Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Digitální zrcadlovky: Jaké máte doma fotoaparáty?

Neregistrovaný (0)|8.11.2015 10:51
Tazatel: Tomas

Znění dotazu: Ahoj. Za dvanáct let digitálního fotografování se mi doma již nashromáždilo pár fotoaparátů a téměř všechny mi zůstaly, protože postupem času se staly prakticky neprodejné. Ve své kategorii stále fotí všechny výborně, ale mají své nedostatky a vývoj jde dál.....Zajímalo by mne, jak vy ostatní obměňujete fototechniku a jestli si fotoaparáty kupujete pro radost nebo pro konkrétní potřebu nějakého záměru. A kolik se vám toho doma válí nevyužitého? Máte li chuť pokecat.

Fotovýbava, které se dotaz týká: Vše
Milan Šurkala (3381)|8.11.2015 17:03
U nás se to doma postupně skladuje a také toho postupně přibývá. Pro radost si kupuju akorát tak staré objektivy. Co se týče fotoaparátu, řeším dilema, kam se dál vydat. Chtěl jsem tak někdy v příštím roce obměnit Samsung NX11 za NX1, ale protože to u Samsungu zabalili, koukám se po novém systému (a nevím, co udělám s tím starým, stejně jako se asi nezbavím ani těch předchozích). Chtěl bych něco se 4K videosekvencemi (ať už kvůli videorecenzím nebo hrátkám s algoritmy, které vyvíjím) a asi alespoň APS-C čip. Dost zvažuju, že přejdu na full frame Sony A7něco, ale když vidím ty ceny některých objektivů, tak mě jímá hrůza. Uvidím, co pro tento systém vymyslí Sigma, Tamron a ostatní.
Dan7 (411)|8.11.2015 21:35
To si mě Milane skoro šokoval, že Samsung končí výrobu foťáků :(. To jsem asi nějak přes dovolenou v září tu zprávu úplně přehlídnul :). Normálně fotím na full-frame DSLR Canon 6D, ale jako výborný cestovní doplněk zatím taky požád používám Samsung NX11 (hlavně s pancakem). Je to škoda, protože právě na tom Samsungu NX11 jsem se začínal učit fotit a tak mám k němu takový už dobrý vztah :) Kupoval jsem ho i na základě recenze na digimanii. Co si pamatuji.
Myslel jsem, že ho nahradím právě NX500, který by dobře doplňoval Canon 6D a používal se případně i na video.
Milan Šurkala (3381)|8.11.2015 21:48
Ono to asi přímo oficiálně řečeno nebylo, ale téměř ze všech trhů se Samsung stáhnul (na CZ stránkách už fotoaparáty ani nenajdeš, snad jen v UK a DE, co jsem tak slyšel) a někdy tak před týdnem dvěma jsem četl informaci, že pro rok 2016 je jakýkoli vývoj na poli fotoaparátů odložen k ledu. Možná se k tomu vrátí, možná ne (nevím ale, jak moc byla tato informace oficiální, takže nechci kecat a uvádět někoho v omyl). Já mám k NX11 taky dobrý vztah, ten fotoaparát má na dnešní dobu spoustu neduhů, ale přesto mě s ním focení neskutečně baví. Jenže, HD video mi nestačí, dynamický rozsah a větší použitelnost při vyšších ISO citlivostech bych přeci jen uvítal. Jenže zatímco u NX11 jsem za 15,5 tisíce postavil celý systém se třemi objektivy, u Sony bych na něco takového potřeboval asi šesticifernou částku.
Symbio (53)|11.11.2015 14:29
Ako dieta som zacinal s 6x6cm hrackarskym CORINA II. Potom sa sa zmohol na Zenit-E. Ani jeden z nich uz nemam. Po dlhej prestavke som si na fotenie kupil prvy digital Minolta Dimage Z3. Ani ten uz nemam, pretoze sa zlomil plast uzatvarania akumulatorov a napriek vsetkej snahe som to nevedel stabilne opravit. Teraz pouzivam Pentax K-r. Zacina sa mi akosi kazit uzavierka, tak neviem ako dlho este. Poskulujem po nejakom dalsom Pentaxe, ale zrejme az o rok alebo o dva.
pas!k (173)|11.11.2015 14:55
Prvni fotak jsem si koupil nedavno .. tusim prelom 2009/2010 Sony HX5 o foceni jsem defakto nic nevedel a rok na to jsem ho ztratil nekde na cestach :) Nicmene stacilo to na to aby me to zaclo bavit .. takl jsem si poridil Eos 600D a pak 70D .. ty dva mam do dnes ..
kultus (1295)|11.11.2015 15:45
Ja si fotak kupuji spis pro konkretni potrebu, jen jako nadsenec pro veskerou elektroniku, taky pro radost. Nemam bohatou historii, o foceni jsem se zacal zajimat uz s fotomobilama, pak koupil prvni pokrocilejsi kompakt - Olyho XZ-10. Jak jsem se po par mesicich dozvedel, ze se "za par supu" da sehnat CSC s velkym snimacem (to zrovna frcely akce samsungu a N2000) zacal jsem se o to vic zajimat a koupil sony NEX 5R. Prikoupil nejaky ten objektiv, macro krouzky, filtry...S pribyvajicim nadsenim pro foto a vzrustajicim pozadavku po univerzalnost a lepsi ergonomii i rychlejsi AF jsem paradoxne nekoupil zrcadlovku, ale FZ1000 a s nim si ziju spokojene uz skoro rok a pul. Vsechno co se k NEXovi nasbiralo slo hned pryc, stejne jako predtim s XZ-10. Nerad doma skladuji zbytecne kramy pokud nevidim vyuziti v blizke dobe.