Tazatel: Petr
Znění dotazu: Chtěl jsem se zeptat jestli Coolpix P900 za 15 500 kč je skutečně dobrá volba? Nějak se neorientuji a chtěl bych přejít z klasického digi foťáku a ten zoom mě dostal. Proto se ptám, jestli jsou nějaké alternativy lepší v této oblasti nebo Nikon hřeší jenom na ten zoom a ostatní parametry za moc nestojí. Díky
Znění dotazu: Chtěl jsem se zeptat jestli Coolpix P900 za 15 500 kč je skutečně dobrá volba? Nějak se neorientuji a chtěl bych přejít z klasického digi foťáku a ten zoom mě dostal. Proto se ptám, jestli jsou nějaké alternativy lepší v této oblasti nebo Nikon hřeší jenom na ten zoom a ostatní parametry za moc nestojí. Díky
Nekupuj to. Další obět' marketingu - evidentně to pořád zabírá...
Když pominu malý čip s vysokým rozlišením, objektiv s nesmyslným zoomem, tak ještě absence rawu u fot'áku za 15,5tis, a baterie se nabíjí 3 hodiny + 40minut, to je střep :-))))
Když pominu malý čip s vysokým rozlišením, objektiv s nesmyslným zoomem, tak ještě absence rawu u fot'áku za 15,5tis, a baterie se nabíjí 3 hodiny + 40minut, to je střep :-))))
Zeptam se te, opravdu si takovy zoom umis predstavit, umis ho smysluplne vyuzit nebo jen chces cumet vecer sousedce do okna? ;) Videl jsem z toho "zazraku" nejake fotky. Za dobreho svetla to nevypada az tak hrozne, kdyz se podivam na parametry ALE...nemas RAW, takze prijdes o vyborny a skoro jedinou zbran proti ne zrovna nejlepsimu PP z fotaku. Za dalsi, tyhle UZ kramy jsou cilene spis na tzv. wildlife, foceni zvirat (vetsinou v pohybu) a tady muze nastat prave problem. Na nejdelsim konci ma objektiv svetelnost F6.5 coz je u 1/2,3" snimace za hranici difrakce. Navic tak mizerna propustnost svetla ti pri foceni zvirat v pohybu zaruci tak vysoke ISO, ze budou ty fotky nepouzitelne. Nebo ISO snizis a muzes fotit akorat tak mrtve kocky kdyz to prezenu. Na foceni ptaku v lese muzes zapomuenout rovnou. Takze na safari proc ne, jinak bych to nebral...a to nemluvim o rychlem AF ktery pro zvirata rozhodne potrebujes...ale muzu se samozrejme mylit ;) jinak mam FZ1000 takze s nejakym tim focenim na dlouhem konci (ikdyz o dost kratsim nez ma P900), ale s 1" snimacem a f4 mam zkusenosti...
V prvni rade doporucuji napsat co s tim chces fotit!
V prvni rade doporucuji napsat co s tim chces fotit!
Chtěl bych fotit s tím jak tady píšete ty lesní zvířatka a různé květiny hodně detailně. Nějak tak jinak nevím, jak to popsat. Hodně detailní fotky bych chtěl. Takže ještě, že jsem to nekoupil a raději se poptal, ale teď co je tou správnou volbou?
Já bych to tak černě neviděl. Měl jsem Nikon Coolpix P510, který měl o něco kratší zoom, ale fotil i na dlouhém konci velmi dobře. A stabilizátor, to byla báseň. Než jsem ho koupil, četl sem recenzi na http://www.digineff.cz a tam byla samá chvála. Nakonec se mi potvrdilo, že to nebyla jen reklama. Prodal jsem ho jen proto, že jsem koupil Panasonic FZ1000 (kvůli videu) a dva foťáky byly zbytečné. Je fakt, že dnes už by mi focení do RAWu chybělo.
Kdyby si tazatel Petr zašel do prodejny s kartou, může si foťák vyzkoušet. Tady tě budou ovlivňovat kolikrát i lidé, kteří podobný přístroj nikdy v rukou neměli a třeba nemají Nikony rádi. Nebo můžeš foťák koupit přes e-shop a do 14 dnů vrátit. Já měl FZ1000 s možností vrátit do 2 měsíců a ta doba byla výtečná, nešlápl jsem do lejna! :D
Kdyby si tazatel Petr zašel do prodejny s kartou, může si foťák vyzkoušet. Tady tě budou ovlivňovat kolikrát i lidé, kteří podobný přístroj nikdy v rukou neměli a třeba nemají Nikony rádi. Nebo můžeš foťák koupit přes e-shop a do 14 dnů vrátit. Já měl FZ1000 s možností vrátit do 2 měsíců a ta doba byla výtečná, nešlápl jsem do lejna! :D
Já bych to tak černě neviděl. Měl jsem Nikon Coolpix P510, který měl o něco kratší zoom, ale fotil i na dlouhém konci velmi dobře. A stabilizátor, to byla báseň. Než jsem ho koupil, četl sem recenzi na http://www.digineff.cz a tam byla samá chvála. Nakonec se mi potvrdilo, že to nebyla jen reklama. Prodal jsem ho jen proto, že jsem koupil Panasonic FZ1000 (kvůli videu) a dva foťáky byly zbytečné. Je fakt, že dnes už by mi focení do RAWu chybělo.
Jestli se mi to podaří, tady je jedna fotka z P510 ekviv. 1000 mm.
[ATTACH=CONFIG]1661[/ATTACH]
Jestli se mi to podaří, tady je jedna fotka z P510 ekviv. 1000 mm.
[ATTACH=CONFIG]1661[/ATTACH]
V prodejně po vyfocení snímku na LCD toho moc neuvidí. Osobně s podobným fotoaparátem, a taky od Nikonu, zkušenost mám. Krásnej fot'ák, výstup z něj katastrofální. Konkrétně tenhle typ jsem tedy neměl, ale nesmí mi to do baráku :) Každopádně poměr cena/výkon je otřesný, 15500 za fot'ák bez rawu je trochu příliš, ale obávám se, že tady by nepomohl ani ten raw. Trochu drahá hračka. Tím ale neříkám, že to kupce nenajde, ale pro lidi, co to myslí s focením trochu vážně, tohle rozhodně ne :)
[QUOTE=David H;39103]V prodejně po vyfocení snímku na LCD toho moc neuvidí. [/QUOTE]
A proč na LCD? Vezmeš kartu, nafotíš fotky a doma se na ně v klidu podíváš.
A proč na LCD? Vezmeš kartu, nafotíš fotky a doma se na ně v klidu podíváš.
Tak jasně, nejprve se na to podívat v klidu doma, to budou fotky jak 'víno' :) Možná za dobrýho světla se z toho něco použitelného vyrazit dá, ale to je dost málo za tu cenu, podobně to vyfotí i levný kompakt. Tyto fot'áky jsou často v rodinách, kde si myslí, že je to už něco lepšího, protože jim to doporučili v prodejně. Taky jsem kdysi nevěděl a naletěl. ''Naštěstí'' ten můj kus měl tenkrát vadné video, (během přehrávání bylo slyšet velké praskání) a na základě toho jsem to mohl vyreklamovat. Jinak bych to fakt musel dát tak dětem na hraní. Já to považuju za vyhozený peníze. Jak už někdo napsal, někteří lidé si myslí, že ten zoom potřebují, ale už vlastně úplně nevědí na co. Nu, snad bude mít nástupce alespoň 100x zoom :)