Heh, tak názov "krytka" pre jeden z najdrahších, ale aj najkvalitnejších objektívoch pre M4/3 je celkom zábavný. Pokiaľ využiješ výrazne svetelných 24mm, tak nič lepšie v systéme nie je. A keď zvážiš absenciu podobného objektívu pre Sony, tak to môže dávať celkom zmysel. Ale nesmieš sa pozrieť koľko stoji Fujifilm XF16mm F1.4...![]()
Panasonic GH5, s objektívom Pana Leica Summilux 12mm F1.4 sa to tvári jak nejaký profi stroj .
Panasonic Leica 12mm F1.4, test AF za šera - zatiahnuté žalúzie, ISO 800, F1.4, 1/60s. Operačná min. predmetová vzdialenosť AF je už pekných 60cm :
https://www.youtube.com/watch?v=KRRt...ature=youtu.be
veľmi pekné.![]()
GH5 8bit vs. 10bit - v prípade bežnej scény a osvetlenia rozdiel žiadny, ukážka extrahovanej snímky z videa v prílohe. Pravdepodobne to chce náročnú scénu, veľkú gradáciu jasov a farebných odtieňov. Ovšem je tu jeden faktor na dilemu - buď si kameraman zvolí 10bit alebo 4K/60p, dohromady to nejde.
u mňa je to tak, že rozdiel vidím. a inak, ten screen z videa si si pozrel poriadne ? rozdiel je úplne viditeľný
si porovnaj jablko v popredí a jasne odlišnú farebnú gradáciu, odtiene, jemné prechody. Diametrálny rozdiel.
Tak vidím, že si sa do M43 vrhol po hlaveUpozorním na clonový krúžok pri Leice 12mm, pre mňa veľmi užitočná vecička (mám ju na 15mm F1.7). A ak by Ti to náhodou uniklo, tak GH5+12-60mm/2.8-4 je dažďu/prachu/mrazuodolná kombinácia, kým GH5+12mm/1.4 je dažďu/prachuodolná.
Áno, tak toto funguje pekne. Podľa mojich skúseností logika Panasonic spoľahlivo zaostrí v momente keď sa pohyb foťáku spomalí až zastaví. Z toho čo vidím sa zdá, že GH5 to robí podstatne rýchlejšie GX80.
Ja nijaký rozdiel nevidím a ani by som ho nečakal. Ak to chápem aspoň trochu správne, tak 10bit záznam pomôže analogicky ako fotenie do rawu - pre výraznejšie úpravy, napríklad scén s výrazným dynamickým rozsahom alebo naopak pri výraznom navýšení kontrastu v nevýrazných scénach. Predpoklad je točenie do plochého profilu, napríklad Vlog alebo Cinelike so stiahnutou saturáciou/kontrastom. Osobne by som skúsil napríklad podobnú scénu ako často riešim pri fotkách - natočiť v interiéri záber oproti oknu a skúsiť zachytiť kresbu von a aj dnu. To bude chcieť výrazne podexponovať a následne doladiť tónovú krivku v editore. 8bit záznam sa bude asi rozpadať veľmi rýchlo, podobne ako jpeg. Korektne spracovaný 10bit by mal zvládnuť viac, podobne ako fotenie s elektronickou závierkou, ktorá je tiež 10bit. Podľa mojich skúsenosti s 10bit rawmi s GM5 (kde som často nútený fotiť s el.závierkou kvôli obmedzeniu mechanickej na 1/500s) by to mohlo zvládnuť aj scény s pomerne vysokým dynamickým rozsahom.
Mojim snom a cieľom je FF Sony A9s /A7s III/, ale to bude možno o pár mesiacov. GH5 mám skrzeva báječný formát 4K/60p, je to silne schizofrenický prístroj. Má vlastnosti, ktoré človeka naprosto nadchnú a zároveň nedotiahnuté veci, ktoré sprostredkujú studenú sprchu. Každopádne majú chlapci v Panasonicu nad čím pracovať s firmware. Ako dlho bude GH5 doma bude závisieť od výrobcu a jeho ústretovosti. S autofocusom v dnešnej podobe by som nedokázal žiť, ale je toho viac.
Ak niekoho z Vás prenasleduje myšlienka zakúpenia skvelého videofoťáka Panasonic GH5, mám tip na dva vynikajúce objektívy - na exteriér a všeobecné použitie Panasonic Leica 12-60mm F2.8 - 4, na interiér a nočný videolov Panasonic Leica Summilux 12mm F1.4.
Vyznačujú sa parádnym optickým výkonom, pekným, jednotným dizajnom, veľmi dobrým spracovaním. Sú slušne odolné so stejným filtrovým závitom. Vlastne ma napadá myšlienka, či prechod na FF skutočne potrebujem...