Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

foťačik na voľne chvile

janošik (0)|10.8.2009 17:59
prezrel som si celu diskusiu a chcel by som vediet vas nazor na kupu fotaciku okolo 5000 - 6000 sk.
V diskusii som postrehol ze sa casto spomynaju:
Canon PS SX 110
mne sa pozdaval aj Canon ixus 95 IS
Panasonic FX 37
Panasonic TZ4
Panasonic LS 85
Poradte mi aky fotak pre rodinu na vylet a rodinnu oslavu.
Vylucil som Canon A590 predsa uz len dosluhuje.
Osobne nemam skusenost ani s baterkami tuzkovimi ani plochymi takze neviem ake.
Hlvne aby fotky boli k svetu a nemusel som sa hanbit za kvalitu fotiek pri traseni ruk. Ak sa bude pozdavat aj ina znacka nemam nic proti
Dakujem za rady
Milan Šurkala (3381)|10.8.2009 18:57
Preferoval bych Canon SX110 IS a Panasonic TZ4. Nic lepšího mě v této kategorii zatím ani nenapadá. Styl napájení je úplně šumafuk.
janošik (0)|10.8.2009 21:01
Ten canon je vhodny aj pre zaciatocnika? Ja by som potreboval len nastavit nieco prednastavene a cvaknut. Niekde sa pisalo ze ma manualne nastavenia comu ja absolutne nerozumiem a snad ani nebude treba rozumiet. Proste plne automat ktory urobi peknu fotku.
Canon je myslim aj väcsi ale zas tak casto sa snim nechodi.
Milan Šurkala (3381)|10.8.2009 21:04
To, že má manuální režim, ale neznamená, že je musíte využívat :-) V podstatě každý fotoaparát má automat, jen některý má k tomu i manuál (resp. každý fotoaparát je dobrý pro začátečníka, ale jen některý pro profíka). Když manuál nechcete, tak ho prostě nepoužívejte a pracujte jen s automatikou ;-)
janošik (0)|10.8.2009 21:41
takze bude aj pre mna laika dobrym spolocnikom. Ozaj v byte sa budu dat robit normalne fotky pri oslave? Jedina nevyhoda ako vsade sa opisuje je nejaky rozsah alebo co. To myslim prve cislo je asi 35 . Myslim ci vojdu ludia normalne do zaberu alebo s tym bude problem niekde sa pisalo ze v tomto je lepsi panasonic. Nerad by som kupil nieco co budem lutovat ale na normalne bezne veci to bude stacit?
Milan Šurkala (3381)|10.8.2009 22:16
Ano, Canon má 36mm ohnisko (rozsah 36-360), což znamená, že člověk musí poněkud couvat, aby se všichni vešli do objektivu. To je snad jediné minus jinak dokonalého fotoaparátu. Panasonic je v tomto ohledu mnohem lepší, neboť začíná na 28 mm (rozsah 28-280 mm).
Přesněji řečeno, u Canonu jsou hodnoty úhlů (horizontální / vertikální / diagonální) 53,1°/36,9°/62°, kdežto u Panasonicu 65,5°/46,4°/75,4°. Trochu rozdíl, na druhou stranu Canon více přiblíží (i když mají oba 10× zoom). Panasonic má také chytřejší automatiku, Canon má zase lepší světelnost objektivu, což se také hodí (F2,8-4,3 Canon proti F3,3-4,9 Panasonic). To v praxi znamená, že zejména fotografie za šera a v místnostech budou u Canonu méně rozmazané. To se netýká jen toho, že to rozmaže fotograf třesem své ruky, ale také tím, že se mu člověk na snímku pohne. Jistě jsou známy problémy, kdy je fotky ostrá, ale obličej je celý rozmazaný, protože dotyčná osoba právě otočila hlavou. Tak v této disciplíně je Canon o cca 30-40% lepší díky lepší světelnost objektivu. Pochopitelně pokud chcete v takových situacích používat blesk, je tato diskuze bezpředmětná, blesk nahradí i špatnou světelnost (TZ4 ji má sice dobrou, ale ne tak dobrou jako SX110 IS, jsou to dva nejsvětelnější fotoaparáty ve své kategorii)
janošik (0)|11.8.2009 10:31
Takže by ste sa ku ktoremu foťačiku priklonil? Bude trebars na oslave vyhovovať aj ten Canon? Musi sa prizna't ja som digital ešte nemal a obyčajny foťak neviem ake mal parametre a vtedy som sa nad tym ani nezamyšľal. Ten Canon je naozaj na tom zabere tak zle alebo aj ostatne su na tom podobne.
Milan Šurkala (3381)|11.8.2009 14:18
[quote=janošik;3352]Takže by ste sa ku ktoremu foťačiku priklonil? Bude trebars na oslave vyhovovať aj ten Canon? Musi sa prizna't ja som digital ešte nemal a obyčajny foťak neviem ake mal parametre a vtedy som sa nad tym ani nezamyšľal. Ten Canon je naozaj na tom zabere tak zle alebo aj ostatne su na tom podobne.[/quote]

No těžko říci. Mám doma jiný fotoaparát, který také začíná na 36mm a to širší ohnisko mi často chybí. Na druhou stranu ten Canon má jinak vše, co si člověk může přát. Bohužel teď nemám k dispozici fotoaparát s širokým ohniskem, abych Vám vyfotil a ukázal rozdíl v interiéru, tak aspoň dvě fotky venku.

Toto je cca 36mm ohnisko:
https://www.digimanie.cz/photo_doc-6618F236562EFD71C125752E007D1436.html

A toto je 28mm ohnisko:
https://www.digimanie.cz/photo_doc-3C4748939A4F16C8C125755E007E194D.html
janošik (0)|11.8.2009 17:15
A je aj ina znacka okrem tych dvoch co by sa kvalitou aj cenou vyrovnali s tym sirsim ohniskom?
Velmi mi bude chybat to ohnisko? Ja som uz enfotil asi 2 roky ale teraz ked rastu deti by sme chceli nejake foto mat. Doteraz sme fotili klasickym fotakom.
janošik (0)|13.8.2009 19:01
Neviete kolko asi bude stat tenSamsung na ktorý predstavil p. Šurkala na hlavnej stránke?
Milan Šurkala (3381)|13.8.2009 20:00
[quote=janošik;3369]Neviete kolko asi bude stat tenSamsung na ktorý predstavil p. Šurkala na hlavnej stránke?[/quote]

Někde jsem viděl ceny $300 (ST500) a $350 (ST550), což by odpovídalo zhruba koncovým cenám 6500 Kč, resp. 7500-8000Kč včetně DPH.