U mňa prestrelené. Ten objektív vyzerá byť ako super kompromis, ale nekorešponduje s tým nekompromisná cena. Je zaujímavé, že Panasonic sa s 12-60/2.8-4 a 8-18/2.8-4 držal pri zemi a nešiel s cenou nad konkurenčné objektívy od Olympusu s konštantným F2.8 (všetko je to samozrejme aj tak relatívne drahé). Tu si veria a pýtajú viac, no neviem. Olympus 40-150/2.8 dá pri 150mm F2.8, a to s veľmi peknou kvalitou, kým Panasonic sa asi bude blížiť k F4. Pri 200mm dá Olympus s telekonvertorom rovnakých F4. Možno Panasonic vie, že je veľký záujem a ide teda o počiatočnú žatvu na cenu menej citlivých zákazníkov. Snáď sa to časom sa zrovná.
Ak je to pravda, tak je to prelom. Znamená to, že Sigma ide do FE naplno, a to znamená, že tento systém vyzerá pre nich ako najperspektívnejší. Do APS-C potom asi tiež niečo časom spadne (18-35/1.8?). Ak ceny budú analogické ich DSLR ponuke, tak to značí veľký problém pre ostatné bezzrkadlovkové systémy s predraženými objektívmi prvovýrobcov. Som veľmi zvedavý. Za pár hodín sa snáď tiež dozvieme, ako asi Sony bude riešiť zastarávajúcu ponuku v nižších/stredných cenových kategóriách, a to môže všeličo zmeniť.
Tiež ma napadlo, že ak Nikon tento rok naozaj príde s bezzrkadlovkovým systémom a Canon začne svoj brať konečne viac vážne, tak vznikne cenová vojna, ktorá nemôže nechať ceny tiel a ale ani objektívov tam kde teraz sú.