No nevis preci, ne? Vzdyt ten EVF ti ukazuje jak bude vypadat JPEG ne RAW. A ten JPEG taky navic jen priblizne, napriklad to zalezi s jakym rozdilem zobrazuji a ty vnimas vystup z EVF a pak monitoru, ne? A to nehlede na to, ze na to koukas tim jednim okem, coz je minimalne nestandard. Jasne v OVF to taky neni dokonale, ale ja se rozhodne nesnazim bojovat za OVF, ale spise teda "bojuji" proti přiřkávání až magických možností EVF. Já bych rekl, ze OVF a EVF kazde je proste jina cesta vedouci k cili se svymi specifiky. Muj pohled pak je nejak vyhraneny, ale to neni podstatne a nebrani mi to uznat, ze je to proste jina cesta taky pouzitelna pro nekoho vice pro jineho mene pro dalsiho nejvice.
To, co bude v RAW, pokud se nepletu neuvidis v zadnem hledacku presne, to uvidis stejne az v tom RAW. Ale v tom EVF vidis spise JPEG ne? Nebo se pletu? Vzdyt to vsude vsichni chvali, ze uz preci v EVF dopredu vidi, jak jim dopadne JPEG.
No proto, ze tu fotku porizujes cipem, tak je podle me dobry ji poridit do RAW, protoze jinak presne nezjistis, jak dopadla a to ani na jednom typu hledacku. Verim, ze to muze byt o vesmir presnejsi s tim EVF pokud teda casto menis fotaky, treba na tech testech a asi i v nejakych dalsich pripadech kterysi ted nedokazu uvedomit. Ale v jinych pripadech a pro jiny lidi zase ne, zvlast pokud se snazi vice "tvorit".
Ani ja fotolama to nepovazuji za nikterak problematicke a slozite. Mozna jsem jeste nenarazil na ty opravdu zapeklite situace. Verim expozimetru cimz naprostou vetsinu fotek, ktere cvakam, bud zkoriguji odhadem nebo nekoriguji vubec. Na to, co jsem vyfotil, koukam stejne tak jak tak, protoze je to zase jine vnimani nez kdyz se snazim neco zachytit kdyz to zrovna probiha. Zbytecne mi to neprijde, bavi me to.A myslim, ze kontrola nacvakaneho k typickemu fotografickemu workflow tak nejak i patri.
Nenene nějak neverim, že kdyby měl Milan Šurkala fotak s OVF, ze by mu z toho padal jeden zmetek za druhym, ze by to melo tak spatny expozimetr ci bys nepoznal, kdy tu expozici korigovat. Nenene tomu proste neverim.
Ale jo, vis, protoze je to tvuj fotak a jsi na nej zvykly. Samozrejme nevis, pokud na nem pouzivas EVF, protoze te to nenuti vedet.Ale toto vedeni preci neni nikterak narocne.
S timhle souhlas, pokud nechces pouzivat ty RAWy.