.6.2015 17:19
nerad davam do ruky nekoho jineho svoji drahou hracku, selfie s natazenou rukou vypada desne a to mam plne vyklopny displej. Resim to polozenim fotaku na nejake misto nebo mensim stativem pokud je po ruce. Na tvem miste sezenu lehky kompakt (treba RX100) se slusnym vystupem a nejaky ten mensi stativ, jestli neco jako ta nejmensi hama 05 nebo nahrazky gorilapod necham na tobe. Z ebaye to nic nestoji klidne kup dva kdyby neco po ceste ruplo nebo upadlo, v pralese se nahrada bude hledat tezce ;)
arkij (95)|25.6.2015 21:32
Selfie víceméně nefotím, nicméně pokud třeba na srazu chci, abych byl na skupinové fotce taky, stačí malej stativek, stejně nosím sebou ten s ohebnejma nožkama pořád a samospoušť. To by Ti stačila ta verze I a ta je za dobrou cenu.
martinkokesh (4)|26.6.2015 04:28
O koupi malého stativu nebo nějaké selfie tyče jsem uvažoval tak jako tak. Také se myslím, že selfie z ruky stojí za prd ale chtěl jsem vidět na displeji co vlastně fotím. Kdybych měl dejme tomu tu RX100 a na něco jí napíchnul tak přeci fotky budu muset dělat jen tak od oka ne? Lepší než stativ by pro mě byla nějaká ta selfie tyč protože budeme často na místech kde prostě nic rovně stát nebude a také bych rád fotil nás a dolů údolí...
arkij (95)|26.6.2015 08:01
[QUOTE=martinkokesh;38484]dělat jen tak od oka ne[/QUOTE]

Taky můžeš využít u Sony foťáků s WiFi aplikaci "Play Memories Mobile" pokud máš chytrej mobil (nebo tablet) a fotit se s náhledem na display telefonu, funguje zoom, korekce clony i natáčení videa. (u té RX100 to je ale až u verzí II a III). Je pak jedno, jestli máš tyč, stativ, nebo foťák postavený na kameni, záběr máš celkem pod kontrolou. Asi to mají i jiné značky, ty ale neznám.
U série foťáků RX100 je výhodou na cestách malá velikost, dobré fotky i za špatných světelných podmínek a výborné video se slušným ostřením stabilizací a zvukem. Navíc teď půjde do prodeje verze IV, tak lze očekávat slevy na ty verze předchozí.

Já sám jsem kvůli cestování pořídil před rokem tu verzi III za plnou cenu a rozhodně nelituju. Teď jsem dostříhal 50 minutové video z loňské návštěvy Izraele a jsem nadšen, neboť jsem tak kvalitního výsledku nikdy za své 20 leté amatérské videopraxe nedosáhl a to jsem toho natočil dost.
kultus (1295)|27.6.2015 06:42
[QUOTE=martinkokesh;38484]O koupi malého stativu nebo nějaké selfie tyče jsem uvažoval tak jako tak. Také se myslím, že selfie z ruky stojí za prd ale chtěl jsem vidět na displeji co vlastně fotím. Kdybych měl dejme tomu tu RX100 a na něco jí napíchnul tak přeci fotky budu muset dělat jen tak od oka ne? Lepší než stativ by pro mě byla nějaká ta selfie tyč protože budeme často na místech kde prostě nic rovně stát nebude a také bych rád fotil nás a dolů údolí...[/QUOTE]

Nechci to zlehcovat, ale zrovna na takove fotky je stejne nejlepsi mobil s aspon trochu lepsi predni kamerkou. Co mam sam odzkousene, to bezdratove ovladani od sony je zoufale, pokud s tim neco neudelali a jak uz bylo receno zere ro baterii jak...

Jeste k tomu stativu, na vecerni fotky se na cestach bude hodit a pokud si nekoupis zrovna ten nejmensi, ale treba neco jako je ta hama star 05 s trochou snahy z nej udelas i selfie tyc. Ze selfie tyce stativ neudelas ;) tedy pokud nechces nosit sebou oboji
martinkokesh (4)|29.6.2015 06:44
Děkuji Všem za příspěvky. Co se týče fotaku s možnostmi spojeni s mobilem, tak na to nekoukam. Uvazoval jsem o tom, ale kazdy fotak to ma jinak, jeden umi jen to a druhy trochu vic ale nakonec mi to vsechno prijde docela tezkopadny a nemozny vyfotit neco vic narychlo.

Co se foceni na telefon tyce, tak to opravdu ne. Ja proste neverim, ze je mobil co by mel lepsi predni kamerku. Jasne ted, se teprve objevuji tzv. selfie telefony ale to prece dobry kompakt nenahradi. Pritelkyne ma Iphone 5s a predni kamera je naprosto ale naprosto nepouzitelny. Celej ten stroj je hlavne v noci co se tyce foceni nepouzitelnej a navic ja chci mit pouze moznost, rychle a efektivne delat selfie, ne mit stroj jen na to. Rad bych samozrejme mimo to, delal i hezke fotky z cest.

Vzhledem k tomu, ze nikdo moc nekomentoval P7800 usuzuji, že to neni moc vhodny stroj :D. Kouknu se po té G7X a ještě kouknu na asijským trhu jestli tam náhodou nemají typy co se v Evropě neprodávají. Včera jsem totiž chodil v Bangkoku po Khao San Road a strašně moc asiatů (hlavně korejci) tam chodili s malými tyčemi v ruce a v tom na závitu připevněné foťáky s displejem obráceným proti sobě. Oni jsou do selfie strašný blázni, ale ty foťáky vypadaly, že by měly umět i fotit, že nejsou jen na selfie, tak uvidíme...
kultus (1295)|29.6.2015 20:49
No ty fotaky muzou vypadat jak chcou, ale fotky muzou byt uplne k nicemu. Staci se podivat na plejadu fotaku s hi-tech designem a 1/2,3" snimacem tady u nas... ;) Obecne se na selfie priklada vetsi hodnota dokumentacni nez technicka kvalita. Tim nechci rict, ze tam nemaji neco co neni u nas, tak urcite poreferuj kdyz najdes neco zajimaveho. P7800 ma zrovna plne vyklopny displej, hledacek, vetsi zoom i slusnou svetelnost objektivu, trochu vetsi cip. To vsechno by se na cestach mohlo hodit, tak proc ne. Akorat oproti RX100 s 1" senzorem bude trochu zaostavat za horsiho svetla a taky je trochu vetsi, vubec bych ho ale nezatracoval. Mrkni na recenzi a sam si spocitej co by ti na nem vadilo a co si ochoten zkousnout. G7X vypada taky dobre, ale v te cenove hladine uz jsou i CSC se setakama: treba GF7 se 180st otocnym "selfie" displejem a 16Mpx MFT sensorem, je docela maly i s tim 12-32mm objektivem...
Milan Šurkala (3381)|4.7.2015 16:31
Nevím, zda je to ještě aktuální, ale na selfie by mohl být velmi dobrý a velmi levný Samsung NX mini.