Viac ako mesiac vlastním Panasonic GX80, ktorým som doplnil GM5 a zbierku M4/3 objektívov. Myslím, že foťák už som spoznal dosť dôkladne, takže sa podelím o pár skúseností. Nebudem opakovať veci, ktoré sa dajú typicky dočítať v recenziách (doporučujem napr. od M.Šurkalu tu na Digimanii), ale iba vypichnem pár veci zo svojho uhla pohľadu, to čo sa príliš v rezenciách nezdôrazňuje.
Pozitíva:
+ autofokus (foto): nielen samotný autofokus, ale všetko okolo neho, ovládanie, buffer, logika autofokusu, pokrytie, tracking, odozva hľadáčika pri sériovom snímaní pri 6fps, rýchlosť spracovania série, nemrzutie foťáku pri opakovaných sériách, rýchlosť ostrenia objektívov, to všetko je na skutočne solídnej úrovni. Toto je foťák bez váhania vhodný na fotenie akčných scén, napríklad aj priamo v predávanej sade GX80+14-140mm. Príliš nevidím u konkurencie v tejto cene porovnateľne schopný model, vrátane zrkadloviek.
+ stabilizácia: výrazne pomáha pri fotení, ale najväčšie plus je video. Je to veľký skok oproti stabilizácii iba v objektíve a účinok je parádny aj pri tých nestabilizovaných. Video pri GX80 s nestabilizovaným objektívom je typicky podstatne menej roztrasené ako bežný výsledok nestabilizovaného foťáku s objektívom s OIS. Nie je problém točiť z ruky s nestabilizovanými pevnými sklami, a to aj na portrétnych ohniskách.
+ ergonómia: hľadáčik a grip sú často v rezenciách kritizované, ale podľa mňa sú to minimálne kompromisy pre to, aby bol foťák stále kompaktný a vošiel sa aj s nejakými objektívmi do brašný, ktorá ešte výraznejšie neobmedzuje pri aktivite. Pravdu povediac ma po rezenciách hľadáčik príjemne prekvapil, čakal som to podstatne horšie - a ono je slušne veľký a ostrý, s minimálnou odozvou.
+ absencia AA filtru: túto vlastnosť som pri kúpe vôbec nepovažoval za podstatnú a ani som nečakal nejaký rozdiel. Ale pri spracovávaní rawov ma opakovane prekvapila miera drobných detailov, nezvyklá pri mojich ostatných dvoch 16Mpx foťákoch, sprvu som to dokonca považoval za šum. Nakoniec som si uvedomil, že zrejme ide naozaj o dôsledok absencie AA filtru. Narazil som však už aj na škaredé moire na exponovanom mieste (klobúk nasadený na hlave).
+ kvalita videa: je to známa veličina, ale osobne ma prekvapilo aký znateľný rozdiel vo výsledku prináša 4K video (v detailoch, artefaktoch aj šume), aj keď sa iba jednoducho prekonvertuje do 1080p. Navyše som zatiaľ nezaznamenal pri točení 4K nijaké prehrievanie foťáku, často preberaný problém u istej konkurencie.
+ jpeg: oproti predchodzím modelom sa mi zdá znateľne vylepšený, farby sú ľúbivé, citlivejšie doostruje, pritom dáva viac mikrokontrastu. Je to veľmi slušne použiteľné, len kvôli miere detailov sa do rawu v podstate nevyplatí chodiť. Aj pri vyššom ISO vidím zlepšenie, ale tu už volím raw, rovnako ako pri práci s vyšším dynamickým rozsahom.
Negatíva:
- autofokus (video): AF pri 1080p videu je solídny, aj keď nie špičkový, ale pri 4K je naozaj veľmi pomalý. Nie nefunkčne, ale je použiteľný len pre scény bez výraznejšieho pohybu. Je pravda, že je naozaj plynulý a veľmi zriedka pulzuje, lenže jeho limit je niekde pri točení ľudí pri kľudnej chôdzi.
- 4K Photo: veľký marketingový ťahák, často zdôrazňovaný pri recenziách. Pravda je taká, že autofokus v "4K Photo" je rovnako spomalený ako pri videu, takže použiteľnosť tohto módu je obmedzená. Omnoho lepšie je použiť normálne sériové snímanie, ktoré naopak funguje skvele.
- zvuk (video): interný mikrofón podáva pri videu nepresvedčivý výkon, čo je zrejme dôsledok vibrácií od stabilizácie. Tú je napriek zrejmému potlačeniu v nahrávke počuť, navyše výsledná charakteristika veľmi výrazne zaznamenáva ruchy z okolia vo vyšších frekvenciách. Keďže foťák nemá vstup na mikrofón, pre kvalitný zvuk je nutnosť zaobstarať si externý rekordér a synchronizovať zvuk pri spracovaní videa v pc.
- auto ISO: stále chýba sofistikovanejšia implementácia, možnosť určiť minimálny čas v A/P a možnosť korigovať expozíciu v M.
Napriek uvedeným negatívam GX80 splnil a dokonca predčil moje očakávania ako všestranného foťáku bez zásadnejších slabín. Považujem za fantastické, že Panasonic nasadzuje novovyvinuté technológie do foťákov strednej triedy a nenecháva si ich do predraženého high-endu ako konkurencia. Stačí sa pozrieť, za akú cenu sa dá inde kúpiť stabilizované 4K video alebo raw buffer na 40 snímkov. Navyše práve teraz predstavil Panasonic model G80, ktorý prevzal všetko pozitívne od GX80, ale na úkor rozmerov a mierne navýšenej ceny pridáva lepší hľadáčik, väčší grip, vstup na mikrofón a odolnosť proti dažďu a prachu.
Rád zodpoviem akékoľvek otázky, ak by sa vyskytli.