Asi to mohou upravit jakkoliv, ale mela by to byt preci ta intepretace, ktera se snazi odpovidat tomu, jak bude vypadat vysledna fotka. Tedy mozna je me oznaceni takoveho obrazu jako JPEG hodne nemistne, protoze JPEG je oznaceni algoritmu komprese, ze jo. Asi jsem se nesikovne pokousel vyjadrit, ze ten obraz v EVF se bude hodne blizit vyslednemu obrazu zkomprimovanemu povetsinou asi do JPEG.
Nevis nikdy nic ve smyslu mit jistotu. Ale jsi to myslim schopen dost slusne odhadnout na zaklade toho, ze ten fotak znas. No a navic dnes uz ty stroje umoznuji jednak dost hybat s expozici v postprocesu, pak tu mame treba ten expozicni bracketing a pak tu mame fotografa, ktery ma nejake know how a skill. Jasne na EVF to muze byt v mnohych pripadech pohodlnejsi.
Ale tohle nemusi vzdy platit i kdyz muze. Jednak teda v OVF urcite nejakou predstavu mas, pokud fotis, tak nejakou urcite jo. Druhak obraz v elektronickem hledacku mi prijde takovy jiny, hrubsi ci jak to rict proste nerealisticky, svet vypada jinak. A Barvy taky nemusi sedet, celkovy vjem je jiny takze i kdyz z hlediska parametrickeho ci jak to nazvat tam jak ty pises vidis opravdu vice co se tyce toho jak ten obraz bude vypadat, muze to byt dosti posunute od reality. No a pokud je to posunute tak ti to muze treba i zkazit fotku. Treba budes fotit hromadu podzimniho listi a diky interpretaci barev tu kompozici neudelas dobre, protoze ji vidis uz nejak zpracovanou fotakem, kdezto s OVF sice nevis, jak bude vypadat zpracovana, ake za to vidis dost realne to, co vidis ocima a je velka pravdepodobnost, ze z RAWu budes schopen vytvorit interpretaci, ktera se podoba tomu, co vidis tema ocima. Takze s OVF se ti trebaa nestanee ze tam zakomponujes i ty svetle sedozlute nahnile listy nalevo protoze ti je EVF interpetuje vice do cervena. Jasne, muzes je v PP prebarvit, ale PP je preci to, ceho se chceme za pomoci EVF zbavit.
Nebo jinak..tvuj argument o tom, ze nemas predstavu jak to vidi cip je podle mne skoro stejny jako bych ja tvrdil, ze pri pouzivani EVF muzes zapomenout vypnout nejake funkce, treba nejaky filtr diky kteremu uvidis v EVF dost odlisnou interpretaci a diky tomu udelas v nastaveni nejakou chybu nebo budes treba fotak povazovat za porouchany. tak prece musime pocitat s nejakou urovni toho naseho imaginarniho fotografujiciho.
Ale jo, takto skoro souhlas az teda na to, ze bych se zase opakovane ohradil proti "v OVF nevíš nic"-víš, protože máš mozek v poloze "ON".
A ano budu doufat a je teda otazkou, jak takove doufani bude v prumeru uspesne a jestli mi vyvazi nevyvazi ci prevazi ty negativni veci, ktere vnimam na EVF.
To jo, ale kouknout na tu fotku na zadnim monitoru muze byt mensi trapeni nez pouzivat EVF.