Kompaktnejsi fotak do 20 tis, landscape / street / nocni foto
Ahoj vsichni,
jeste nedavno jsem byl vcelku spokojeny se svym Olympusem XZ-1, jez me uchvatil funkcema a vystupem. Za cenu 6000kc nebylo co resit. Pred tydnem jsem dostal do ruky Nikon D5300 se setovym objektivem a byl jsem prekvapeny, jak pekne fotky mohu dostat pri vyssim iso. Celkove jsem byl ohromen pokrokem za poslednich par let.
Zacal jsem se zajimat co trh nabizi a narazil jsem na velmi slusny Sony RX100 MK3. Za cenu 20tis nabizi to, co od fotaku ocekavam. Kompaktnost, nizky sum pri vyssich ISO, rychlost a dle meho nazoru velmi nadprumerne video. Dale mi padl do oka Sony A6000, ktery by v kombinaci s lepsim objektivem mohl take nabidnout slusny vystup.
Doporucili byste mi nejakeho soupere, na ktereho se podivat, nez fotak koupim?
Diky, Honza
jeste nedavno jsem byl vcelku spokojeny se svym Olympusem XZ-1, jez me uchvatil funkcema a vystupem. Za cenu 6000kc nebylo co resit. Pred tydnem jsem dostal do ruky Nikon D5300 se setovym objektivem a byl jsem prekvapeny, jak pekne fotky mohu dostat pri vyssim iso. Celkove jsem byl ohromen pokrokem za poslednich par let.
Zacal jsem se zajimat co trh nabizi a narazil jsem na velmi slusny Sony RX100 MK3. Za cenu 20tis nabizi to, co od fotaku ocekavam. Kompaktnost, nizky sum pri vyssich ISO, rychlost a dle meho nazoru velmi nadprumerne video. Dale mi padl do oka Sony A6000, ktery by v kombinaci s lepsim objektivem mohl take nabidnout slusny vystup.
Doporucili byste mi nejakeho soupere, na ktereho se podivat, nez fotak koupim?
Diky, Honza
Tady je těch možností. Osobně bych se u kompaktů mrknul ještě na Canon PowerShot G7X. Z CSC fotoaparátů, tam je toho spousta, záleží také na objektivech, které bys tam chtěl.
Mel jsem v ruce na par minut G5X, hledacek je sice fajn, ale uz srazi tu kompaktnost. Co se tyce objektivu, olympus mel 28-112mm a nemel jsem nikdy pocit, ze bych potreboval vic. Ani u setoveho objektivu jsem nemel pocit, ze mi chybi delsi ohnisko. Vic ale budu vedet pristi nedeli po vyletu do Utahu (ziju v US).
Z vyberu v kategorii CSC me zaujal Olympus - OM-D E-M10 Mark II s 14-42 objektivem.
Z vyberu v kategorii CSC me zaujal Olympus - OM-D E-M10 Mark II s 14-42 objektivem.
Pokud ti jde o kompaktnost, tak jedině SONY RX100 III NEBO Canon G7X - tady je to něco za něco.... hledáček(RX100 III) za cenu moc pěkného bokehu a obstojného makra(G7X)
Pokud ti G5X přijde moc velká, tak na CSC rovnou zapomeň.... ono u těch fotoaparátů ani tolik nevadí to tělo, jako ten objektiv. A ten ti z CSC bude trčet furt.....
Pokud ti možnosti Olyho X1 stačily a láká tě jen ten obraz(+ maximální skladnost), tak jdi do profikompaktu. Pokud ti ale možnosti Olyho přestávali stačit a toužíš po větší kompatibilitě, rozšíření, filtrech... tak jdi o toho OMDčka.... ovšem už počítej s brašničkou přes rameno, a pokud ti přibudou další přírůstky, tak možná i fotobatohem :) To už bude tvoje focení vypadat "trochu" jinak...
Pokud ti G5X přijde moc velká, tak na CSC rovnou zapomeň.... ono u těch fotoaparátů ani tolik nevadí to tělo, jako ten objektiv. A ten ti z CSC bude trčet furt.....
Pokud ti možnosti Olyho X1 stačily a láká tě jen ten obraz(+ maximální skladnost), tak jdi do profikompaktu. Pokud ti ale možnosti Olyho přestávali stačit a toužíš po větší kompatibilitě, rozšíření, filtrech... tak jdi o toho OMDčka.... ovšem už počítej s brašničkou přes rameno, a pokud ti přibudou další přírůstky, tak možná i fotobatohem :) To už bude tvoje focení vypadat "trochu" jinak...
Na kompaktu se mi libi, ze se s nim ztratim v davu, muzu ho mit v naprsni kapse bundy. Zitra zajdu znovu do par obchodu a mrknu na Canon G1X Mark II a taky na Canon G7x, ten jsem uplne prehledl !
No tak ten G1X II sám o sobě nevypadá špatně, ale myslím, že to pro tebe nebude to pravé ořechové, pokud opravdu stojíš i o street foto - přikládám recenzi pana Ondřeje Neffa a cituji jednu 2 věty: "Přístroj je poněkud pomalý a v důsledku netradičního ovládání je pomalý. Pro pudovou pouliční fotografii se nehodí."
http://www.digineff.cz/clanek/canon/canon-g1x-mark-ii
http://www.digineff.cz/clanek/canon/canon-g1x-mark-ii
S tou rychlosti na tom neco bude, travil jsem dost casu na d.review a tak nejak tajne doufam, ze tim nebude postizena cela G rada. Protoze pak bych nemel uz z ceho vybirat :(.
No co se týče G7X tak pan Neff si nijak zvláště nestěžoval - cituji:
"Přístroj startuje vcelku svižně, za půl druhé vteřiny lze fotit. Pokud jde o rychlost ostření, četl jsem kritické poznámky na toto téma, ale mám pocit, že recenzenti měli v ruce jiný foťák než já. Na to, že je to přece jenom kompakt, přístroj ostří velmi rychle a nedělá mu potíž ani nižší hladina osvětlení. Část fotek jsem pořizoval v lese za bídného osvětlení a neměl jsem pocit žádné zdlouhavosti. Určitou prodlevu jsem pocítil při exponování dotykem, těžko to kvantifikovat, nicméně okamžitá odpověď to nebyla.
Pokud jde o prodlevu mezi následnými fotkami, tam je to horší...."
Ještě jeden citátek:
"Na rodinnou, krajinářskou a jinou klidnou fotografii se hodí výtečně. Díky nenápadnosti může dobře posloužit v cestovní a street fotografii. Na sport je poněkud pomalejší, ale je třeba mít na paměti, že je to kompakt, byť nejvyšší třídy..."
- celá recenze http://digineff.cz/clanek/canon/canon-powershot-g7x
---------- Doplněno v 21:28 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:27 ----------
Jinak co se týče nuceného snížení výběru... ten bych spíše uvítal ne ;)
"Přístroj startuje vcelku svižně, za půl druhé vteřiny lze fotit. Pokud jde o rychlost ostření, četl jsem kritické poznámky na toto téma, ale mám pocit, že recenzenti měli v ruce jiný foťák než já. Na to, že je to přece jenom kompakt, přístroj ostří velmi rychle a nedělá mu potíž ani nižší hladina osvětlení. Část fotek jsem pořizoval v lese za bídného osvětlení a neměl jsem pocit žádné zdlouhavosti. Určitou prodlevu jsem pocítil při exponování dotykem, těžko to kvantifikovat, nicméně okamžitá odpověď to nebyla.
Pokud jde o prodlevu mezi následnými fotkami, tam je to horší...."
Ještě jeden citátek:
"Na rodinnou, krajinářskou a jinou klidnou fotografii se hodí výtečně. Díky nenápadnosti může dobře posloužit v cestovní a street fotografii. Na sport je poněkud pomalejší, ale je třeba mít na paměti, že je to kompakt, byť nejvyšší třídy..."
- celá recenze http://digineff.cz/clanek/canon/canon-powershot-g7x
---------- Doplněno v 21:28 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:27 ----------
Jinak co se týče nuceného snížení výběru... ten bych spíše uvítal ne ;)
Za mě asi takhle....
Vybavenější je SONY... ale je tay o 7000 dražší, takže otázka je, jestli ten hledáček chceš. Canon má zase dotykový display a ten se také často hodí... né že ne.
Do teď ti vybaveností stačil(alespoň co jsem pochopil) Oly, takže pokud ti hledáček nechybí(ani po tvé zkušenosti s Nikonem D5300) tak je to plus pro Canon, na druhou stranu v přímém poledni na tom displady uvidíš někdy asi velký kulový... Zkrátka je to jen na tobě, a na tvých preferencích.
S žádným z těch dvou ale neuděláš chybu!!!
Vybavenější je SONY... ale je tay o 7000 dražší, takže otázka je, jestli ten hledáček chceš. Canon má zase dotykový display a ten se také často hodí... né že ne.
Do teď ti vybaveností stačil(alespoň co jsem pochopil) Oly, takže pokud ti hledáček nechybí(ani po tvé zkušenosti s Nikonem D5300) tak je to plus pro Canon, na druhou stranu v přímém poledni na tom displady uvidíš někdy asi velký kulový... Zkrátka je to jen na tobě, a na tvých preferencích.
S žádným z těch dvou ale neuděláš chybu!!!
Tady to s cenou vypada nasledovne: RX100 M3 - $800, RX100 M2 - $500, G7X $600. tech $300 M2 proti M3 uz mi prijde dost za hledacek, lepsi video a kratsi ohnisko. IQ je podle vseho stejne. Pristi tyden budu vyletit s D5300, tak pak se rozhodnu. Diky za odpoved, pro me je dulezite vedet, ze neudelam chybu ani s jednim. Zbytek uz necham na pocitech z drzeni a ovladani.
Diky moc !
Diky moc !